Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα πρόκληση από την Τουρκία - Θέτει θέμα 2 κρατών στην Κύπρο, όχι στην επανένωση

Νέα πρόκληση από την Τουρκία - Θέτει θέμα 2 κρατών στην Κύπρο, όχι στην επανένωση
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ “δεν υπάρχει ένα κοινό έδαφος και όραμα για μια λύση μεταξύ των δύο πλευρών του νησιού”
Βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία νέας συνεταιρικής δομής στην Κύπρο είναι η πλήρης αποδοχή της πολιτικής ισότητας από την Ελληνοκυπριακή πλευρά.
Αυτό δήλωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι διαφορετικά δεν θα εισέλθει σε μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων αμφιλεγόμενης βάσης.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ για πενταμερή για την τουρκική πλευρά δεν σημαίνει ότι θα ξεκινήσει αυτόματα μια νέα διαδικασία, ούτε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.
Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “η πενταμερής, συν τα Ηνωμένα Έθνη, για το Κυπριακό η οποία θα γίνει μετά τις ‘προεδρικές εκλογές’ στην ‘τδβκ’ για την οποία είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ, για μας δεν σημαίνει ότι ότι θα ξεκινήσει αυτόματα στο νησί μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων ή ότι θα συνεχιστούν από εκεί που έμειναν οι στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017”.
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ “δεν υπάρχει ένα κοινό έδαφος και όραμα για μια λύση μεταξύ των δύο πλευρών του νησιού”.
“Στο παρελθόν όλες οι διαπραγματευτικές διαδικασίες απέτυχαν λόγω της άρνησης της Ε/κ πλευράς να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα που απαιτείται για έναν συνεταιρισμό στο νησί και την έλλειψη συγκεκριμένου περιεχομένου της έννοιας της πολιτικής ισότητας.
Ο βασικός λόγος είναι ότι η Ε/κ πλευρά δεν θέλει να διαμοιραστεί ισότιμα ούτε την εξουσία ούτε και τον φυσικό πλούτο με την Τ/κ πλευρά.
Παρά το γεγονός αυτό, εάν πρόκειται να δημιουργηθεί μια συνεταιρική σχέση στο νησί, η βασική προϋπόθεση γι αυτό είναι να γίνει πλήρως αποδεκτή από την Ε/κ πλευρά η πολιτική ισότητα και να οικοδομηθεί μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων στη βάση αυτού.
Εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει, τότε οι δύο πλευρές θα πρέπει να ξεκινήσουν μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης για μια λύση δύο κρατών βάση της κυριαρχικής ισότητας.
Η ιδέα της διοργάνωσης μια ανεπίσημης συνόδου των πέντε συν των Ηνωμένων Εθνών που πρότεινε η χώρα μας πέρυσι αποσκοπεί στην αποσαφήνιση αυτών των ζητημάτων.
Διαφορετικά η Τουρκία, όπως έχουμε εξηγήσει επανειλημμένα προηγουμένως, δεν θα εισέλθει σε μια νέα διαδικασία αμφιλεγόμενης βάσης και που είχε αποτύχει στο παρελθόν”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης