Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναταράξεις στις διεθνείς αγορές από Fed, επιδόματα ανεργίας - Πτώση -1,27% για Nasdaq, ο DAX στο -0,36%

Αναταράξεις στις διεθνείς αγορές από Fed, επιδόματα ανεργίας - Πτώση -1,27% για Nasdaq, ο DAX στο -0,36%
Πιέσεις στις αγορές μετά τις ανακοινώσεις της Fed
Νευρικότητα και αναταράξεις ήταν τα βασικά στοιχεία στις διεθνείς αγορές σήμερα 17/9, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής της Fed, μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μην ανακοινώσει επιπλέον μέτρα  κατά την τελευταία της συνεδρίαση την Τετάρτη (16/9/2020).
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανακοίνωσε πως διατηρεί τα επιτόκια αμετάβλητα, επισημαίνοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν τουλάχιστον έως το 2023, για να στηρίξουν τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της οικονομίας.
Αμετάβλητα στο 0,1% διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκια.
Νωρίτερα την Πέμπτη 17/9/2020, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο -0,1% και άφησε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της αμετάβλητες, δηλώνοντας ότι η οικονομία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται.
Από το μέτωπο των μακροοικονομικών στις ΗΠΑ, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας ναι μεν υποχώρησαν, αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Ήταν η πρώτη συνεδρίαση της τράπεζας από τότε που υιοθέτησε μια πιο ανεκτική στάση για τον πληθωρισμό, αλλά η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την προσέγγιση στις μηνιαίες αγορές ομολόγων, απογοητεύοντας ορισμένους επενδυτές που ήλπιζαν για πιο ευνοϊκές συνθήκες.
«Ωστόσο, η Fed παραμένει επιφυλακτική, υποδηλώνοντας ότι η πανδημία «θα συνεχίσει να επιβαρύνει βραχυπρόθεσμα την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό και θα δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους στις οικονομικές επιπτώσεις μεσοπρόθεσμα», έγραψαν αναλυτές της ING, σε σημείωμά τους.
Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν το αδιέξοδο στο Κογκρέσο, με τα δύο κόμματα να συνεχίζουν να αδυνατούν να βρουν έναν κοινό παρανομαστή στις συνομιλίες για το πακέτο τόνωσης της οικονομίας.
Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού ενδέχεται να διαρκέσει έως και πέντε χρόνια, δήλωσε στις 17 Σεπτεμβρίου 2020 η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Carmen Reinhart.
«Πιθανότατα θα υπάρξει μια γρήγορη ανάκαμψη όταν αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα που συνδέονται με το lockdown, αλλά η πλήρης ανάκαμψη θα διαρκέσει έως και πέντε χρόνια», δήλωσε η einhart σε παρέμβαση της κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη.
Η Reinhart δήλωσε ότι η ύφεση που προκαλείται από την πανδημία θα διαρκέσει περισσότερο σε ορισμένες χώρες συγκριτικά με άλλες και θα επιδεινώσει τις ανισότητες καθώς οι φτωχότερες θα πληγούν περισσότερο από την κρίση απ’ ότι οι πλουσιότερες.
Για πρώτη φορά στα είκοσι χρόνια, τα παγκόσμια ποσοστά φτώχειας θα αυξηθούν μετά την κρίση, πρόσθεσε η επικεφαλής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Στο μέτωπο της πανδημίας ανεξέλεγκτη είναι παγκοσμίως η εξάπλωση του κορωνοϊού καθώς κυβερνήσεις, επιστήμονες και αρμόδιες υγειονομικές αρχές αδυνατούν όχι μόνο να τον θέσουν υπό έλεγχο αλλά και να περιορίσουν τη διασπορά του.
Η Ινδία ανακοίνωσε νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων καθώς μέσα σε 24ωρες κατέγραψε 98.000 κρούσματα ενώ στις ΗΠΑ όπου ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 197.000, ο πρόεδρος Trump υποστήριξε ότι εντός του 2020 θα έχουν διατεθεί 100 εκατομμύρια δόσεις, τοποθέτηση πάντως που διαψεύδει κατηγορηματικά ο επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο οποίος τοποθετεί τους μαζικούς εμβολιασμούς στο δεύτερο με τρίτο τρίμηνο του 2021.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία ξεπερνούν τους 941.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 30 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ξεπερνούν τα 20,3 εκατομμύρια.
Εξελίξεις σημειώνονται στο κρίσιμο θέμα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, καθώς η αμερικανική
εταιρεία βιοτεχνολογίας, Moderna ανακοίνωσε σήμερα (17/09/2020) πως μέχρι τον Νοέμβριο θα είναι σε θέση να γνωρίζει αν το υποψήφιο εμβόλιο της είναι εν τέλει αποτελεσματικό.
Τις ανακοινώσεις έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Stephane Bancel.
Η εταιρεία θα μπορούσε να έχει αρκετά δεδομένα μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά δεν αρκούν, συμπλήρωσε ο Bancel κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNBC .
«Εάν το ποσοστό μόλυνσης στη χώρα επιβραδυνόταν τις επόμενες εβδομάδες, θα μπορούσε ενδεχομένως να απομακρυνθεί ένα χειρότερο σενάριο για αποτελέσματα τον Δεκέμβριο», πρόσθεσε ο CEO.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση -0,47% στις 27.901 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -0,84% στις 3.357 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση -1,27% στις 10.910 μονάδες
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 26,5 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση -0,63% στις 13.122 μονάδες.
Image


Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στις 860 χιλ. ανήλθαν οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που έληξε στις 12 Σεπτεμβρίου 2020, παραμένοντας όμως για τρίτη συνεχή εβδομάδα στα ίδια επίπεδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας έφτασαν στα 12,63 εκατ.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στις 875.000, έναντι των 893.000 της προηγούμενης εβδομάδας.
Ο αριθμός αντιπροσωπεύει μια μέτρια μείωση των αιτήσεων, η οποία είχε φτάσει στο αποκορύφωμα των 6,9 εκατομμυρίων στα τέλη Μαρτίου καθώς η οικονομία έκλεισε για να επιβραδύνει την πανδημία του κορωνοϊού.
Έκτοτε, η αγορά εργασίας έχει ανακάμψει αν και εκατομμύρια παραμένουν εκτός αγοράς.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας συνεχίζεται κανονικά η συνεργασία των κολοσσών Ray-Ban, EssilorLuxottica και Facebook για την δημιουργία των «έξυπνων γυαλιών», και το προϊόν αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2021, σύμφωνα με το Bloomberg.
Τα γυαλιά, τον σκελετό των οποίων δημιουργεί η Luxoticca, θα περιέχουν εφαρμογές Facebook.
Οι εταιρείες αναφέρουν πως το νέο προϊόν «θα βοηθήσει τους ανθρώπους να παραμείνουν περισσότερο συνδεδεμένοι με τους φίλους και την οικογένειά τους».
Το CNBC είχε πρωτοανακοινώσει τη συνεργασία πέρυσι (2019) αλλά οι πηγές δεν είχαν επιβεβαιωθεί επίσημα.
Το τελικό όνομα του προϊόντος, οι τεχνικές του προδιαγραφές, οι δυνατότητες του λογισμικού, και η τιμή των γυαλιών θα ανακοινωθούν αργότερα προς τα τέλη του 2020.
Η πρόταση της ByteDance προς την εταιρεία λογισμικού των ΗΠΑ Oracle για συνεργασία με την TikTok θα χρειαστεί τελικά έγκριση τόσο από Κινέζους όσο και από Αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε η εταιρεία την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020.
Η πρόταση, που υποβλήθηκε στη διοίκηση Trump το Σαββατοκύριακο, αναφέρει ότι η Oracle θα γίνει «αξιόπιστος» τεχνολογικός συνεργάτης και να κάνει την TikTok Global μια εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ.
Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η ByteDance θα κατέχει την πλειοψηφία της TikTok.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump είχε διατάξει την ByteDance να πουλήσει το TikTok εν μέσω ανησυχιών των ΗΠΑ ότι τα δεδομένα χρηστών θα μπορούσαν να διαβιβαστούν στην κυβέρνηση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Η αμερικανική εταιρεία, Uber Technologies σχεδιάζει να πουλήσει μέρος της μετοχής της ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κινεζική εταιρεία, Didi Chuxing, για να συγκεντρώσει μετρητά, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Uber, Dara Khosrowshahi φαίνεται πως βρίσκεται σε συνομιλίες για την πώληση μετχοών, με τις Didi και SoftBank Group.
Ωστόσο οι Uber, Softbank και Didi δεν προέβηκαν σε περαιτέρω σχόλια για αυτή την αναφορά του Bloomberg.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι τον Απρίλιο του 2020, η Uber δήλωσε ότι αναμένει ζημιές ύψους έως 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω του οικονομικού αντίκτυπου από την πανδημία του COVID-19.
Η Uber κατέχει το 37% των μετοχών της ρωσικής εταιρείας, Yandex και περίπου το 18% των μετοχών της εταιρείας Grab με έδρα την Σιγκαπούρη.

Υποχώρησαν οι ευρωαγορές μετά τις ανακοινώσεις της Fed
Image
Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής Federal Reserve η οποία δεν επιφύλαξε εκπλήξεις για τους επενδυτές.
Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας μετά από απόφαση της, κατά την συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου 2020.
Όλα τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν να διατηρήσουν το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 0.1%, με την κεντρική τράπεζα να έχει μειώσει τα επιτόκια δύο φορές από 0,75% από την αρχή της πανδημίας.
Οι προοπτικές για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένουν «ασυνήθιστα αβέβαιες», αναφέρει η Τράπεζα.
Η Βρετανία έχει πολλά ανοικτά μέτωπα, καθώς αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τους κινδύνους από ένα ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία, την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που οδήγησε στην επαναφορά ορισμένων νέων περιορισμών.
Αφού σημείωσε ρεκόρ ύψους 20,4% το δεύτερο τρίμηνο (2020) για να εισέλθει επίσημα στην ύφεση, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου εμφάνισε σημάδια ανάκαμψης με μηνιαία επέκταση 6,6% τον Ιούλιο του 2020, μετά την άρση των μέτρων lockdown σε εθνικό επίπεδο.
Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων σε πάνω από 3.000 την ημέρα ανάγκασε την κυβέρνηση να εφαρμόσει νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας.
«Οι πρόσφατες αυξήσεις κρουσμάτων από το Covid-19 σε ορισμένα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα, αν και μάλλον σε μικρότερη κλίμακα από ό, τι νωρίτερα φέτος», δήλωσε η Τράπεζα.
Επιπροσθέτως, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Τράπεζας της Αγγλίας ανέφερε ότι δεν σκοπεύει να ενισχύσει τη νομισματική πολιτική έως ότου υπάρξουν «σαφείς ενδείξεις ότι σημειώνεται σημαντική πρόοδος στην επίτευξη του στόχου πληθωρισμού 2% με βιώσιμο τρόπο».

Η Γαλλική τράπεζα Societe Generale ανέφερε στις 17 Σεπτεμβρίου 2020, ότι προβλέπει αποτυχία στις διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ κατά 80%.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός B. Johnson πρότεινε πλαίσιο νόμων που παραβίαζουν τμήματα της συνθήκης διαζυγίου Brexit σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία.
Η ΕΕ από την πλευρά της αναφέρει ότι οποιαδήποτε παραβίαση της συνθήκης για το Brexit θα μπορούσε να καταστρέψει τις εμπορικές συνομιλίες και έτσι να περιπλέξει το ζήτημα σχετικά με τα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι αναλυτές της SocGen ανέφεραν ότι, ανεξάρτητα από το εάν η σχεδιαζόμενη νομοθεσία για την εσωτερική αγορά, εγκριθεί με μια μορφή που διατηρεί αυτό το χαρακτηριστικό, το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ έχει «καταστραφεί σοβαρά».
«Με τον πρωθυπουργό Τζόνσον να συνεχίζει την εν λόγω διαπραγματευτική του στρατηγική, δεν πιστεύουμε πλέον ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος του έτους. Βλέπουμε τώρα πιθανότητα 80% για μη συμφωνία », δήλωσαν σε σημείωμα τους.
«Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιθανό να αντιμετωπίσει έτσι ένα ακόμη χτύπημα».
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας την αρχική εκτίμηση για πτώση του πληθωρισμού κατά 0,2% στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, επιβεβαίωσε η Eurostat, από το +0,4% τον Ιούλιο.
Έναν χρόνο νωρίτερα, ο πληθωρισμό είχε διαμορφωθεί στο 1%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε στο 0,4% τον Αύγουστο, από 0,9% τον Ιούλιο.

Απογοήτευσε τις αγορές της Ασίας η Fed - Στο -1,8% ο Hang Seng, ο Νikkei 225 στο -0,7%

Πτώση κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, καθώς η Fed απογοήτευσε τους επενδυτές, καθώς δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης.
Η Fed εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, με τον Jerome Powell να δηλώνει ότι η αβεβαιότητα παραμένει στα ύψη.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0% με 0,25%, ενώ παράλληλα έστειλε σήμα ότι θα τα διατηρήσει σε μηδενικά επίπεδα ως και το τέλος του 2023.
Όπως ανακοίνωσε η FOMC «αναμένει να διατηρήσει μια προσαρμοστική στάση της νομισματικής πολιτικής έως ότου επιτύχει πληθωρισμό 2%.
Προϊόντος του χρόνου οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα παραμένουν σταθεροποιημένες στο 2%.
Το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στις κεντρικές τράπεζες, καθώς η Bank of Japan διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο -0,1% και σταθερό το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Ο Asia Dow υποχώρησε -1,36% στις 3.320 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,67% στις 23.319 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε απώλειες -1,8% στις 24.279 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,35% στις 3.273 μονάδες.
Ο Sensex ενισχύθηκε +0,7% στις 39.001 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης