Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ (Μελέτη): Η βιομηχανία έδειξε αντοχές, παρά την ύφεση -15,2% στο β’ τρίμηνο

ΙΟΒΕ (Μελέτη): Η βιομηχανία έδειξε αντοχές, παρά την ύφεση -15,2% στο β’ τρίμηνο
Η βιομηχανία έδειξε αντοχές και προσαρμοστικότητα στην κρίση, παρά την ύφεση -15,2% στο β’ τρίμηνο, αναφέρει το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Η βιομηχανία έδειξε αντοχές και προσαρμοστικότητα στην κρίση, παρά την ύφεση -15,2% στο β’ τρίμηνο, αναφέρει το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Σημαντικές βιομηχανικές επενδύσεις, στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας, ενισχύουν την παραγωγική βάση χωρίς να περιορίζονται σε δραστηριότητες ευάλωτες σε παγκόσμιους υφεσιακούς κύκλους.
Νέες βιομηχανικές πράσινες επενδύσεις, όπως η λειτουργία μονάδας που μειώνει το εμπορικό έλλειμμα καθώς υποκαθιστά κοστοβόρες εισαγωγές, η κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θέτουν βάσεις για ανάπτυξη και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας.
• Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πρόδρομες εργασίες στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, ενώ οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις εντός της πρώτης πενταετίας αφορούν στην υλοποίηση ενός σημαντικού τμήματος του Μητροπολιτικού Πάρκου, την υλοποίηση λοιπών έργων υποδομής (π.χ. λιμενικά έργα), τη χάραξη οδικού δικτύου.
• Σημαντικά έργα υποδομών και δικτύων, όπως έργα αναβάθμισης οδικών αξόνων, και επερχόμενες μεγάλες επενδύσεις που αφορούν και στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας, μπορούν να συμβάλλουν στη διευκόλυνση και στην επιτάχυνση νέων επενδύσεων.
Επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε περιφέρειες της χώρας προβλέπει το Πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), με το ενεργειακό κόστος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά να περιορίζεται σημαντικά
• Νέος νόμος για το Περιβάλλον (Ν. 4685/2020) που μεταξύ άλλων προβλέπει την απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, τη μείωση του χρόνου για την αδειοδότηση ΑΠΕ, την υιοθέτηση νέου ευρωπαϊκού μοντέλου διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, την αντιμετώπιση των προβλημάτων των δασικών χαρτών και των οικιστικών πυκνώσεων, καθώς και ρυθμίσεις για την επίλυση του προβλήματος των αποβλήτων σε πολλές περιοχές της χώρας • Οι υποδομές και το περιβάλλον απαιτούν σημαντικές επενδύσεις, πολλές εκ των οποίων μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, με όρους που θα εξειδικευθούν το επόμενο διάστημα.
Λόγω του εν δυνάμει μεγέθους και του υψηλού πολλαπλασιαστή τους, οι επενδύσεις σε ενέργεια και υποδομές θα μπορούσαν να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Βασικά στοιχεία

• Ισχυρή ύφεση το β’ τρίμηνο 15,2% (y-o-y).
• Για το σύνολο του α΄ εξαμήνου, πτώση ΑΕΠ κατά 7,9% (η μεγαλύτερη από το α’ εξάμηνο 2013)
• Ισχυρή πτώση εξαγωγών στο β’ τρίμηνο (-32,1%), κυρίως λόγω μείωσης εξαγωγών υπηρεσιών (-49,4%)
• Αύξηση ανεργίας (για πρώτη φορά από τον Μάρτιο 2014)
• Δείκτης οικονομικού κλίματος αμετάβλητος και οριακή μείωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο
• Ήπια υποχώρηση του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία τον Αύγουστο (85,6 μονάδες από 88,2 τον Ιούλιο)
• Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής κατά 7,2% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο.
Μείωση 4,9% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, αλλά σημαντικά μικρότερη του Ευρωπαϊκού μέσου όρου (-11,3%).
• Ενίσχυση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων τον Ιούνιο (εξαιρουμένων πετρελαιοειδών) κατά +6,3% (y-o-y).
Συρρίκνωση εμπορικού ελλείμματος στα €1,9 δισεκ. από €2,5 δισεκ. ένα χρόνο πριν.
• Σημαντική υποχώρηση οικονομικής δραστηριότητας το β’ τρίμηνο, συνολικά (-25,1%) καθώς και σε όλους τους βασικούς κλάδους.
Μεγαλύτερη μείωση για Τουρισμό – εστίαση (σχεδόν -80%).
Μικρότερη μείωση του μέσου όρου στη Μεταποίηση (-21,6%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης