Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ αποκρύπτει το πόρισμα της έρευνας για το θερμό επεισόδιο Γαλλίας - Τουρκίας

Το ΝΑΤΟ αποκρύπτει το πόρισμα της έρευνας για το θερμό επεισόδιο Γαλλίας - Τουρκίας
Η έρευνα του ΝΑΤΟ για το θερμό επεισόδιο μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων τον περασμένο Ιούνιο χαρακτηρίστηκε εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, δεν αποδίδει ευθύνες ούτε στο Παρίσι, αλλά ούτε και στην Αγκυρα.
Η έρευνα του ΝΑΤΟ για το θερμό επεισόδιο μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων τον περασμένο Ιούνιο χαρακτηρίστηκε εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, προκειμένου να συζητηθεί δημόσια, ενώ δεν αποδίδει ευθύνες ούτε στο Παρίσι, αλλά ούτε και στην Αγκυρα.
Την πληροφορία αυτή έδωσαν στο Reuters διπλωμάτες που γνωρίζουν την υπόθεση.
Το δημοσίευμα του πρακτορείου αναφέρει πως το θερμό εκείνο επεισόδιο υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ με την Τουρκία, όχι μόνο απέναντι στη Γαλλία, αλλά και στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα για τον φυσικό πλούτο στην Ανατολική Μεσόγειο και με την επικεφαλής της συμμαχίας, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το χρονικό του θερμού επεισοδίου Γαλλίας - Τουρκίας στη Μεσόγειο
Στις 10 Ιουνίου, μια γαλλική φρεγάτα σε αποστολή του ΝΑΤΟ προσπάθησε να επιθεωρήσει ένα φορτηγό πλοίο με σημαία της Τανζανίας, ύποπτο για λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το Παρίσι, το γαλλικό πολεμικό πλοίο αποτέλεσε στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού εκ μέρους τουρκικών φρεγατών στη περιοχή της Μεσογείου. Από την πλευρά της, η Τουρκία αρνείται την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι ήταν η γαλλική φρεγάτα που κινήθηκε απειλητικά.
Σύμφωνα με το Reuters, φαίνεται απίθανο η έρευνα να επιλύσει τη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα.
Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι η έκθεση έχει ολοκληρωθεί, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
«Το έβαλαν κάτω από το χαλί», σχολίασε από την πλευρά του, Ευρωπαίος διπλωμάτης, ενώ άλλος σημείωσε ότι η αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να διατηρήσει την Τουρκία στο πλευρό της, λόγω της στρατιωτικής της επιρροής και της στρατηγικής της θέσης, υποδηλώνει πως δεν ο οργανισμός δεν ήταν διατεθειμένος να κουνήσει το δάχτυλό του.
Το Reuters κάνει αναφορά στα «πυρά» που εξαπολύονται εκατέρωθεν, με τον Emmanuel Macron να μιλά για «απαράδεκτη συμπεριφορά» της τουρκικής κυβέρνησης και τον Recep Tayyip Erdogan να απαντά: «Μην τα βάζετε με την Τουρκία».

«Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να κάνει ό, τι μπορεί για να αποτρέψει ανεπιθύμητα συμβάντα»
Macron και Erdogan βρίσκονται σε διαμάχη για την Ελλάδα, η οποία αμφισβητεί, σύμφωνα με το Reuters, το δικαίωμα της Τουρκίας να διεξάγει έρευνα για υδρογονάνθρακες σε ύδατα που αξιώνουν Ελλάδα και Κύπρος.
Και εδώ, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να κάνει ό, τι μπορεί για να αποτρέψει ανεπιθύμητα συμβάντα, μέσω συνομιλιών «αποκλιμάκωσης».
«Δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Κάθε λόγος από το Παρίσι, την Άγκυρα ή την Αθήνα καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τους συμμάχους να κάνουν ένα βήμα πίσω από τις θέσεις τους».
Οι διαφορές με την Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ δεν είναι νέες σημειώνει το Reuters, αναφερόμενο στην άρνηση της Αγκυρας να υποστηρίξει το αμυντικό σχέδιο για τη Βαλτική και την Πολωνία, εκτός εάν η Συμμαχία προσέφερε πολιτική στήριξη στον αγώνα της χώρας έναντι σε μια συριακή κουρδική πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης