Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός διεθνώς - Καθυστερεί το εμβόλιο της Moderna - Στα 30 εκ. τα κρούσματα, 943 χιλ. οι νεκροί

Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός διεθνώς - Καθυστερεί το εμβόλιο της Moderna - Στα 30 εκ. τα κρούσματα, 943 χιλ. οι νεκροί
Νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ινδία – Συστάσεις ΠΟΥ στα κράτη της Λατινικής Αμερικής να μην ανοίξουν σύντομα τις οικονομίες τους
Εκτός ελέγχου καλπάζει η επιδημία του κορωνοϊού στον κόσμο, καθώς κυβερνήσεις, επιστήμονες και αρμόδιες υγειονομικές αρχές αδυνατούν όχι μόνο να τον θέσουν υπό έλεγχο αλλά και να περιορίσουν τη διασπορά του.
Η Ινδία ανακοίνωσε νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων καθώς μέσα σε 24 ώρες κατέγραψε 98.000 κρούσματα, ενώ στις ΗΠΑ όπου ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 197.000, ο πρόεδρος Trump υποστήριξε ότι εντός του 2020 θα έχουν διατεθεί 100 εκατομμύρια δόσεις, τοποθέτηση πάντως που διαψεύδει κατηγορηματικά ο επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο οποίος τοποθετεί τους μαζικούς εμβολιασμούς στο δεύτερο με τρίτο τρίμηνο του 2021.
Η ίδια διάψευση των προσδοκιών του ήρθε αργά σήμερα το απόγευμα από την φαρμακευτική Moderna η οποία στην ουσία δήλωσε την καθυστέρηση του εμβολίου της, η πρόοδος του οποίου αποτελούσε πηγή προσδοκιών για τον Αμερικανό πρόεδρο.
Στην Κίνα, όπου η επιδημία αν και είναι σε ύφεση γίνονται μαζικοί εμβολιασμοί με εμβόλια κατά του κορωνοϊού, των οποίων ωστόσο οι κλινικές δοκιμές για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους δεν έχουν ολοκληρωθεί, οι αρχές επέβαλαν lockdown στην πόλη Ruili στην επαρχία Yunnan στα σύνορα με τη Μιανμάρ ύστερα από τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων ενώ παράλληλα προτίθενται να κάνουν τεστ σε όλους τους 200.000 και πλέον κατοίκους της πόλης.
Καλύτερη είναι η εικόνα στην Αυστραλία ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός  Υγείας προειδοποίησε τα κράτη της Λατινικής Αμερικής να μη σπεύσουν να ανοίξουν την οικονομία και την κοινωνία τους, καθώς ακόμα απαιτούνται μαζικές παρεμβάσεις.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία ξεπερνούν τους 942.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 30 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ξεπερνούν τα 20,3 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 29.984.402 και οι θάνατοι σε 942.896
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 6.657.009 και σε νεκρούς με 197.364
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 134.106 και τρίτη σε κρούσματα με 4.419.083                          
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 83.198 και τέταρτο το Μεξικό με 71.978
- Στα 5.118.253 τα κρούσματα στην Ινδία
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 41.773 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.075.485 – Στους 18.853 οι νεκροί
- Πέμπτο σε κρούσματα το Περού με 738.020 και έκτη η Κολομβία με 736.377
- Έβδομο το Μεξικό με 680.931, όγδοη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 653.444 και ένατη η Ισπανία με 614.360
- Δέκατη η Αργεντινή με 589.012
- Στους 35.645 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 31.056 οι νεκροί στη Γαλλία
Image

Επιμένει ο Trump: Διαθέσιμες 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου στις ΗΠΑ έως τα τέλη του 2020 - Διαψεύδει τις προσδοκίες του η Moderna

Τη θέση ότι έως τα τέλη του 2020 οι ΗΠΑ θα έχουν προμηθευτεί με 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος αντέκρουσε προηγούμενες δηλώσεις του διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Robert Redfield, βάσει των οποίων το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του 2021.
Μάλιστα ο Trump υποστήριξε ο Redfield μπερδεύτηκε.
«Είμαστε σε πορεία προς την παράδοση και τη διανομή του εμβολίου με ιδιαίτερα ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.
Μόλις η FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) εγκρίνει το εμβόλιο... θα είμαστε σε θέση να διανείμουμε 100 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2020 και μεγάλο μέρος αυτών πολύ νωρίτερα» υποστήριξε ο Trump, αναφέροντας ότι οι πρώτες διανομές μπορεί να ξεκινήσουν κάποια στιγμή τον Οκτώβριο.
Σημειώνεται πως ο Redfield είχε αναφέρει μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας πως μια ευρεία διαθεσιμότητα ενός εμβουλίου κατά της Covid-19 θα είναι εφικτή «από το τέλος του δεύτερου τριμήνου, ή τρίτου τριμήνου του 2021».
«Ένα εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο το νωρίτερο αυτόν τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο» είπε ο Redfield, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι περιορισμένες πρώτες δόσεις θα μπορούσαν να διανεμηθούν στις πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
«Αλλά για να εμβολιαστούμε αρκετοί από εμάς ώστε να έχουμε ανοσία, νομίζω ότι θα χρειαστούν έξι έως εννέα μήνες» τόνισε ο Redfield, τοποθέτηση που αντέκρουσε ο Trump, αναφέροντας πως ο Redfield έκανε λάθος στην εκτίμησή του αυτή.
«Όχι, νομίζω ότι έσφαλε όταν το δήλωσε αυτό.
Αυτό είναι λάθος πληροφορία.
Πιστεύω ότι μπερδεύτηκε. Θαρρώ πως πιθανώς παρερμήνευσε την ερώτηση που του έγινε» υπογράμμισε ο Trump, ο οποίος παράλληλα άσκησε κριτική στον Redfield για τη δήλωση του ότι το να φορά κανείς μάσκα μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο και το εμβόλιο.
Εν τω μεταξύ με αμείωτη ένταση εξαπλώνεται ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν τουλάχιστον 39.332 κρούσματα και 1.147 νέοι θάνατοι.
Συνολικά οι νεκροί στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 196.752 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 6,63 εκατομμύρια κρούσματα.
Σημειώνεται ότι προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμα και για 600.000 νεκρούς στις ΗΠΑ από την επιδημία έως τον Ιανουάριο του 2021.

Καθυστερεί το εμβόλιο της Moderna κατά κορωνοϊού, διαψεύδονται οι προσδοκίες του Trump

Μέχρι τον Δεκέμβριο θα αναγκαστεί να περιμένει η φαρμακευτική εταιρεία Moderna για να αναλύσει τα δεδομένα από τις δοκιμές των εμβολίων κατά της πανδημίας Covid-19 - περισσότερο από ό,τι θα ήταν απαραίτητο για να ικανοποιήσει τις ελπίδες της κυβέρνησης Trump.
Η εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Βοστώνη δήλωσε την Πέμπτη ότι περισσότεροι από 25.000 εθελοντές έχουν δηλώσει πως θέλουν να συμμετάσχουν στις δοκιμές, με περισσότερους από 10.000 να έχουν ήδη λάβει και τις δύο δόσεις του προγράμματος εμβολιασμού.
Επίσης, έδωσε ένα πιο αργό χρονοδιάγραμμα ανάλυσης σε σχέση με την ανταγωνίστριά της Pfizer, η οποία συνεργάζεται με την BioNTech (θα έχουν αναλύσει τα δεδομένα τους μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου).
Μιλώντας στους μετόχους της Moderna, ο διευθύνων σύμβουλος, Stéphane Bancel, είπε ότι ένα επιτυχημένο εμβόλιο Covid-19 θα μπορούσε να οδηγήσει σε «γραμμή εσόδων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων» το 2021.
Η ταχύτητα των δοκιμών εξαρτάται από τα ποσοστά των κρουσμάτων.
Για να αποδειχθεί ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, οι δοκιμές πρέπει να δείξουν ότι τα περισσότερα άτομα που ανήκουν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, που δεν λαμβάνουν το πραγματικό εμβόλιο, μολύνθηκαν.

Ινδία: Νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων – Σχεδόν 98.000 σε ένα 24ωρο

Ανεξέλεγκτα εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, η οποία το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε ένα ακόμα παγκόσμιο ρεκόρ όσον αφορά τις νέες μολύνσεις μέσα σε ένα 24ωρο.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 97.894 νέα περιστατικά μόλυνσης, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο σε καμία άλλη χώρα από την έναρξη της πανδημίας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 5,12 περιστατικά μόλυνσης, ενώ η Ινδία βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, αναφορικά με τον αριθμό των μολύνσεων, μετά τις ΗΠΑ που καταγράφουν περίπου 6,6 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης.
Παράλληλα, ο αριθμός των θανάτων που όλο το προηγούμενο διάστημα κινήθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, παρουσιάζει επίσης, αυξητική τάση, καθώς η χώρα αναφέρει περισσότερους από 1.000 θανάτους κάθε ημέρα, κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 1.132 θάνατοι με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε 83.198.
Image
Κίνα: Σε ύφεση η επιδημία του κορωνοϊού - Lockdown σε πόλη 200.000 κατοίκων

Σε ύφεση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 9 εισαγόμενα κρούσματα.
Την προηγούμενη ημέρα είχαν αναφερθεί 12 εισαγόμενα κρούσματα.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νέων ασυμπτωματικών ασθενών μειώθηκε επίσης στους 14 από 16 την προηγούμενη ημέρα, παρά το γεγονός ότι η Κίνα δεν προσμετράει τους ασθενείς αυτούς, στα επιβεβαιωμένα περιστατικά.
Επισήμως οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 85.223 περιστατικών.
Εν τω μεταξύ, οι αρχές επέβαλαν lockdown στην πόλη Ruili στην επαρχία Yunnan στα σύνορα με τη Μιανμάρ ύστερα από τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων ενώ παράλληλα προτίθενται να κάνουν τεστ σε όλους τους 200.000 και πλέον κατοίκους της πόλης.
Συγκεκριμένα, έχει δοθεί εντολή στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους ενώ έχουν δημιουργηθεί σημεία ελέγχου στις πύλες εισόδου στην πόλη, όπου απαγορεύεται να μπαίνει ή να βγαίνει ο οποιοσδήποτε.
Παράλληλα, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν κλείσει.

Θερίζει Βραζιλία και Μεξικό ο κορωνοϊός – Στο κόκκινο η Λατινική Αμερική, προειδοποίηση ΠΟΥ

Θερίζει τη Βραζιλία και το Μεξικό η επιδημία του κορωνοϊού καθώς μόλις στις δύο αυτές χώρες έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 200 χιλιάδες θάνατοι, αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο του συνόλου των θυμάτων.
Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν ακόμη 987 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της Covid-19 και 36.820 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 134.106 νεκρούς και 4.419.083 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Σε απόλυτα μεγέθη, η Βραζιλία υφίσταται σε αριθμό κρουσμάτων το τρίτο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία του κορωνοϊού, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, και καταμετρά τους περισσότερους θανάτους εξαιτίας του ιού παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.
Στην τέταρτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων είναι το Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 300 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της Covid-19 και 4.444 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 71.978 νεκρούς επί συνόλου 680.931 μολύνσεων.
Σημειώνεται ότι συνολικά πέντε κράτη από τη Λατινική Αμερική είναι στις πρώτες δέκα θέσεις με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως.
Ο ΠΟΥ συνέστησε στα κράτη της Λατινικής Αμερικής να μη σπεύσουν να ανοίξουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες καθώς ακόμα είναι απαραίτητα τα περιοριστικά μέτρα.

ΠΟΥ: Σε κρίσιμη φάση για την καταπολέμηση του κορωνοϊού η Ευρώπη

Σε μια φάση αποφασιστικής σημασίας στη μάχη εναντίον της Covid-19 εισέρχεται η Ευρώπη, με την επιστροφή στα σχολεία και την έλευση του φθινοπώρου, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Είναι καιρός να σταματήσουμε να «κυνηγάμε χίμαιρες» και να πάρουμε σκληρές αποφάσεις για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους και να κρατήσουμε τους νέους στο σχολείο, ακόμη κι αν χρειαστεί να αποδεχθούμε αναπόφευκτες θυσίες, δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, Michael Ryan.
«Η Ευρώπη μπαίνει σε μια περίοδο κατά την οποία οι άνθρωποι θα αρχίσουν να επιστρέφουν στους εσωτερικόυς χώρους.
Η πίεση της μόλυνσης θα αυξηθεί», δήλωσε ο Ryan στη διάρκεια on line συνέντευξης Τύπου.
Θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί για να παραμείνουν μέσα στην κοινωνική ζωή τόσο οι πιο νέοι όσο και οι πιο ηλικιωμένοι, υπογράμμισε.
«Ο μόνος τρόπος είναι οι ενήλικοι να κρατήσουν επαρκή απόσταση για να ευνοήσουν μια μείωση της μόλυνσης».
«Τι είναι το πιο σημαντικό; Η επιστροφή των παιδιών μας στις τάξεις ή το άνοιγμα των νάιτκλαμπ και των μπαρ;», είπε.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι άνθρωποι ηλικίας κάτω των 20 ετών αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των κρουσμάτων και λιγότερο από το 0,2% των θανάτων.
Τα σχολεία δεν πρέπει να κλείνουν παρά «ως ύστατο μέτρο» στις ζώνες πολύ ισχυρής μετάδοσης του κορωνοϊού, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Image
Αυστραλία: Μειώνονται τα κρούσματα στην Βικτόρια, χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα

Μείωση καταγράφουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία τα τελευταία 24ωρα.
Οι αρχές ανακοίνωσαν πως η ημερήσια αύξηση των μολύνσεων του κορωνοϊού μειώθηκε περαιτέρω σήμερα, καθώς η Πολιτεία ξεκίνησε να χαλαρώνει τους περισσότερους από τους περιορισμούς, με εξαίρεση τη Μελβούρνη.
Συγκεκριμένα, στην Πολιτεία της Βικτόρια αναφέρθηκαν 28 νέα κρούσματα και οκτώ θάνατοι από τον ιό τις τελευταίες 24 ώρες, όταν την προηγούμενη είχαν καταγραφεί 42 περιπτώσεις μόλυνσης και οκτώ θάνατοι.
Ο μέσος όρος κρουσμάτων στη Μελβούρνη, που έχει τεθεί σε παρατεταμένο και αυστηρό lockdown έως τις 28 Σεπτεμβρίου, ήταν κάτω από 50 σήμερα, το όριο που έχει θέσει η Πολιτεία για να αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα απαγόρευσης.

ΠΟΥ: Η νόσος COVID-19 εξαπλώνεται σε ανησυχητικούς ρυθμούς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα ότι η νόσος COVID-19 εξαπλώνεται σε ανησυχητικούς ρυθμούς σε ορισμένα τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου, λίγους μήνες πριν από την περίοδο της εποχικής γρίπης, κατά τους χειμερινούς μήνες.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε ανησυχητικές τάσεις σε ορισμένες χώρες», είπε η Μαρία βαν Κέρκοβ, εκ των επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19, κατά τη διάρκεια μετάδοσης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Βλέπουμε να αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ιδίως στην Ισπανία, τη Γαλλία, το Μαυροβούνιο, την Ουκρανία και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ. Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς δεν έχουμε εισέλθει ακόμη στην περίοδο της εποχικής γρίπης».
Επιπλέον, η βαν Κέρκοβ επισήμανε πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών ηλικίας 15-49 ετών με Covid-19 αυξάνονται σε αρκετές χώρες.
Από την πλευρά του, ο Μάικ Ράιαν, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συνέστησε στους πολίτες, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από την Covid-19, να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης.

Bill Gates: Ίσως και τον Οκτώβριο να τεθεί προς έγκριση το εμβόλιο της Pfizer

«Το μόνο εμβόλιο που, αν όλα πήγαιναν τέλεια, θα μπορούσε να ζητήσει την άδεια έκτακτης ανάγκης μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα ήταν αυτό της Pfizer», δήλωσε στο CNBC ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft και ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με καθαρή περιουσία 122,9 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το εμβόλιο της Pfizer είναι ένα από τα τρία που έχουν προχωρήσει επί του παρόντος στις λεγόμενες δοκιμές της τρίτης φάσης στις ΗΠΑ, όπου θα αποδειχθεί εάν είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Ο CEO, Albert Bourla, δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως η φαρμακοβιομηχανία με έδρα την Νέα Υόρκη, πιθανότατα θα γνωρίζει έως το τέλος του επόμενου μήνα εάν η πειραματική λήψη του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό, είναι αποτελεσματική.

Δεκέμβριο 2020 ή Ιανουάριο 2021 είναι πιο πιθανό να ζητήσουν έγκριση κάποια εμβόλια
Ο Bill Gates σημείωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer παρήγαγε «καλά επίπεδα αντισωμάτων» στα δύο πρώτα στάδια των κλινικών δοκιμών.
Ωστόσο, αμφιβάλλει πως οποιοσδήποτε υποψήφιος θα προσπαθήσει να πάρει έγκριση ενός εμβολίου στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με το CNBC.
«Νομίζω ότι μόλις μπούμε, για παράδειγμα, στον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, οι πιθανότητες είναι πως τουλάχιστον δύο ή τρία θα ζητήσουν έγκριση – εάν επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά τους» δήλωσε ο Bill Gates στο δίκτυο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης