Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τακτικοί ελιγμοί πριν τον διάλογο και σχέδια για Διεθνή Διάσκεψη - Στο επίκεντρο η ΑΟΖ Καστελόριζου, παρελκυστική πολιτική τα νησιά EGEAYDAAK

Τακτικοί ελιγμοί πριν τον διάλογο και σχέδια για Διεθνή Διάσκεψη - Στο επίκεντρο η ΑΟΖ Καστελόριζου, παρελκυστική πολιτική τα νησιά EGEAYDAAK
Τα νησιά EGEAYDAAK και η αποστρατιωτικοποίηση είναι παρελκυστική πολιτική
Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος για την έναρξη του διαλόγου υπό την αιγίδα της Γερμανίας που έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο.
Πάντως η πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, για μια διεθνή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο αρχίζει να βρίσκει θιασώτες και είναι πιθανό να υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες.
Ορισμένοι δεν αποκλείουν σε αυτή την διεθνή διάσκεψη να σφραγιστεί η συμφωνία Ελλάδος – Τουρκίας.  
Από τις επαφές που υπάρχουν και το παρασκήνιο τα σημαντικότερα στοιχεία είναι
-Η επικοινωνία του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ Michel με τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan.
-Η προσπάθεια της Γερμανίδας Καγκελαρίου A. Merkel να ξεκινήσει διάλογος Ελλάδος – Τουρκίας αρχίζει να αποδίδει.
-Θα ήταν λάθος επιλογή της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2020 να εξετάσει οικονομικά μέτρα – κυρώσεις κατά της Τουρκίας, η πιθανότητα αυτή είναι πολύ περιορισμένη.
Γενικώς υπάρχει διάθεση να διαμορφωθεί μια νέα αρχιτεκτονική διαλόγου με επίκεντρο τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
-Στις 22 Σεπτεμβρίου από το βήμα του ΟΗΕ ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος θα αναπτύξει την επιχειρηματολογία του για την ελληνοτουρκική κρίση.  
- Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Florence Parly αναφερόμενος στην Επιχείρηση Eirene, τόνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες, θα αναπτύξουν τη φρεγάτα Latocuhe-Treville στην Μεσόγειο για να υποστηρίξουμε το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
-Το Υπουργείο Εξωτερικών της Μάλτας ανέφερε ότι υποστηρίζει την πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, για μια διεθνή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Αντιμετωπίζουμε μια πολύ περίπλοκη κατάσταση.
Αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφορά μόνο το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.
- Οι εταιρείες ενέργειας Total, Exxon Mobil και Ελληνικά Πετρέλαια θα ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες σε πεδία φυσικού αερίου και  πετρελαίου νότια και δυτικά της Κρήτης τον Ιανουάριο του 2021.

Οι άξονες του διαλόγου και η Διεθνής Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο

Η πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, για μια διεθνή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο αρχίζει να βρίσκει θιασώτες και είναι πιθανό να υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες.
Ορισμένοι δεν αποκλείουν σε αυτή την διεθνή διάσκεψη να σφραγιστεί η συμφωνία Ελλάδος – Τουρκίας.  
Η συμφωνία αυτή θα επιτρέπει στην Τουρκία να αποκτήσει πρόσβαση στην ΑΟΖ του Καστελόριζου αλλά ταυτόχρονα θα ακυρώσει την ΑΟΖ την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Λιβύη.
Το βασικό επιχείρημα των Τούρκων είναι δεν μπορεί ένα νησί με 10,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα που απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα να διεκδικεί ΑΟΖ 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Την ίδια ώρα αναγνωρίζουν ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ωστόσο σπεύδουν να αναφέρουν ότι όσα νησιά συμπεριλαμβάνονται στην ηπειρωτική ΑΟΖ των 200 ναυτικών μιλίων ή 370 χιλιομέτρων δεν μπορούν να έχουν δική τους ΑΟΖ.
Π.χ. ένα νησί που βρίσκεται εντός της ηπειρωτικής ΑΟΖ των 200 ναυτικών μιλίων στο σημείο 190ο ναυτικό μίλι εάν δικαιούται ΑΟΖ τότε η έκταση της οικονομικής ζώνης δεν είναι 200 ναυτικά μίλια αλλά 200 μίλια της ηπειρωτικής χώρας + 200 μίλια ΑΟΖ που δημιουργεί το νησί δηλαδή 400 ναυτικά μίλια ή 740 χιλιόμετρα.
Με αυτή την επιχειρηματολογία όμως το ελληνικό νησί Καστελόριζο έχει ξεχωριστεί ΑΟΖ επειδή βρίσκεται πέραν των 200 ναυτικών μιλίων της ηπειρωτικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Τα νησιά EGEAYDAAK και η αποστρατιωτικοποίηση είναι παρελκυστική πολιτική

Το βασικό πρόβλημα του Αιγαίου, τα νησιά EGEAYDAAK δηλαδή νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα εκτός της Συνθήκης της Λωζάνης έχει μετατραπεί σε επιχείρημα των τούρκων αλλά αποτελεί μέρος της παρελκυστικής τους πολιτικής.
Το ίδιο ισχύει και με το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης 13 ελληνικών  νησιών.
Ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης στα 13 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπως ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης, το ίδιο πράττει και η Τουρκία έχοντας δημιουργήσει την 4η στρατιά κοντά στην Σμύρνη που έχει ξεκάθαρη στόχευση την Ελλάδα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης