Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στα νότια ο «Ιανός» - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ιθάκη, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος - Υπάρχουν ζημιές, δεν κινδύνευσαν άνθρωποι

tags :
Στα νότια ο «Ιανός» - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ιθάκη, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος - Υπάρχουν ζημιές, δεν κινδύνευσαν άνθρωποι
Μεγάλα ύψη βροχής το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου σε Ιόνιο, Πελοπόννησο, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Νοτιοανατολική Θεσσαλία - Ηπιότερα η Αττική
(upd14) Με άγριες διαθέσεις πλήττει τα νησιά του κεντρικού Ιονίου (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα) αλλά και τη δυτική Ελλάδα ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός, ο οποίος εξελίσσεται αρκετά αργά, γεγονός που διατηρεί σε συναγερμό και σε αυξημένη επιφυλακή τον κρατικό μηχανισμό.
Αργά το απόγευμα η
Image
Νωρίτερα, το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), είχε αναφέρει ότι ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ιανός» εμφανίζει στο κέντρο του ένα «μάτι» - δηλαδή απουσία νεφών - σε μια περιοχή ακτίνας περίπου 50 χιλιομέτρων.
Οι άνεμοι πνέουν θυελλώδεις στην περιφέρειά του, ενώ επικρατεί άπνοια στο κέντρο του.
Οι δορυφορικές εκτιμήσεις έδειξαν μέση ένταση ανέμου 90 χιλιόμετρα την ώρα δυτικά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, λίγο πριν ο «Ιανός» κινηθεί στο στενό ανάμεσα σε αυτά τα δύο νησιά μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης, οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου έπληξαν την Ιθάκη, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Δυτική Αχαΐα με ριπές που ξεπέρασαν τα 80 χλμ/ώρα.
Πλημμυρικά φαινόμενα λόγω έντονης βροχόπτωσης και ανόδου της στάθμης της θάλασσας, καθώς και πτώσεις δέντρων αναφέρονται σε πολλές περιοχές.
Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Ιθάκη (86 χιλιοστά), όμως λόγω εκτεταμένων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ-meteo δεν αναφέρουν νεότερες τιμές μετά τις 04:00.

Χαρδαλιάς για Ιανό: Υπάρχουν ζημιές αλλά δεν κινδύνευσαν άνθρωποι – Πολύ κρίσιμες οι επόμενες 9 ώρες

Πολύ κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες 9 ώρες σχετικά με την εξέλιξη και την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, ο οποίος υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν ζημιές αλλά δεν έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές.
«Παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή.
Το επόμενο 9ωρο θα είναι πολύ κρίσιμο» είπε ο κ.Χαρδαλιάς μετά την πρωινή σύσκεψη στο στη Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας.
Ο κ.Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι αναμένονται κι άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα και ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ  υποστήριξε σχετικά με τις διακοπές ρεύματος στα τρία νησιά Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, ότι συνεργεία του Δήμου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την αποκατάσταση του δικτύου.
Όπως είπε, ο κυκλώνας θα παραμείνει στα δυτικά για 6-9 ώρες και στη συνέχεια θα κινηθεί νότια ενώ υποστήριξε πως «ένα κομμάτι θερμής αέριας μάζας αποσπάστηκε από τον κυκλώνα, κινείται βορειοανατολικά όπου αναμένεται να ενωθεί με ένα μελτέμι και να δημιουργηθούν έντονα καιρικά φαινόμενα».
«Το νέο αυτό μέτωπο θα «χτυπήσει» στην κεντρική Ελλάδα από το μεσημέρι και το απόγευμα.
Θα επηρεαστεί η Μαγνησία, η Αρκαδία, πιθανώς η Φωκίδα, ενώ από το Σάββατο τα έντονα φαινόμενα θα πλήξουν την Αττική και την Εύβοια» είπε ο κ.Χαρδαλιάς, ο οποίος προειδοποίησε πως αυτές οι περιοχές θα δεχθούν μεγάλο όγκο νερού.
«Οι προβλέψεις είναι 9ώρου και σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστούν οι συσκέψεις για τον συντονισμό δράσεων όλων των αρμόδιων φορέων» τόνισε ο κ.Χαρδαλιάς.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο κ.Χαρδαλιάς είχε κάνει λόγο για ένα φαινόμενο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, είχε αναφέρει ότι τέθηκαν σε κατάσταση ειδικής ανάγκης οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Ιθάκης, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου και είχε καλέσει τους πολίτες να ακολουθούν τις εξής οδηγίες:
«Όλοι όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή είναι κοντά σε ποταμούς ή στη φορά χειμάρρων και μένουν σε υπόγεια, ημι-υπόγεια ή ισόγεια που είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, θα πρέπει να προσπαθήσουν να μην παραμείνουν στα σπίτια και να φιλοξενηθούν οπουδήποτε αλλού.
Δεύτερον, να αποφύγουμε όλοι κάθε περιττή μετακίνηση.
Από σήμερα το βράδυ που θα εξελίσσεται το φαινόμενο μέχρι και το Σάββατο το απόγευμα, δεν υπάρχει κανένας λόγος, ειδικά στις περιοχές που θα αρχίσουν να πλήττονται, να υπάρχει οποιαδήποτε μετακίνηση κατά τη διάρκεια του φαινομένου.
Να ασφαλίσουν όλοι τα σπίτια τους, τις πόρτες, τα παράθυρα και σε περίπτωση που υπάρξει χείμαρρος, να μετακινηθούν στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
Τέλος, αν βρεθούμε έξω, μπροστά σε χείμαρρο, είτε πεζοί είτε με όχημα να μην επιχειρήσουμε να περάσουμε στην απέναντι πλευρά», τόνισε ο υφυπουργός.

Λαγουβάρδος (διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών): Με ανησυχούν τα ύψη βροχής τις επόμενες 24 ώρες

Την ανησυχία του για τα ύψη βροχής που αναμένεται να πέσουν τις επόμενες 24 ώρες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας λόγω της επέλασης του  «Ιανού» εξέφρασε ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κ.Λαγουβάρδος.
«Το κέντρο του Ιανού έχει φτάσει στην ξηρά, περίπου κοντά στην Λευκάδα, όπου συνεχίζουμε να έχουμε έντονα φαινόμενα και παραμένουν πολύ ενισχυμένοι οι άνεμοι σε αυτά τα νησιά και στις ακτές. Έχουμε βροχές και σε πολλές περιοχές, όπου περιμένουμε να ενταθούν.
Οι περιοχές αυτές είναι αρκετά ανατολικά από το κέντρο του δηλαδή και στη νότια Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, πολύ ισχυρές βροχές στη Φθιώτιδα και στην Πελοπόννησο φυσικά.
Το κομμάτι της Θεσσαλίας και νοτιότερα θα δεχθεί μεγάλα ύψη βροχής και σήμερα και αύριο μέχρι το μεσημέρι.
Και για την Αττική περιμένουμε να έχουμε αρκετές βροχές από το μεσημέρι και μετά.
Ορισμένα σενάρια δίνουν αρκετά μεγάλα ύψη βροχής και μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Λαγουβάρδος, υποστηρίζοντας ότι «όσο μπαίνει το μάτι του κυκλώνα στην ξηρά, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν».
«Με ανησυχούν πολύ τα ύψη βροχής των επομένων ωρών, αυτά είναι ικανά να δημιουργήσουν πλημμυρικά επεισόδια σε αρκετές περιοχές.
Έχουμε 24 ώρες μπροστά μας που θέλουν πολύ προσοχή» είπε ο κ.Λαγουβάρδος.

Κράτσα (περιφερειάρχης Ιόνιων Νήσων): Ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση στην Ιθάκη

Ιδιαίτερα δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στην Ιθάκη η περιφερειάρχης Ιόνιων Νήσων, Ρόδη Κράτσα.
«Η κατάσταση στην Ιθάκη είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ο μεσογειακός κυκλώνας έπληξε το νησί πολύ άσχημα.
Έως πριν από λίγη ώρα η επικοινωνία ήταν αδύνατη, ενώ όλο το νησί δεν έχει ρεύμα.
Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μεγάλο αγώνα, ώστε να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση» ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η κα. Κράτσα, τονίζοντας ότι «ο μηχανισμός της Περιφέρειας είναι σε επιφυλακή, υπάρχει συνεργασία και επικοινωνία όλων των περιφερειακών ενοτήτων, ώστε να αντιμετωπίσουμε ότι πρόβλημα προκύψει».
Αφού σημείωσε ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει κινδυνεύσει κάποια ανθρώπινη ζωή, είπε πως «δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Αγία Ευφημία στον δήμο Σάμης στην Κεφαλονιά».
«Στην περιοχή βρίσκονται πολλά μηχανήματα, ώστε να καθαρίσουν τους δρόμους από τα πεσμένα δέντρα, ενώ άνθρωποι της Περιφέρειας βρίσκονται εκεί, ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους» υποστήριξε η κα.Κράτσα.

Καταστροφές στην Ιθάκη

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας υποστήριξε ότι είναι μεγάλες οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο, ότι έχουν πλημμυρίσει καταστήματα και σπίτια καθώς και ότι γίνεται προσπάθεια να σωθούν σκάφη στο λιμάνι και σπίτια, καθώς έχουν φύγει κεραμίδια από τις οροφές.
Επίσης, όπως είπε από τις 03:00 τα ξημερώματα, το νησί έχει μείνει χωρίς ρεύμα ενώ πολλά δέντρα έχουν ξεριζωθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Ελβετίας, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά της Ιθάκης.
Οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους αποβιβάστηκαν με ιδία μέσα στην ακτή και είναι καλά στην υγεία τους.

Κεφαλονιά: Πλημμύρες στη Σάμη

Μεγάλες ζημιές σε όλο το νησί της Κεφαλονιάς προκάλεσε ο Ιανός.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδοτησης σε πολλές περιοχές, καθώς έχουν σπάσει πυλώνες ρεύματος.
Λόγω της σφοδρότητας της κακοκαιρίας δεν είναι εφικτό να προσεγγίσουν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα.
Επίσης, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες πτώσεις δέντρων και κλαδιών δημιουργώντας προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Αγία Ευφημια του δήμου Σάμης, όπου η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με το μεγάλη ένταση των ανέμων δημιούργησε χειμάρρους με λάσπες και φερτα υλικά.
Επίσης στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες από τον δήμο, οι ισχυροί άνεμοι, που κατά την διάρκεια της νύχτας έφθασαν τα 11 μποφόρ, έβγαλαν τρία ιστιοφόρα στη στεριά και μέσα στο λιμάνι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα.
Image
Στη Αγία Ευφημια, από τον χείμαρρο που δημιουργήθηκε υπήρξε εισροή υδάτων σε καταστήματα.
Όσον αφορά τη δυτική Ελλάδα, τα πιο έντονα φαινόμενα έχουν καταγραφεί σε Λεχαινά, Πύργο και Αμαλιάδα, χωρίς όμως να έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα πέρα από τις πτώσεις δέντρων.
Σημειώνεται ότι κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων ενώ κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. 
Image
Ζημιές και στην Ζάκυνθο

Δύσκολες ώρες πέρασε κατά τη διάρκεια της νύχτας και η Ζάκυνθος, η οποία σφυροκοπήθηκε από θυελλώδεις ανέμους και πολύ δυνατή βροχή.
Ζημιές έχουν αναφερθεί στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικημένο σπίτι, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματισμοί.
Στο λιμάνι της Ζακύνθου, βούλιαξε ιστιοφόρο που ήταν δεμένο ενώ σε όλο το νησί σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων τα οποία ελέγχει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.
Αρκετές περιοχές της Ζακύνθου, όπως το Καλαμάκι, Αργάσι, Βανάτο, Λαγωποδο, Κατάστάρι, Μουζάκη, Αλυκές είναι χωρίς ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στις βλάβες και παλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες να αναφέρουν την ηλεκτροδότηση.

Σαρώνει και τη Λευκάδα

Ζημιές όπως έχουν προκληθεί και στη Λευκάδα, η οποία πλήττεται από τους θυελλώδεις ανέμους και τη σφοδρή βροχόπτωση από τα ξημερώματα.
Θυελλώδεις άνεμοι που αγγίζουν και τα 10 μποφόρ και καταρρακτώδης βροχή πλήττουν περιοχές σε Βασιλική, Πόντι, Πόρο.
Πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει καθώς κατεβαίνουν χείμαρροι από τα γύρω βουνά, ενώ επί ποδός βρίσκονται συνεργεία του δήμου με μηχανήματα που προσπαθούν να ανοίξουν διέξοδο του νερού προς τη θάλασσα απομακρύνοντας κορμούς δέντρων.
Η Πυροσβεστική κάνει αντλήσεις υδάτων από ισόγεια και άλλους χώρους.
 
Λέκκας για Ιανό: Δεν έχουν σημειωθεί οι βροχοπτώσεις που περιμέναμε – Ισχυρότατοι οι άνεμοι

Τη θέση ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί οι βροχοπτώσεις που αναμένονταν διατύπωσε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, κάνοντας λόγο όμως για ισχυρότατους ανέμους στις περιοχές από τις οποίες περνά ο κυκλώνας.
«Το μεγάλο ερώτημα είναι η κατεύθυνση που θα πάρει ο τυφώνας τις αμέσως επόμενες ώρες.
Θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί γιατί όπως έχουμε δει στους δύο τελευταίους τυφώνες, το 2017 και το 2018, η πορεία που ακολούθησαν –παρά τις προβλέψεις - ήταν αλλοπρόσαλλη.
Αλλού περιμέναμε να καταλήξουν και αλλού βρέθηκαν τελικά» είπε μιλώντας στο Mega ο κ. Λέκκας, τονίζοντας πως αυτό κάνει επιφυλακτικούς τους επιστήμονες για την πορεία του φαινομένου.
Παράλληλα, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως «όταν ένας τυφώνας μπαίνει στη στεριά εγκάρσια σιγά-σιγά αποφορτίζεται, λόγω των ορεινών όγκων και δεν ενισχύεται από τη θάλασσα.
Όταν όμως πάει στην παράκτια περιοχή, από τη μία μεριά ενισχύεται από τη θάλασσα και αποφορτίζεται στη στεριά».
«Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, τα φαινόμενα θα έπρεπε να ήταν αρκετά πιο έντονα από αυτά που έχουμε μέχρι τώρα.
Όμως όπως και με την πορεία του τυφώνα δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα, έτσι συμβαίνει και με την ένταση των φαινομένων» κατέληξε ο κ. Λέκκας.
Image
Κλειστά τα σχολεία σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ηλεία

Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει ανακοινώσει ότι σήμερα Παρασκευή 18/9 θα μείνουν κλειστά τα σχολεία σε Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και Ιθάκη ενώ αντίστοιχη απόφαση ελήφθη και για τα σχολεία της Ηλείας από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη.

Κατεπείγον έγγραφο Πατούλη προς όλους τους δήμους για τον άμεσο καθαρισμό φρεατίων του οδικού τους δικτύου

«Αναγκαία η άμεση κινητοποίηση όλων μας, για να θωρακίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη ζωή και τις περιουσίες των κατοίκων της Αττικής» υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ . Πατούλης σε κατεπείγον έγγραφο του προς τους δημάρχους, από τους οποίους ζήτα άμεση κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας.
Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης ζητά να διασφαλιστεί ότι έχουν καθαριστεί όλα τα φρεάτια του οδικού δικτύου τους και να δοθεί άμεση προτεραιότητα σε εκείνα που παρουσιάζουν προβλήματα πλημμυρικών φαινομένων.
Σημειώνεται ότι, με εντολή του, τα τεχνικά συνεργεία της Περιφέρειας από χθες το πρωί έχουν εντατικοποιήσει τις αυτοψίες, τις οποίες ήδη διενεργούν σε καθημερινή βάση όλο τον χρόνο, στα ρέματα της Αττικής που είναι σε ζώνες υψηλής επικινδυνότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης