Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πιο κοντά το lockdown στην Αττική – Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, πιέζεται το ΕΣΥ – Νέα αυστηρότερα μέτρα προανήγγειλε ο Μητσοτάκης

Πιο κοντά το lockdown στην Αττική – Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, πιέζεται το ΕΣΥ – Νέα αυστηρότερα  μέτρα προανήγγειλε ο Μητσοτάκης
Περαιτέρω μείωση στις συναθροίσεις, 14ημερη αναστολή των πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενίσχυση τηλεργασίας  τα προτεινόμενα μέτρα - Στους 74 οι διασωληνωμένοι, στους 328 οι νεκροί
(upd11) Ολοένα και πιο κοντά έρχεται το σενάριο ενός μίνι lockdown στην Αττική, η οποία έχει τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό λόγω των συνεχιζόμενων και αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 359 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες 17/9 ο ΕΟΔΥ, τα 212 αναφέρθηκαν στην Αττική, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από το ξέσπασμα της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι από τη στιγμή που τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται, θα αυξάνονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ, και οι διασωληνωμένοι και κατ’επέκταση και οι θάνατοι (σημειώνεται πως χθες 17/9 υπήρξε ημερήσιο ρεκόρ θανάτων καθώς αναφέρθηκαν συνολικά 9).
Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι διασωληνωμένοι χθες ήταν 74 (την 1η Σεπτεμβρίου ήταν 37) ενώ 554 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας (από 318 στις αρχές Σεπτεμβρίου)
Δεδομένου μάλιστα ότι η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 70% στην Αττική, η ανησυχία στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και στην κυβέρνηση «χτυπά κόκκινο».
Και μπορεί οι αρμόδιες υπηρεσίες τρέχουν να προλάβουν ώστε να αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των εντατικών, με 40 επιπλέον κλίνες να προετοιμάζονται για την Αττική εντός των επόμενων ημερών, ωστόσο ερωτηματικό παραμένει το εάν ακόμα και αυτές οι νέες κλίνες θα είναι ικανές να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και το ΕΣΥ να αντέξει.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας υποστηρίζουν πως αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται με αυτόν τον ρυθμό, τότε θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα.
Νωρίτερα σήμερα 18/9 το πρωί πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με κύριο αντικείμενο την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Ο κ.Μητσοτάκης προανήγγειλε νέα περιοριστικά μέτρα όπως την αναστολή για 14 ημέρες των πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και ενίσχυση της τηλεργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με απώτερο στόχο την αποσυμφόρηση των αστικών συγκοινωνιών.
Ανάμεσα στα μέτρα, τα οποία πιθανότατα θα ανακοινωθούν στις 18:00 σήμερα το απόγευμα κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου και θα εφαρμοστούν από την ερχόμενη Δευτέρα 21/9, προβλέπεται επίσης περιορισμός στις μετακινήσεις τις βραδινές ώρες ή ακόμη και κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης νωρίτερα από τις 12:00 που κλείνουν σήμερα, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξει και περαιτέρω μείωση στον αριθμό όσων παρευρίσκονται σε γάμους, βαπτίσεις, κοκ.

Μητσοτάκης: Έτοιμοι για νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική

Νέα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της πρωινής σύσκεψης που είχε στο Μαξίμου για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική.
Είμαι απολύτως έτοιμος, μετά από τη σχετική εισήγηση και της Επιτροπής σήμερα, να πάρουμε και κάποια πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες, μέτρα τα οποία να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Τα μέτρα τα οποία παίρνουμε πρέπει πρώτα απ΄όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομική αντίκτυπο, βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν», τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναφέρθηκε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας και σε συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα, για τα οποία εξετάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων ελέγχου, ειδικά για ευάλωτες ομάδες.
Επιπλέον, σημειώθηκε ότι παρά την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν αντιμετωπίζει έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας.
Από την πλευρά του ο κ.Τσιόδρας είπε ότι «έχουμε ένα δεύτερο κύμα σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι σαφές αυτό».
«Ο μετακινούμενος μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών ανεβαίνει, γεγονός που είναι επίσης δείγμα της κυκλοφορίας στην Αττική περισσότερο.
Στον χάρτη θετικότητας η Αττική ξεπερνά το 5%.
Έχει μία σταδιακή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που βάζουν την Αττική στο πορτοκαλί.
Ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι πλέον στους 554, είναι περίπου στο 20 με 30% των κλινών, ανάλογα την περιοχή που βλέπει κανείς», σημείωσε ο κ.Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ένας από τους δείκτες που καθοδηγούν τη λήψη περισσότερων μέτρων» σε ότι «αφορά τις περιοχές της Αττικής».

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού

Να πούμε καταρχάς ότι είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ένα ζήτημα στην Αττική το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είμαι απολύτως έτοιμος, μετά από τη σχετική εισήγηση και της Επιτροπής σήμερα, να πάρουμε και κάποια πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες, μέτρα τα οποία να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις.
Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να αποφασιστούν και σήμερα, εφόσον το αποφασίσουμε και να τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα για να είμαστε επιχειρησιακά έτοιμοι. Και νομίζω ότι είναι πάρα-πάρα πολύ σημαντικό να επαναλάβουμε όλοι μας στο δημόσιο λόγο ότι το μέλημά μας πρέπει να είναι ακόμα περισσότερο από ό,τι ήταν πριν από μια εβδομάδα ή από έναν μήνα, η προστασία των ηλικιωμένων, των ευάλωτων.
Το Σύστημα Υγείας -θα μας τα πει και ο Υπουργός- είναι σε καλά χέρια. Αυξάνεται μεν ο αριθμός των διασωληνωμένων, αλλά δεν υπάρχει κάποια πίεση, κάποιο πρόβλημα στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα. Αλλά προφανώς οι διασωληνωμένοι είναι πρωτίστως άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και μεγάλης ηλικίας. Και κάνω και πάλι μια έκκληση, ειδικά στους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, σε αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα, σε αυτούς που θα είναι πιο επιρρεπείς δηλαδή να αρρωστήσουν πιο βαριά, να είναι διπλά προσεκτικοί.
Έχει γίνει μια μεγάλη συζήτηση για τη μάσκα: που είναι υποχρεωτική και που δεν είναι υποχρεωτική. Θέλω να εστιάσουμε στην εφαρμογή της μάσκας εκεί που έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να είναι υποχρεωτική και με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Και θέλω πάλι να τονίσω ότι τα μέτρα τα οποία παίρνουμε πρέπει πρώτα απ΄όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, ο μη γένοιτο, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομική αντίκτυπο, βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν.
Εάν εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πάμε καλά.
Αλλά για να είμαστε βέβαιοι ότι θα πάμε καλά, πρέπει κατ’ αρχάς να εστιάσουμε στην εφαρμογή των μέτρων.

Σύψας: Είμαστε ένα βήμα πριν από το lockdown στην Αττική

Τη θέση ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την επιβολή lockdown στην Αττική διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open ο κ.Σύψας υπογράμμισε ότι «η επιδημία πήρε μία απότομη ανοδική πορεία μέσα στον Σεπτέμβριο για πολλούς λόγους».
«Υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινωνία.
Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το lockdown στην Αττική.
Έχουμε τέσσερις κατηγορίες συναγερμού, τον πράσινο, τον κίτρινο, τον πορτοκαλί και τον κόκκινο, όπου κόκκινο είναι lockdown.
Αυτή τη στιγμή είμαστε στο πορτοκαλί, είμαστε δηλαδή ένα βήμα πριν από το lockdown.
Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ελήφθησαν τα μέτρα που ελήφθησαν, γι' αυτόν τον λόγο είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι» είπε ο κ.Σύψας.

Παγώνη: Λογικό να έχουμε 15 ημέρες lockdown στην Αττική

Τη θέση ότι είναι λογικό να έχουμε 15 μέρες lockdown στην Αττική διατύπωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη αναφερόμενη στην έξαρση κρουσμάτων που καταγράφεται στο Λεκανοπέδιο τις τελευταίες εβδομάδες.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη υποστήριξε ότι «με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων εννοείται το lockdown στην Αττική».
Όπως είπε αυτό θα καθοριστεί από τρείς παράγοντες, τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό των νοσηλευομένων και τον αριθμό των διασωληνωμένων.
«Αν αυτές οι 3 παράμετροι συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και λογικό είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα
Τον επόμενο μήνες θα ξεκινήσουν και οι γρίπες» είπε η κα.Παγώνη, η οποία επεσήμανε πως οικονομικά δεν αντέχουμε νέο lockdown αλλά προηγείται η υγεία για να αποφύγουμε εικόνες Ιταλίας, Αγγλίας κλπ.
«Τα πράγματα δεν είναι καλά.
Υπάρχει σχέδιο να μπουν τρία νέα μεγάλα νοσοκομεία το Γεννηματά, το Λαϊκό και το Ιπποκράτειο για να βοηθήσουν τα υπόλοιπα σε σχέση με τον κορωνοϊό και με άλλα 40 κρεβάτια ΜΕΘ» είπε η κα.Παγώνη, η οποία απέδωσε την έξαρση του ιού στο ότι χαλαρώσαμε όλοι, αν και έσπευσε να σημειώσει ότι τα λεωφορέια είναι εστίες υπερμετάδοσης.
Επιπλέον ανέφερε πως ταξιδιώτες που γύρισαν από περιοχές υψηλού κινδύνου δεν τήρησαν την καραντίνα στην επιστροφή και αυτό προκάλεσε μεταξύ άλλων και τον σημερινό τριψήφιο αριθμό.
Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων η κα.Παγώνη υπογράμμισε πως η πρώτη βδομάδα δεν πήγε καλά.
«Κατά την άποψη μου οι καθηγητές και οι δάσκαλοι θα έπρεπε να κάνουν το τεστ πριν πάνε επειδή είναι και μεγαλύτερης ηλικίας» τόνισε η κα.Παγώνη, η οποία κάλεσε όποιον έχει αδιαθεσία ή πυρετό να μένει στο σπίτι του. 

Δερμιτζάκης: Όχι σε lockdown, δεν είναι βιώσιμη λύση – Αν κάνουμε τώρα, θα ξανακάνουμε τον Δεκέμβριο

Την αντίθεση του στην επιβολή ενός νέου lockdown εξέφρασε ο καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μ. Δερμιτζάκης, ο οποίος υποστήριξε πως εάν επιβληθεί τώρα, θα πάμε και πάλι σε lockdown τον Δεκέμβριο.
«Δεν είναι καλή ιδέα.
Πρέπει να εξαντλήσουμε και να βρούμε το συνδυασμό άλλων μέτρων, πριν φτάσουμε εκεί.
Να κρατήσουμε τη λύση αυτή για αργότερα.
Ο χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος.
Αν χρειαζόμαστε lockdown για να κρατήσουμε τα κρούσματα χαμηλά, έχουμε πρόβλημα.
Γιατί δεν είναι βιώσιμη λύση.
Αν κάνουμε lockdown τώρα θα ξανά κάνουμε και τον Δεκέμβριο.
Δεν είναι βιώσιμος τρόπος διαχείρισης αυτός» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε πως αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, πιθανότατα να επιβληθεί lockdown.
Σχετικά με την εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, σημείωσε, πως αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, τον Δεκέμβριο θα έχουμε 800-1000 κρούσματα ημερησίως.
«Γιατί το χειμώνα θα είναι πολύ περισσότερες οι μεταδόσεις λόγω του ότι θα είμαστε σε κλειστούς χώρους.
Έχουμε πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων.
Είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση.
Και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η εποχική γρίπη» υποστήριξε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής lockwdown από τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί, υποστήριξε ότι θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο, προκρίνοντας ωστόσο τη χρήση μάσκας.
«Το πιο λογικό μέτρο θα έπρεπε να είναι μάσκες παντού.
Μέτρο πιο εύκολο να εφαρμοστεί από το να πούμε στο κόσμο μπες μέσα από τις 22:00 το βράδυ» είπε ο κ.Δερμιτζάκης.
 
Στoυς 328 οι νεκροί

Στους 328 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς τις τελευταίες ώρες κατέληξαν τρεις ακόμα συνάνθρωποι μας και συγκεκριμένα ένας 63χρονος στο ΑΧΕΠΑ, ένας 97χρονος και μια 89χρονη που νοσηλεύονταν στο Σωτηρία.
Και οι τρεις είχαν υποκείμενα νοσήματα.
O EΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 17/9 359 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 21 συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14.400, εκ των οποίων το 55,6% άνδρες.
Image
Τα 2.500 (17,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 6.070 (42,2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 69 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών.
Οι 21 (30,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
To 87%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 178 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 325 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Image
Οι 121 (37,2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης