Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Καρότο και μαστίγιο» από την Τουρκία, προσπαθεί να αποφύγει τις κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής (24-25/9) - Οι τακτικισμοί με το Oruc Reis

«Καρότο και μαστίγιο» από την Τουρκία, προσπαθεί να αποφύγει τις κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής (24-25/9) - Οι τακτικισμοί με το Oruc Reis
Η Τουρκία θέλει να εξουδετερώσει κάθε ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της την ερχόμενη Πέμπτη 24/9 στη Σύνοδο Κορυφής
(upd) Την τακτική «καρότο και μαστίγιο» ακολουθεί η Τουρκία, με στόχο να προκαλέσει σύγχυση και να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020, την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο διπλωματικός μαραθώνιος, με «διαιτητή» τη Γερμανία. 
Από τη μια, η Άγκυρα εμφανίζεται υπέρ της έναρξης του διαλόγου, από την άλλη βάζει τόσο ασφυκτικό πλαίσιο που δυσκολεύει πάρα πολύ αυτή την διαδικασία.
Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σήμερα σε προκλητικές δηλώσεις, κάνοντας λόγο για «επίδειξη δύναμης της Ελλάδας στο Καστελόριζο».
Παράλληλα φαίνεται ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του I. Kalin (σύμβουλος και εκπρόσωπος του προέδρου Erdogan) και του υπουργού Εξωτερικών M. Cavusoglu, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Είναι το υπουργείο Άμυνας και το… ανάκτορο του Erdogan που χαράζουν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.  
Η Τουρκία θέλει να εξουδετερώσει κάθε ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της την ερχόμενη Πέμπτη 24/9 στη Σύνοδο Κορυφής.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κύκλος επικοινωνιών που έκαναν μετά την Σύνοδο MED7, τόσο ο T. Erdogan  αλλά και οι Cavusoglu και Kalin με αξιωματούχους από Μάλτα, Ισπανία και Ιταλία τους πέρασαν το μήνυμα πώς με μια Navtex, η οποία θα φτάνει πολύ κοντά στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, θα καταστεί  αδύνατο να υπάρξει χώρα που θα στηρίξει την Τουρκία σε ενδεχόμενες κυρώσεις».
Για αυτό το λόγο και υπήρξε και η… υποχώρηση του Oruc Reis για συντήρηση.
Επίσης η Άγκυρα συνεχίζει να μην έχει ξεκάθαρη ατζέντα και να επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι τα πάντα, από γκρίζες ζώνες, από αποστρατικοποίηση νησιών, ακόμα και το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη, την οποία έχει βαφτίσει εδώ και πολλά χρόνια τουρκική.

Δυναμιτίζει το κλίμα ο Erdogan

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το διπλωματικό πόκερ εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020, ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan δυναμιτίζει το κλίμα.
«Δεν έχω αντίρρηση να συναντηθώ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη,ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι το πλαίσιο.
Δεν έχει νόημα η συνάντηση εάν η Ελλάδα συνεχίσει την επίδειξη δύναμης στο Καστελόριζο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Αγιά Σοφιά.
Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι εάν η Ελλάδα εξακολουθήσει την επίδειξη δύναμης, η Τουρκία μπορεί να κάνει ακόμα μεγαλύτερη.
Επίσης προανήγγειλε την επιστροφή του Oruc Reis στην περιοχή για σεισμικές έρευνες, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης στην Αττάλεια.
«Πολλοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί έγιναν μεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις μας με την Ελλάδα.
Συνομιλήσαμε με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Chares Michel, τον Ισπανό πρωθυπουργό Pedro Sanchez, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Giuseppe Conte.
Θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση (ή επικοινωνία) με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη;
Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς, είναι κάτω από ποιες προϋποθέσεις και τι θα συζητήσουμε.
Αν είναι να συζητήσουμε ό,τι έκαναν στο Καστελόριζο, δεν υπάρχει ανάγκη», είπε Τούρκος πρόεδρος.
 «Να τους δούμε,να έχουμε μια τηλεδιάσκεψη, να συναντηθούμε σε τρίτη χώρα.
Αλλά αν η Πρόεδρος της Ελλάδας έρχεται στο Καστελόριζο και κάνει επίδειξη δύναμης, τότε εμείς θα κάνουμε μια ακόμη μεγαλύτερη», πρόσθεσε.

Πηγές ΕΕ: Θα υπάρξουν συνέπειες, εάν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια

 Το «στίγμα» πριν από τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να δοθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 21 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η Τουρκία θα είναι βασικό θέμα συζήτησης, ενώ ψηλά στην ατζέντα θα είναι και η Κίνα.
Επιπροσθέτως, θα συζητηθούν η Λευκορωσία, η Λιβύη και η Βενεζουέλα.
Όπως επισημαίνει ο Ευρωπαίος Αξιωματούχος «η ΕΕ καλεί την Τουρκία σε αποκλιμάκωση και αλλαγή στάσης», ενώ σημειώνει ότι «εάν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια θα υπάρξουν συνέπειες».
Ταυτόχρονα, η ίδια πηγή τονίζει ότι «ο διάλογος είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις» και αναφέρει ότι αναμένεται να συζητηθούν συνολικά οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Μπαράζ επαφών Erdogan με Ευρωπαίους αξιωματούχους 

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες 17/9 ο πρόεδρος της Τουρκίας T. Erdogan και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου S. Michel, κατά την οποία συζήτησαν το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με επίσημες τουρκικές πηγές.
Ο Erdogan είπε στον Michel ότι αναμένει πως οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι χώρες μέλη θα υιοθετήσουν μια αντικειμενική και συνεπή στάση σε όλα τα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να ξεγελαστούν από προκλήσεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Πληροφοριών της Τουρκίας.
Επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε μια λύση που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πλευρών μέσω ενός φιλικού διαλόγου και δίκαιων διαπραγματεύσεων.
Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά όλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, παντού και πάντα, απέναντι σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αγνοεί αυτά τα δικαιώματα με μονομερείς ενέργειες.
Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, ο Τούρκος πρόεδρος επιδίδεται σε μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους εν όψει της Συνόδου Κορυφής, καθώς έχει ήδη προχωρήσει σε 2 τηλεδιασκέψερις με την καγκελάριο Merkel, έχει μιλήσει με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Ισπανίας, Giuseppe Conte και Pedro Sanchez.
Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu επικοινώνησε τηλεφώνησε στον Γερμανό ομόλογό του Haiko Maas και στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.

Kalin: Θα πάρει χρόνο η αποκλιμάκωση

Την εκτίμηση ότι η αποκλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα πάρει χρόνο εξέφρασε ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας και βασικός διαπραγματευτής της Τουρκίας στην εν εξελίξει διπλωματική πρωτοβουλία του Βερολίνου I. Kalin, μιλώντας αποκλειστικά ΣΚΑΪ.
Αν και όπως ανέφερε το σεισμογραφικό Oruc Reis είναι στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση, είναι μια ευκαιρία για να επανεκκινήσουν οι δύο πλευρές τις διερευνητικές επαφές.
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του European Council on Foreign Relations σε ένα μικρό κύκλο διεθνών αναλυτών και δημοσιογράφων, ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, ανέφερε για το εάν το Oruc Reis έχει αποσυρθεί ή έχει μείνει στο λιμάνι της Αττάλειας για μερικές εβδομάδες.
«Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών, το Oruc Reis είναι στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση και θα παραμείνει εκεί.
Αλλά αυτή είναι μια ευκαιρία.
 Και ο Πρόεδρος μας είπε «πρόκειται για μια ευκαιρία» όπως και την προηγούμενη φορά, όταν απέσυρε τη NAVTEX τον Ιούλιο.
Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να σπαταληθεί αυτή τη φορά. Ελπίζουμε πως τα πράγματα θα προχωρήσουν τις επόμενες δυο εβδομάδες, μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αλλά και μετά και πως επίσης θα είμαστε σε θέση να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές.
Και ελπίζουμε πως το κλίμα θα είναι ευνοϊκό, θεωρώ ότι υπάρχει μια κατανόηση μεταξύ των δυο πλευρών σε σχέση με το ποια βήματα θα πρέπει να γίνουν για τις επόμενες εβδομάδες για να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο I. Kalin.  
Ο σύμβουλος του Erdogan επισήμανε ότι όταν ξεκινήσουν οι συζητήσεις, θα εξετάσουν όλα τα ζητήματα, θα μειώσουν τις εντάσεις, θα ξεφορτωθούν την ακραία ρητορική, και θα εστιάσουν στην πραγματική δουλειά, «δηλαδή να θέσουμε προς συζήτηση όλα τα θέματα που παρουσιάζονται ή θεωρούνται ή έχουν καταχωρηθεί ως διαφορές ή αμφισβητούμενες περιοχές ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία».
Ωστόσο, ο I. Kalin ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μια μακρά διαδικασία. «Κανείς δεν πρέπει να περιμένει ένα γρήγορο αποτέλεσμα τις επόμενες εβδομάδες, ή τους επόμενους μήνες.  
Ακόμη κι όταν τελειώσει η Γερμανική προεδρία, δεν πρέπει να θεωρήσουμε πως με το τέλος της, τα πράγματα θα επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάσταση.
Θα πάρει χρόνο.
 Για αυτό και χρειαζόμαστε πολιτική δέσμευση, την οποία βλέπω και από τις δυο πλευρές, ο Πρόεδρός μας έχει δεσμευτεί σε αυτό, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης επίσης έχει δεσμευτεί, η ομόλογός μου στην ελληνική πλευρά το ίδιο και συζητάμε συνέχεια», τόνισε.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία για την αποκλιμάκωση της έντασης υπογραμμίζοντας ότι «θεωρώ πως με τη βοήθεια της γερμανικής διαμεσολάβησης, οι οποίοι έχουν παίξει ένα πολύ εποικοδομητικό ρόλο σε όλη αυτή την περίοδο, θα συνεχίσουμε τη διαδικασία διαπραγματεύσεων και διαλόγου».

ΕΕ: Η Τουρκία να τερματίσει αμέσως κάθε παράνομη έρευνα στην Αν. Μεσόγειο  - Οργή στην Άγκυρα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί με ψήφισμά του την Τουρκία «να τερματίσει αμέσως κάθε περαιτέρω παράνομη έρευνα και γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, να απέχει από παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων και να σταματήσει την εθνικιστική πολεμοκάπηλη ρητορική».
Στο ψήφισμα που υπερψηφίστηκε με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης «την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ενόψει της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου για την επικίνδυνη κλιμάκωση και το ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Βιώσιμη επίλυση μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω διαλόγου, διπλωματίας και διαπραγματεύσεων, δηλώνουν οι ευρωβουλευτές, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και ειδικά την Τουρκία, να δεσμευτούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης μέσω της απόσυρσης των δυνάμεών τους από την περιοχή.
Χαιρετίζουν την απόφαση της Τουρκίας να αποσύρει το σεισμογραφικό σκάφος της από την περιοχή στις 12 Σεπτεμβρίου, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για την άμβλυνση των εντάσεων, καταδικάζοντας ωστόσο την απόφαση για την παράταση της αποστολής άλλου ερευνητικού πλοίου.
Το κοινοβούλιο εκφράζει επίσης σοβαρές ανησυχίες για την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, οι οποίες επηρεάζονται, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα από τη δεινή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και τη διάβρωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Η Τουρκία αλλά και τα κράτη-μέλη καλούνται επίσης, σύμφωνα με το ψήφισμα, να στηρίξουν το διάλογο στη Λιβύη και να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας τη λύπη των ευρωβουλευτών για τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η τρέχουσα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και άλλες δράσεις στη Μεσόγειο στη σταθερότητα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας.
Εμμένοντας στην άποψη ότι περαιτέρω κυρώσεις μπορούν να αποφευχθούν μόνο μέσω του διαλόγου, οι ευρωβουλευτές καλούν το Συμβούλιο να είναι έτοιμο να καταρτίσει κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα πρέπει να είναι να είναι τομεακά και στοχευμένα και να μην έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον τουρκικό λαό ή στους πρόσφυγες που διαμένουν στην Τουρκία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ψήφισμα υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μόνο για λόγους αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, σημειώνοντας πως εξυπηρετεί τα «εγωιστικά» συμφέροντα ορισμένων χωρών μελών.
«Η προκατειλημμένη και άδικη στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και η άκυρη και μονόπλευρη ερμηνεία του θαλασσίου δικαίου, για την οποία δεν έχει την αρμοδιότητα, πλήττουν τη φήμη του», ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε η ΕΕ, ούτε οι χώρες μέλη έχουν τη δικαιοδοσία να καθορίζουν τα σύνορα τρίτων χωρών. Η υιοθέτηση μιας τέτοιας «προκατειλημμένης απόφασης», παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους θεσμούς της ΕΕ, είναι ασύμβατη με την καλή θέληση και την κοινή λογική, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Προκαλεί ο Cavusoglu: Αν επιτεθούμε στα ελληνικά νησιά, δεν τα σώζει ο στρατός

την προκλητική ρητορική επιμένει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος αφού για άλλη μια φορά ζήτησε να γίνουν διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις με την Ελλάδα, υποστήριξε εμμέσως πλην σαφώς πως ο ελληνικός στρατός δεν θα μπορέσει να υπερασπίσει τα ελληνικά νησιά εφόσον υπάρξει επίθεση από την Τουρκία.
Μάλιστα ο Cavusoglu κάνει λόγο για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα εφ’όλης της ύλης, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει διάλογος.
Πρόκειται για μια θέση που αναμφίβολα τινάζει στον αέρα τον οποιονδήποτε διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, δεδομένου ότι η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές πως το μόνο ζήτημα που συζητά με την Άγκυρα είναι αυτό του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών.
«Οι διερευνητικές επαφές ξεκίνησαν πριν να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Τι περιλαμβάνουν οι διερευνητικές.
Την πολιτική αεροπορία.
Τα νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, γεωγραφικούς σχηματισμούς, τα χωρικά ύδατα, όπως και τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης.
Υπάρχει και το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών.
Το να λέει πως θα πάρουμε ένα από αυτά τα θέματα και θα συνομιλήσουμε, δείχνει πως ή δεν ξέρει το τι περιλαμβάνουν οι διερευνητικές, ή στα υπόλοιπα θέματα δεν θέλει επίλυση καθώς έχει αδύναμα επιχειρήματα» τόνισε μιλώντας στο CNN Turk ο Cavusoglu, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να ανακοινώσει πως δεν αποδέχεται τον Χάρτη της Σεβίλλης, ο οποίος συχνά περιγράφεται και ως «χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» για τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ιδιαίτερα προκλητικός ήταν και όταν αναφέρθηκε στα ελληνικά νησιά.
«Ως δικαιολογία για την στρατιωτικοποίηση των νησιών λένε πως υπάρχει απειλή από την Τουρκία.
Ενώ δεν έχει γίνει καμία επίθεση στα νησιά αυτά.
Επίσης, αν θα γίνει μια στρατιωτική επέμβαση από την Τουρκία εκείνα τα όπλα (σ.σ. εννοεί τα ελληνικά) δεν θα έχουν κανένα όφελος!
H Eλλάδα πρώτα πρέπει να ανακοινώσει πως δεν αποδέχεται τον Χάρτη της Σεβίλλης.
Όσο παραμένει αυτός ο Χάρτης δεν είναι δυνατόν να λύσουμε τα προβλήματα.
Σήμερα μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές, όμως πώς θα λύσουμε τα προβλήματα;
H Eλλάδα θα μας πει πως αυτά τα μέρη της ανήκουν και θα μας πει «φύγε απο εδώ».
Αυτό δεν είναι δυνατόν.
Όσο υπάρχει ο Χάρτης αυτός δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις, αλλά κι αν γίνουν δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα» είπε ο Cavusoglu, ο οποίος υποστήριξε πως «η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της συμπεριφορά».
«Εμείς αυτό που λέμε είναι πως διαπραγματευόμαστε με όλους.
Όταν η Ελλάδα ξεκινά να θέτει προϋποθέσεις, τότε έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις.
Έχουμε θέσεις και θέλουμε να τις βγάλουμε μπροστά.
Οι θέσεις της Ελλάδας είναι αδύναμες, δεν θέλουν να βρεθεί λύση σε σημαντικά ζητήματα.
Πρέπει να συζητήσουμε για το συνολικό πακέτο, όχι για κάθε ένα ξεχωριστά.
Έχουμε κάνει ειλικρινείς προσφορές για να λύσουμε τα ζητήματά μας με την Ελλάδα.
Δείξαμε καλές προθέσεις, αλλά η Ελλάδα δεν τις δέχεται».
Για τις επιχειρήσεις του Oruc Reis και την επιστροφή του στην Αττάλεια, ο Cavusoglu είπε ότι «ο υπουργός Ενέργειας καθορίζει πόσες έρευνες θα κάνει το πλοίο μας σε μια περιφέρεια».
«Στις σεισμικές έρευνες, το πλοίο πηγαίνει από την ανατολή στη δύση, από τον βορρά στο νότο και ρίχνει καλώδια.
Βγάζουμε Navtex ανά περιοχή δράσης.
Είπαμε πως αυτές οι δραστηριότητες θα έχουν διάρκεια 90 ημερών.
Υπάρχει προκαθορισμένη περιοδική συντήρηση για τα πλοία αυτά.
Έπειτα από τη συντήρηση αυτή, το πλοίο επιστρέφει στο λιμάνι και βγαίνει στις θάλασσες.
Επιστρέφει στα καθήκοντά του.
Τα Γιαβούζ και Μπαρμπαρός επέστρεψαν στην περιφέρεια και κάνουν τη δουλειά τους.
Η συντήρηση κρατά μερικές εβδομάδες» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος σχολίασε και τις σχέσεις της Ελλάδας με την Κύπρο.
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα έχουν υπογράψει συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για χρόνια και συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους, παραχωρώντας δικαιώματα σε διάφορες εταιρείες στις περιφέρειές τους.
Προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία από αυτές.
Είδαμε πως οι προειδοποιήσεις μας δεν εισακούστηκαν και ξεκινήσαμε δραστηριότητες με δικά μας πλοία.
Κινηθήκαμε με αυτό τον τρόπο, επειδή αγνόησαν τα δικαιώματά μας.
Ακόμα και τώρα, ο πρόεδρός μας λέει πως μπορούμε να συζητήσουμε με όλους, εκτός από τους Έλληνες.
Και είπε στη Merkel πως πρέπει να σεβαστούν τα δικαιώματά μας» είπε ο Cavusoglu.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης