Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις ευρωαγορές, ανησυχία για νέα lockdowns - Στο +0,2% ο DAX, στο -1,5% ο IBEX 35

Νευρικότητα στις ευρωαγορές, ανησυχία για νέα lockdowns - Στο +0,2% ο DAX, στο -1,5% ο IBEX 35
 Στο ταμπλό, πιέσεις δέχονται οι μετοχές του κλάδου ταξιδιών και τουρισμού και οι ισπανικές τράπεζες
(upd) Διστακτικές εμφανίζονται οι ευρωπαϊκές αγορές σε μεγάλο βαθμό την Παρασκευή (18/09/2020), εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για το μέλλον της οικονομικής ανάκαμψης, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει από ότι φαίνεται «απτόητη» την ραγδαία εξάπλωση της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα futures των δεικτών της Wall Street σημειώνουν πτώση  0,2%.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύεται στις 26,5 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει άνοδο 0,2% στις 13.233 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,45%  στις 6.023 μονάδες.
Στις 5.029 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με πτώση 0,26%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 0,27% στις 19.689 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει απώλειες 1,5% στις 6.981 μονάδες, υποαποδίδοντας έναντι των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με αρνητικό πρωταγωνιστή τις τραπεζικές μετοχές.
Στο ταμπλό, πιέσεις δέχονται οι μετοχές του κλάδου ταξιδιών και τουρισμού, καθώς επιστρέφει η ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο νέων lockdowns, με την International Conslidated Airlin να υποχωρεί 7%, την easyJet -6%, τη Fraport να καταγράφει απώλειες 5% και την InterContinental Hotels Group στο -4%.
Οι αμερικανικές αγορές έκλεισαν την Πέμπτη (17/09/2020) χαμηλότερα, επηρεασμένες σαφώς από τα στοιχεία σχετικά με την απασχόληση και τη στέγαση, τα οποία έδειξαν σημάδια επιβράδυνσης στην οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ.
Τα δεδομένα στην Ευρώπη παραμένουν ίδια για την Παρασκευή, καθώς οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν 0,8% τον μήνα Αύγουστο (2020), ελαφρώς καλύτερες από την πρόβλεψη του 0,7%, αλλά συνεχίζουν την απότομη επιβράδυνση, συγκριτικά με την αύξηση κατά 3,7% που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο.
Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο προβληματισμός στις Γαλλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων, καθώς σημειώνεται μια επανεμφάνιση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα εκ νέου επιβολής μέτρων τύπου lockdown στη γηραιά ήπειρο.
"Η εξάπλωση του αριθμού των μολύνσεων Covid-19 κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κατέστησε πολύ σαφές ότι εάν δεν υπάρξει σύντομα αποτελεσματικό εμβόλιο, η οικονομική ανάπτυξη θα είναι μειωμένη", δήλωσε ο Peter Vanden Houte, επικεφαλής οικονομολόγος της ολλανδικής ING.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Ο αριθμός των νεκρών πλησιάζει το ένα εκατομμύριο, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στην πρώτη θέση με σχεδόν 200.000 θανάτους.
Οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν από τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ενώ το Κογκρέσο διαφωνεί για ένα νέο νομοσχέδιο μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Στις εταιρικές ειδήσεις, η ισπανική Caixabank ανακοίνωσε τους όρους εξαγοράς της ισπανικής τράπεζας Bankia.
Η Caixabank σημειώνει πτώση 2,8%, ενώ η Bankia -5%.

Η εταιρεία Apollo Global Management πορεύεται προς την απόκτηση του κατασκευαστή πλαστικών Covestro σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ το Χρηματιστήριο του Λονδίνου συνομιλεί επίσης με το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στην ηπειρωτική Ευρώπη, Euronext για την πιθανή πώληση της Borsa Italiana.

Ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή μετά τις ανακοινώσεις από τη Σαουδική Αραβία για την τήρηση συμφωνημένων περικοπών παραγωγής και τη μείωση των αποθεμάτων των ΗΠΑ.
Την Πέμπτη, ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Abdulaziz bin Salman ήταν έντονος στην κριτική του προς τα μέλη του OPEC+ που δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους για μείωση στα επίπεδα παραγωγής.
Τα αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ διαπραγματεύτηκε κατά 0,8% υψηλότερα στα 41,28 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent αυξήθηκε 0,7% στα 43,58 δολάρια.
Και οι δύο δείκτες σημείωσαν κέρδη πάνω από 9% αυτήν την εβδομάδα.
Ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,6% στα 1.960,80 δολάρια, ενώ η ισοτιμία ευρώ δολαρίου διαπραγματεύθηκε 0,1% υψηλότερα στα 1,1855.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης