Φραγκογιάννης (υφ.Εξωτερικών): Στη Σύνοδο Κορυφής η ΕΕ να δείξει ότι είναι ενωμένη απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας

Φραγκογιάννης (υφ.Εξωτερικών): Στη Σύνοδο Κορυφής η ΕΕ να δείξει ότι είναι ενωμένη απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας
Μπαίνουμε στη φάση της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών είπε ο κ.Φραγκογιάννης
Την ανάγκη η ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης – 25ης Σεπτεμβρίου να δείξει ότι είναι ενωμένη απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας επεσήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κ.Φραγκογιάννης.
Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 ο κ.Φραγκογιάννης  επεσήμανε τη σημασία «να δείξει η ΕΕ ότι είναι ενωμένη απέναντι σε οτιδήποτε δεν εξυπηρετεί τη δημιουργία ενός κλίματος για διερευνητικές επαφές».
«Έχει γίνει ξεκάθαρο και από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι η Τουρκία έχει επιλογή: να κουβεντιάσει με την Ευρώπη εποικοδομητικά και κατ' επέκταση να κουβεντιάσει μαζί μας ή να επιλέξει να συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες.
Ελπίζουμε ότι η επιλογή θα είναι η εποικοδομητική συζήτηση.
Τώρα φαίνεται να δημιουργείται ένα κατάλληλο κλίμα ώστε να μπορέσουμε να μπούμε σε μια τέτοιου είδους σειρά διερευνητικών επαφών.
Εμείς έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι έχουμε ισχυρούς και πολλούς συμμάχους, είμαστε χώρα ειρηνική, και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους τους γείτονές μας και προφανώς και την Τουρκία» είπε ο κ.Φραγκογιάννης.
Ερωτηθείς για τα ανοιχτά θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος με την Βόρεια Μακεδονία, σε σχέση και με την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στο πολύ εγκάρδιο κλίμα που επικράτησε, στον οδικό χάρτη της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η οικονομική διπλωματία.
«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, γεγονός που το καταλαβαίνουν οι γείτονες μας και είναι σημαντικό για αυτούς.
Μπαίνουμε στη φάση της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών και είναι κάτι που θα κάνουν και οι δύο πλευρές.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η εμβάθυνση των διμερών αυτών σχέσεων, καθώς έχουμε θέματα τα οποία αφορούν συγκεκριμένες ελληνικές επενδύσεις στην Βόρεια Μακεδονία, αλλά και ενεργειακά.
Άρα έχουμε αρκετά θέματα να κουβεντιάσουμε και προβλέπω ότι σύντομα θα έχουμε μια επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία» τόνισε ο κ.Φραγκογιάννης.
«Τώρα το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών είναι της τάξεως των 750 -780 εκατομμυρίων.
Είμαστε ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος στη Βόρεια Μακεδονία - με πρώτο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Άρα είμαστε ένας σημαντικός παίκτης για αυτούς και την οικονομία τους.
Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της χώρας είναι της τάξεως των 10-11 δισ.
Άρα είναι σημαντικός παίκτης η Ελλάδα κι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν και οι γείτονες μας και προσβλέπουν σε περισσότερες ελληνικές επενδύσεις.
Προσβλέπουν και ζητούν να έχουμε περισσότερη ανάμιξη στα οικονομικά της χώρας.
Κι αυτό είναι σημαντικό και για μας, οι οποίοι θέλουμε να έχουμε και μία ιδιαίτερη σχέση με την εν λόγω χώρα, στο πλαίσιο των κανόνων της καλής γειτονίας» είπε ο κ.Φραγκογιάννης.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS