Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Η επενδυτική κοινότητα αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα της Fed

El-Erian: Η επενδυτική κοινότητα αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα της Fed
Σύμφωνα με τον El-Erian, η αγορά έχει δείξει ότι δεν επηρεάζεται ούτε κατ’ ελάχιστον από τα μακροοικονομικά στοιχεία, όμως δεν ισχύει αυτό για το ζήτημα της ρευστότητας
Την πεποίθηση ότι η πλειονότητα των μελών της επενδυτικής κοινότητας αμφισβητεί για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνει η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) διατύπωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο ιδρυτής της Pimco και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian.
Σύμφωνα με τον El-Erian, η αγορά έχει δείξει ότι δεν επηρεάζεται ούτε κατ’ ελάχιστον από τα μακροοικονομικά στοιχεία.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει το ίδιο για το ζήτημα της ρευστότητας, το οποίο παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών.
«Αυτό που βλέπουμε -και ειδικά μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed (FOMC)- είναι ότι οι παράγοντες της αγοράς δεν νιώθουν σίγουροι για την αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης ρευστότητας εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας.
Ως εκ τούτου, όλο και περισσότερο άνθρωποι αμφισβητούν τις πρόσφατα εκτιναχθείσες κεφαλαιοποιήσεις στο χρηματιστήριο» είπε ο Εl-Εrian.
Αναφορικά με το ζήτημα του guidance της Fed για τις κινήσεις της το επόμενο διάστημα, και μάλιστα σε ορίζοντα τριετίας, ο αναλυτής τόνισε ότι επρόκειτο για ένα «λεκτικό guidance, με τη χρήση του επιθέτου "powerful" δέκα φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, προκειμένου να πειστούν οι επενδυτές ότι οι ενέσεις ρευστότητας παραμένουν ευρείες και αξιόπιστες».
Όταν όμως οι επενδυτές εξετάζουν τις λεπτομέρειες, κατέληξε ο Εl-Εrian, αντιλαμβάνονται ότι ναι μεν είναι ξεκάθαρο πως τα επιτόκια θα μείνουν κοντά στο 0% έως το 2023, πράγμα που είναι θετικό, αλλά πού το guidance για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σας;
«Ενώ η θετική επίδραση της διατήρησης των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα φθίνει προϊόντος του χρόνου, η επίδραση κάθε νέου γύρου QE έχει μεγάλη επίδραση.
Η έλλειψη αυτή, λοιπόν, ανησύχησε τους επενδυτές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης