Βολιβία: Η μεταβατική Πρόεδρος Jeanine Anez απέσυρε την υποψηφιότητά της

Βολιβία: Η μεταβατική Πρόεδρος Jeanine Anez απέσυρε την υποψηφιότητά της
Βολιβία: Η μεταβατική Πρόεδρος απέσυρε την υποψηφιότητά της
Την απόσυρση της υποψηφιότητας στις επικείμενες προεδρικές εκλογές της 18ης Οκτωβρίου ανακοίνωσε χθες η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Jeanine Anez, σε μια προσπάθεια, όπως είπε, να αποτραπεί η επικράτηση του Luis Arse, του υποψηφίου του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), του κόμματος του πρώην προέδρου E. Morales, που συνεχίζει να προηγείται στην πρόθεση ψήφου σε εθνικές δημοσκοπήσεις.
«Σήμερα, απέσυρα την υποψηφιότητά μου για την προεδρία της Βολιβίας, για τη διασφάλιση της δημοκρατίας», δήλωσε η δεξιά μεταβατική πρόεδρος σε τηλεοπτικό της διάγγελμα.
Όπως εξήγησε, έλαβε αυτήν την απόφαση «λόγω του κινδύνου κατανομής των ψήφων μεταξύ των πολλών υποψηφίων που θα οδηγήσει στην επικράτηση του κόμματος MAS».
Έχοντας δίπλα της τον υποψήφιο αντιπρόεδρό της, επιχειρηματία Samuel Doria Medina, και άλλους πολιτικούς της συμμάχους, η 53χρονη Jeanine Anez, κάλεσε σε ενότητα ενάντια στο MAS.
«Αν δεν ενωθούμε, ο Morales θα επιστρέψει.
Αν δεν ενωθούμε, η δημοκρατία θα χάσει. Αν δεν ενωθούμε, η δικτατορία θα κερδίσει», είπε.
Η πρώην γερουσιαστής της δεξιάς αποχωρεί από τον προεκλογικό αγώνα την επομένη της δημοσιοποίησης μιας δημοσκόπησης που την κατατάσσει στην τέταρτη θέση, με μόλις το 7% της πρόθεσης ψήφου.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Jubilee Catholic Foundation, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και στενός σύμμαχος του Morales, Arse, καταγράφει μεγάλο προβάδισμα με 29,2% της πρόθεσης ψήφου.
Ακολουθεί ο πρώην πρόεδρος Carlos Mesa (19%) και με 10,4% ο Luis Fernado Camacho, ο πιο ριζοσπαστικός ηγέτης της δεξιάς και πρωταγωνιστής στις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης που συνέβαλαν στην εκδίωξη του Morales από την εξουσία.
Οι εκλογές του επόμενου μήνα θα διεξαχθούν σχεδόν έναν χρόνο έπειτα από εκείνες στις οποίες ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος Morales είχε ανακηρύξει την τέταρτη νίκη του, έπειτα από 13 χρόνια στην εξουσία.
Αλλά η αντιπολίτευση αρνήθηκε να δεχθεί το αποτέλεσμα, ακολούθησαν εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων και ταραχών και εντέλει, μετά την εγκατάλειψή του από τις δυνάμεις ασφαλείας και κατ’ απαίτηση του στρατού, ο Morales παραιτήθηκε και εξορίστηκε, ενώ η Jeanine Anez, ως τότε γερουσιαστηςε της δεξιάς, ανέλαβε μεταβατική πρόεδρος.
Υποσχέθηκε να ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης για τη διοργάνωση νέων εκλογών το 2020.
Αλλά τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της, μια κίνηση που επικρίθηκε ευρέως από τους αντιπάλους της και ορισμένους συμμάχους της.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS