Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρώπη: Δραματική επιτάχυνση του ρυθμού μολύνσεων από Covid-19 - Νέα μέτρα και περιορισμοί

tags :
Ευρώπη: Δραματική επιτάχυνση του ρυθμού μολύνσεων από Covid-19 - Νέα μέτρα και περιορισμοί
Στην Ευρώπη καταγράφεται η μεγαλύτερη επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων, +16% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα
Ο ρυθμός των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό επιταχύνθηκε παγκοσμίως τις τελευταίες επτά ημέρες, ιδίως όμως στην Ευρώπη.
Έπειτα από εβδομάδες σταθεροποίησης, η πανδημία επιταχύνθηκε ξεκάθαρα αυτήν την εβδομάδα, με 286.000 νέα κρούσματα να καταγράφονται την ημέρα παγκοσμίως, ήτοι 8% περισσότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Όπως και τις τελευταίες εβδομάδες, στην Ευρώπη καταγράφεται η μεγαλύτερη επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων (+16% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα).
Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων τριπλασιάστηκε στη Γηραιά Ήπειρο από τις αρχές Ιουλίου (47.300 αυτήν την εβδομάδα, έναντι περίπου 15.000).
Η τάση αύξησης των κρουσμάτων επιταχύνεται επίσης,
στη Μέση Ανατολή (+13%),
στις ΗΠΑ και στον Καναδά (+11%),
στην Ασία (+7%) και
στη Λατινική Αμερική και Καραϊβική (+3%).
Αντιθέτως, μειώνεται στην Ωκεανία (-20%) και την Αφρική (-7%).

Οι μεγαλύτερες επιταχύνσεις

Η Τσεχία είναι η χώρα όπου οι μολύνσεις επιταχύνονται με τους υψηλότερους ρυθμούς (+65%, 1.300 νέα κρούσματα την ημέρα), μεταξύ των χωρών που κατέγραψαν περισσότερα από 1.000 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο, την περασμένη εβδομάδα.
Ακολουθούν,
η Ολλανδία (+52%, 1.200),
το Ισραήλ (+37%, 3.950),
οι Φιλιππίνες (+33%, 3.900),
η Βρετανία (+32%, 3.400),
το Νεπάλ (+20%, 1.300) και
το Ιράν (+20%, 2.500).

Οι μεγαλύτερες πτώσεις

Αντιθέτως, οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν,
στην Αιθιοπία (-41%, 600 νέα κρούσματα την ημέρα),
στην Κόστα Ρίκα (-20%, 1.000),
στη Βενεζουέλα (-19%, 900),
στο Μπανγκλαντές (-15%, 1.600) και
στο Μεξικό (-10%, 4.500).

Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων

Η Ινδία, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία είναι οι τρεις χώρες που κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες, ήτοι αντίστοιχα 93.200, 39.300 και 31.000 νέες μολύνσεις την ημέρα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την καταμέτρηση που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα, έως τις 14.00 ώρα Ελλάδας.
Η τάση επιδεινώνεται στις τρεις χώρες:
+7% στην Ινδία,
+10% στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, ακολουθούν,
η Αργεντινή (11.100),
η Ισπανία (10.200),
η Γαλλία (8.800),
η Κολομβία (7.000) και
το Περού (5.800).

Θάνατοι

Η Ινδία είναι η χώρα που κατέγραψε τους περισσότερους θανάτους την εβδομάδα που πέρασε (1.160 την ημέρα), μπροστά από
τις ΗΠΑ (840),
τη Βραζιλία (770),
το Μεξικό (360),
την Αργεντινή (220),
την Κολομβία (200) και το Ιράν (140).
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων κατέγραψε πτώση την εβδομάδα που πέρασε (-10%, 5.200 την ημέρα).

Παγκόσμιος απολογισμός

Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 948.147 ανθρώπους παγκοσμίως από τα τέλη Δεκεμβρίου με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 30,3 εκατομμύρια σύμφωνα με το πανεπιστήμιο John Hopkins σήμερα Παρασκευή στις 23:00 ώρα Ελλάδος.
Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς, τουλάχιστον 197.655.
Ακολουθούν
η Βραζιλία (134.935),
η Ινδία (84.372),
το Μεξικό (72.179) και
η Βρετανία (41.705).
 
Η ανησυχία στην Ευρώπη φέρνει νέα μέτρα:

Η Βρετανία κατέγραψε 4.322 νέα κρούσματα Covid-19 σήμερα, μια αύξηση σχεδόν 1000 μολύνσεων σε σύγκριση με χθες και ο υψηλότερος απολογισμός από την 8η Μαΐου, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Την ίδια ώρα, ο ρυθμός αναπαραγωγής του νέου κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε μεταξύ 1,1-1,4 σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, που κυμαινόταν μεταξύ 1,0-1,2, έγινε σήμερα γνωστό από τη βρετανική κυβέρνηση.
"Ένας αριθμός R μεταξύ 1,1 και 1,4 σημαίνει πως κατά μέσο όρο κάθε 10 άνθρωποι που προσβάλλονται θα μολύνουν 11 και 14 άλλους ανθρώπους", τονίζεται.
Επιπλέον, ο αριθμός των νέων μολύνσεων αυξάνεται κατά 2% έως 7% καθημερινά.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson δήλωσε πως είναι αναπόφευκτο η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα νέου κορωνοϊού και πως αν και ο ίδιος δεν θέλει να επιβληθεί ένα δεύτερο πανεθνικό lockdown, η κυβέρνηση ενδέχεται να χρειαστεί να εφαρμόσει νέους περιορισμούς.
«Βλέπουμε τώρα ένα δεύτερο κύμα να καταφθάνει…
Είναι απόλυτα, φοβάμαι, αναπόφευκτο ότι θα το δούμε στη χώρα», σημείωσε.
Η απότομη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα σημαίνει πως η κυβέρνηση πρέπει να έχει τα πάντα υπό αναθεώρηση και ο πρωθυπουργός Johnson δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων.

Στη Γαλλία η περιφέρεια του Παρισιού, όπου η επιδημία επιδεινώνεται, υιοθέτησε νέους περιορισμούς: οι υγειονομικές αρχές κάλεσαν να αποτρέπονται οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων, είτε αυτές αφορούν τον εορτασμό γενεθλίων, ένα οικογενειακό γεύμα ή συναντήσεις φίλων.
Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 13.215 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ένα νέο ρεκόρ, μετά τον αριθμό των κρουσμάτων χθες, Πέμπτη, που ξεπέρασαν τις 10.000 για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα.
Το υπουργείο Υγείας ανακοινωσε επίσης ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την COVID-19 αυξήθηκε σε 31.249 από 31.095, μια αύξηση 154 θανάτων που αποτελεί ένα υψηλό τεσσάρων μηνών.
Στη Νίκαια, στην Κυανή Ακτή, μέσα στα πάρκα, τους κήπους και τις πλαζ, όπου η θερινή περίοδος διαρκεί συχνά μέχρι τον Οκτώβριο, απαγορεύεται στο εξής κάθε συγκέντρωση άνω των δέκα ατόμων.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire ανακοίνωσε απόψε ότι βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό, όμως δεν παρουσιάζει συμπτώματα και θα συνεχίσει τη δουλειά του.
H απάντηση της Γαλλίας σε μια αναζωπύρωση της επιδημίας Covid-19 στην επικράτειά της πρέπει να είναι αναλογική, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, καθώς η χώρα δίνει μάχη για να περιορίσει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού φροντίζοντας παράλληλα να διασφαλιστεί η συνέχιση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
"Συνεπώς πρέπει να είμαστε διαυγείς, πολύ ξεκάθαροι, απαιτητικοί ταυτόχρονα όμως με τη λήψη αναλογικών μέτρων", δήλωσε ο Macron στους δημοσιογράφους στο περιθώριο ενημέρωσης για τα σχέδια που θα βοηθήσουν τα γαλλικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Γαλλία έχει τον έβδομο υψηλότερο αριθμό θανάτων από την Covid-19 παγκοσμίως, με περισσότερους από 31.000 νεκρούς από τον Μάρτιο.

Στην Ισπανία, η περιφερειακή κυβέρνηση της πρωτεύουσας της Μαδρίτης διέταξε την επιβολή lockdown από την προσεχή Δευτέρα σε ορισμένες από τις φτωχότερες συνοικίες της πόλης και των περιχώρων της, όπου διαμένουν περίπου 850.000 άνθρωποι (το 13% του πληθυσμού της μητροπολιτικής περιοχής), μετά την αναζωπύρωση των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού εκεί.
Το σύστημα υγείας της Μαδρίτης βρίσκεται στα όρια του κορεσμού.
Οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 καταλαμβάνουν αυτήν την στιγμή το 21% των νοσοκομειακών κλινών και η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως τεταμένη στην Μαδρίτη.

Η Δανία μειώνει το όριο των συμμετεχόντων σε δημόσιες εκδηλώσεις στους 50 (από 100) και ορίζει ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 22.00 για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων της επιδημίας COVID-19, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Mette Frederiksen.
Κατά τις τελευταίες 24 ώρες, 454 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην Δανία, κοντά στον αριθμό ρεκόρ των 473 που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο.
Ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού βρίσκεται στο 1,5 σε ολόκληρη την χώρα.

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας επέβαλε το κλείσιμο των χώρων ψυχαγωγίας και των παμπ στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ για τέσσερις ημέρες, από τις 18 έως τις 21 Σεπτεμβρίου για την ανάσχεση της διάδοσης της επιδημίας Covid-19.

Η Ολλανδία κατέγραψε 1.972 νέα κρούσματα κατά το τελευταίο 24ωρο, αριθμό ρεκόρ για τέταρτη συνεχή ημέρα.
Η κυβέρνηση του Mark Rutte αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας νέα περιοριστικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα, που θα περιλαμβάνουν την απαγόρευση των μεγάλων δημοσίων συναθροίσεων και το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ νωρίς το βράδυ.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας υπέγραψε σήμερα 18/9 νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της COVID-19 που θα ισχύσουν για την πρωτεύουσα, το Δουβλίνο, όπως το κλείσιμο των εσωτερικών αιθουσών εστιατορίων και η σύσταση προς τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μη απαραίτητο ταξίδι, μετά την αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE.
"Εδώ στην πρωτεύουσα, παρά τις καλύτερες προσπάθειες των πολιτών τις τελευταίες εβδομάδες, είμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη θέση", δήλωσε ο πρωθυπουργός Μichael Martin σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ανακοινώνοντας τα περιοριστικά μέτρα.
"Χωρίς περαιτέρω επιτακτική και αποφασιστική δράση, υπάρχει μια πολύ πραγματική απειλή το Δουβλίνο να επιστρέψει στις χειρότερες ημέρες της κρίσης", τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης