Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Σε 2ο lockdown ως 27 Σεπτεμβρίου που διαρκούν οι εορτές Ρος Ασανά και Γιομ Κιπούρ

Ισραήλ: Σε 2ο lockdown ως 27 Σεπτεμβρίου που διαρκούν οι εορτές Ρος Ασανά και Γιομ Κιπούρ
Το πρώτο lockdown στο Ισραήλ επιβλήθηκε στα τέλη Μαρτίου και χαλάρωσε τον Μάιο καθώς τα νέα κρούσματα περιορίστηκαν
Το Ισραήλ εισήλθε σήμερα Παρασκευή 18/9, σε δεύτερο πανεθνικό lockdown ενώ ξεκινά η περίοδος των εορτών για τους Εβραίους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκαστούν να παραμείνουν στα σπίτια τους, την ώρα που καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων.
Το αρχικό lockdown στη χώρα επιβλήθηκε στα τέλη Μαρτίου και χαλάρωσε τον Μάιο καθώς τα νέα κρούσματα περιορίστηκαν, φθάνοντας σε χαμηλά, μονοψήφια επίπεδα.
Iσραηλινοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι προχώρησαν σε άρση των περιορισμών πολύ νωρίς ελπίζοντας ότι θα αποφευχθεί περαιτέρω οικονομική ζημιά ανοίγοντας και πάλι τον ιδιωτικό τομέα.
Είχαν επίσης επιτρέψει τις μαζικές συναθροίσεις, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση των νέων κρουσμάτων σε υψηλά ημερήσια επίπεδα άνω των 5.000.
Όμως η απόφαση για επαναφορά σαρωτικών περιορισμών έχει προκαλέσει οργή στους κατοίκους που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας.
«Είμαι πολύ αντίθετος με το lockdown.
Αισθάνομαι πως είναι ένα λάθος της κυβέρνησης την οποία ψήφισα, και νομίζω πως οι ελευθερίες και η οικονομία μας καταστρέφονται από την απόφαση αυτή», δήλωσε ο κάτοικος της Ιερουσαλήμ David Hosid.
Το ποσοστό ανεργίας στο Ισραήλ υπερβαίνει το 20%.
Το νέο lockdown, που θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες, συμπίπτει με την έναρξη του εβραϊκού Νέου Έτους (Ρος Ασανά) που παραδοσιακά είναι μια περίοδος μεγάλων οικογενειακών συγκεντρώσεων.
Βάσει των νέων κανόνων, που εγκρίθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, οι Ισραηλινοί πρέπει να παραμένουν σε απόσταση έως 1.000 μέτρων (σε προηγούμενο τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters είχε αναφέρει λανθασμένα ότι η απόσταση είχε οριστεί στα 500 μέτρα) από τα σπίτια τους, με εξαίρεση δραστηριότητες όπως η μετακίνηση προς τους χώρους εργασίας οι οποίοι θα λειτουργούν με περιορισμούς.
Η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι περιορισμοί στον αριθμό των πιστών είναι μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή στις συναγωγές, οι οποίες συνήθως είναι γεμάτες λόγω του Ρος Ασανά και του Γιομ Κιπούρ, της εβραϊκής Ημέρας της Εξιλέωσης που ξεκινά με τη δύση του ηλίου στις 27 Σεπτεμβρίου.
Μετά την έναρξη της ισχύος του lockdown, περίπου είκοσι πιστοί συγκεντρώθηκαν έξω από μια συναγωγή στην Ιερουσαλήμ στέκοντας σε απόσταση περίπου δύο μέτρων ο ένας από τον άλλο, διάβασαν αποσπάσματα της Τορά και προσευχήθηκαν.
Από τότε που ο κορωνοϊός εμφανίστηκε στο Ισραήλ, μια χώρα 9 εκατ. κατοίκων, 1.169 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Υγειονομικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η μη σωστή συμμόρφωση με την υποχρεωτική χρήση μάσκας καθώς και η ανεπαρκής κοινωνική αποστασιοποίηση στις αραβικές και τις υπερορθόδοξες εβραϊκές κοινότητες και τα σχολεία τροφοδότησαν ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Πολλοί Ισραηλινοί έχουν κατηγορήσει τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, του οποίου οι υπουργοί έχουν ανοικτά διαπληκτιστεί για το πώς να αντιμετωπίσουν την πανδημία, ότι αντέδρασε με καθυστέρηση στην νέα αύξηση και χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις που γίνονται έξω από την επίσημη κατοικία του στην Ιερουσαλήμ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης