Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture Foundation: Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος των αμερικανικών κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο

tags :
Strategic Culture Foundation: Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος των αμερικανικών κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο
Που αποσκοπούν και πόσο επιτυχημένες είναι οι αμερικανικές κινήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου
Επικρίσεις για την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου διατυπώνει το Strategic Culture Foundation.
Σε ανάλυσή του χαρακτηρίζει αποσταθεροποιητικό και μονόπλευρο τον ρόλο των ΗΠΑ, που για συγκεκριμένους λόγους είναι ενοχλημένες με την Τουρκία.
Αυτό εκφράστηκε, σημειώνει, με την  επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo στην Κύπρο, τη δημιουργία ναυτικής βάσης στη Λάρνακα και τη μερική άρση του 33ετούς εμπάργκο πώλησης  όπλων στη Μεγαλόνησο.
Πρόκειται για κινήσεις, που έχουν εξοργίσει την Τουρκία, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ακόμη και να επαπειλείται στρατιωτική σύγκρουση στην περιοχή.
Η Άγκυρα ευθέως κατηγόρησε τις ΗΠΑ για μονομέρεια και στήριξη των ελληνικών θέσεων αλλά οι δηλώσεις Pompeo από την Κύπρο, έδειξαν τον πραγματικό στόχο της αμερικανικής διοίκησης στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Οι αυξημένες εντάσεις δεν βοηθούν κανέναν εκτός από τους αντιπάλους που θα ήθελαν να δουν διχασμό στη διατλαντική ενότητα», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών  «φωτογραφίζοντας» εμμέσως πλην σαφώς τη Ρωσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν τον Pompeo, την Κύπρο επισκέφθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov.
Στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Lavrov προσέφερε τη βοήθεια της Μόσχας στην προσπάθεια αποφυγής μίας περαιτέρω κλιμάκωσης με την Τουρκία.
Σύμφωνα με το Strategic Culture Foundation, η ρωσική διαμεσολάβηση δείχνει να αποτελεί μία ρεαλιστική και λογική προσέγγιση του ζητήματος και δεν είναι σε καμία περίπτωση «ολέθρια».
Οι προτροπές των ΗΠΑ για επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου αναιρούνται από τις κινήσεις τους στην περιοχή της Μεσογείου.
Που όμως αποσκοπούν οι κινήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.
Ένας βασικός λόγος είναι το έντονο πρόβλημα που δημιούργησε στην Ουάσινγκτον η απόφαση της Τουρκίας το 2019 να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400.
Αυτό αντιπροσωπεύει μία μεγάλη εμπορική απώλεια για το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό πλέγμα.
Η υιοθέτηση της ρωσικής τεχνολογίας αεροπορικής άμυνας από την Άγκυρα υπονομεύει επίσης σοβαρά την προπαγάνδα του ΝΑΤΟ που επιδιώκει να εμφανίσει τη Ρωσία ως απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης.
Ένας άλλος παράγοντας είναι οι προειδοποιήσεις της Άγκυρας ότι λόγω της αμερικανικής στάσης για το ζήτημα των S-400 ενδέχεται να κλείσει τη βάση του ΝΑΤΟ στο Incirlik της νότιας Τουρκίας.
Αν αυτό συμβεί, τότε οι ΗΠΑ χάνουν ένα σημαντικό σημείο προβολής ισχύος ενάντια στη Ρωσία.
Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι η κίνηση των ΗΠΑ να δημιουργήσουν νέα βάση στη Λάρνακα μπορεί να αποτελέσει αντιστάθμιση έναντι του ενδεχόμενου κλεισίματος του Incirlik.
Ένας τρίτος παράγοντας είναι η εγγύτητα με τη Συρία.
Η Κύπρος απέχει μόλις 200 χιλιόμετρα από τη Συρία, η οποία φιλοξενεί στρατηγικά σημαντικές ρωσικές ναυτικές και στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις στο Tartus και στο Hmeimim.
Αυτές οι βάσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη συμμαχία της Ρωσίας με τη Συρία προκειμένου να επικρατήσουν τον υπόγειο πόλεμο που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ για αλλαγή καθεστώτος στη Δαμασκό.
Κερδίζοντας ένα βήμα στην Κύπρο, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να περιορίσει την υποστήριξη της Ρωσίας  στη Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης