Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε κακή κατάσταση η Γερμανική οικονομία - Ελλειμματικός ο προϋπολογισμός για το 2020 και 2021

Σε κακή κατάσταση η Γερμανική οικονομία -  Ελλειμματικός ο προϋπολογισμός για το 2020 και 2021
Με 413,4 δις ευρώ ο προϋπολογισμός του 2021 θα είναι κατά 19% χαμηλότερος από ό,τι το 2020 
Σε δύσκολη κατάσταση είναι η Γερμανική οικονομία με τον υπουργό Οικονομικών Olaf Scholz να καλείται να βρει τρόπους ώστε το 2021 το Βερολίνο να καλύψει με δάνεια σχεδόν το 25% του προϋπολογισμού της χώρας.
Βασική αιτία για την οικονομική ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, η μείωση εσόδων από φόρους και οι επιπτώσεις του κορωνοΐού.
Όπως αναφέρει η Deutche Welle, το 2020 όπως και το 20121 ο κρατικός προϋπολογισμός της Γερμανίας θα είναι ελλειμματικός. Το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Olaf Scholz την Τετάρτη (23/9) στο υπουργικό συμβούλιο προβλέπει νέα χρέη ύψους 96,2 δις ευρώ για το 2021, ενώ το χρέος για φέτος ανήλθε στα 218 δις ευρώ. Με 413,4 δις ευρώ ο προϋπολογισμός του 2021 θα είναι κατά 19% χαμηλότερος από ό,τι το 2020.


Ένα νέο lockdown θα οδηγήσει σε κύμα πτώχευσης 

Αιτία να μη τηρήσει η γερμανική κυβέρνηση τη συνταγματική δέσμευση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, που ισχύει από το 2016, είναι η οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Τα έσοδα του κράτους από φόρους συρρικνώθηκαν και αυξήθηκαν τα έξοδα για προγράμματα στήριξης της οικονομίας και διασφάλισης θέσεων εργασίας. Αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και τον άλλο χρόνο - τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα έσοδα από φόρους. Και αυτό παρ’ ό,τι αναμένεται ότι από μια μείωση της τάξεως του 5,8% φέτος, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα αυξηθεί το 2021 κατά 4,4%.

Όλα αλλάζουν με ένα δεύτερο lockdown

Μόνο από το 2022 και μετά το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει «σχεδόν» ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος θα πρέπει για τρία χρόνια να παρθούν μέτρα όπως αύξηση των φόρων ή περικοπές στα έξοδα του δημοσίου.

Πάντως, στις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών δεν προβλέπεται δεύτερο lockdown. Αν πράγματι προκύψει, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές και θα οδηγήσουν σε μαζική πτώχευση επιχειρήσεων, προειδοποιούν ενώσεις εργοδοτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης