Βορίδης: Χρειαζόμαστε επενδύσεις στη νέα τεχνολογία και στην ψηφιακή τεχνολογία στο χωράφι

Βορίδης: Χρειαζόμαστε επενδύσεις στη νέα τεχνολογία και στην ψηφιακή τεχνολογία στο χωράφι
"Πρέπει είναι να επενδύσουμε στην ποιότητα των προϊόντων μας, να στοχεύσουμε στην πιστοποίησή τους", τόνισε ο Μ. Βορίδης


«Έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα στον τομέα της κάλυψης του κενού των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα»,  υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης.
Ο κ. Βορίδης  μιλώντας μέσω διαδικτύου, στο διεθνές συνέδριο «Olympia Forum Ι», που οργανώνουν στην Αρχαία Ολυμπία, η εφημερίδα «Πατρίς» και το οικονομικό φόρουμ των Δελφών,  εξήγησε πως  «έχει δημιουργηθεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, ύψους 500 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων, ενώ δύο τράπεζες στην Ελλάδα, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έχουν ήδη καταρτίσει συμφωνίες με το ευρωπαϊκό ταμείο, προκειμένου να αρχίσουν να παρέχουν προς τους παραγωγούς χαμηλότοκα δάνεια μακράς διάρκειας και με σχετικά χαμηλές εξασφαλίσεις, για να το χρησιμοποιήσουν».
Συμπλήρωσε ότι «σε συνδυασμό με το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, το οποίο ήδη τρέχει, αλλά και αυτό το οποίο θα σχεδιάσουμε, στο πλαίσιο της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής, θα αποτελέσουν τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία με τα οποία θα γίνουν επενδύσεις».
Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «χρειαζόμαστε επενδύσεις στη νέα τεχνολογία και στην ψηφιακή τεχνολογία στο χωράφι, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο πρότυπο ευφυούς γεωργίας» και πρόσθεσε ότι «χρησιμοποιώντας όλες αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις, θα επιτευχθούν και οι περιβαλλοντικοί στόχοι, αλλά και οι ποιοτικοί, για την παραγωγή των προϊόντων».
Σημείωσε ότι «μαζί με τα επενδυτικά προγράμματα χρειαζόμαστε την εκπαίδευση των παραγωγών, χρειαζόμαστε περισσότερα προγράμματα για να ασχοληθούν πιο πολλοί νέοι με την παραγωγή και ένα εκτεταμένο σύστημα γεωργικών συμβουλών» και αυτό, όπως είπε, «αποτελεί μία ολοκληρωμένη στρατηγική, για τον τρόπο με τον οποίο αναδιατάσσουμε την ελληνική παραγωγή.»
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επεσήμανε πως «πρέπει είναι να επενδύσουμε στην ποιότητα των προϊόντων μας, να στοχεύσουμε στην πιστοποίησή τους, να σχεδιάσουμε πράγματα τα οποία είναι ζητούμενα μέσα στο πλαίσιο της κοινής αγροτικής πολιτικής, που αναπτύσσεται στην στρατηγική της πράσινης συμμαχίας, διότι αυτές είναι οι λογικές που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο επόμενο διάστημα».
Υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο της μεταποίησης, «από τη στιγμή που θα είναι συνδεδεμένη με την παραγωγή».
Κατά τον ίδιο, «η σύνδεση αυτή μπορεί να γίνει με την συμβολαιακή γεωργία, με την παροχή καλών συμβουλών και πρακτικών προς τους παραγωγούς».
Τέλος, ο κ. Βορίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν τα καλά αποτελέσματα που είδαμε το 2019 στις ελληνικές εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, αλλά και τα καλά αποτελέσματα που είδαμε μέσα στο 2020, κυρίως στις εξαγωγές των οπωρολαχανικών, και ως εκ τούτου η ελληνική πρωτογενής παραγωγή έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά της».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS