Πιέσεις στις αγορές της Ασίας - O Ηang Seng στο -1,5%, αργία στο Τόκιο

Πιέσεις στις αγορές της Ασίας - O Ηang Seng στο -1,5%, αργία στο Τόκιο
Στο Χονγκ Κονγκ πτώση καταγράφουν οι μετοχές των HSBC και Startared Chartered, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για ξέπλυμα χρημάτων ύψους, πολλών τρισ. δολαρίων
Υπό πίεση διαπραγματεύονται τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, στον απόηχο των απωλειών στη Wall Street, με το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση.
Κλειστή λόγω αργίας θα παραμείνει η αγορά του Τόκιο.
Στο Χονγκ Κονγκ πτώση καταγράφουν οι μετοχές των HSBC και Startared Chartered, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για ξέπλυμα χρημάτων ύψους, πολλών τρισ. δολαρίων.
Η μετοχή της HSBC έφτασε να υποχωρεί 4,4%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 1995, ενώ αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στο -2%.
Απώλειες 3,2% καταγράφει η μετοχή της Standard Chartered.
Την ανησυχία στις διεθνείς αγορές εντείνει το δεύτερο κύμα κρουσμάτων του κορωνοϊού, το οποίο οδηγεί κάποιες χώρες στην επαναφορά των lockdowns.
Ο Asia Dow υποχωρούσε 0,4% στις 3.322 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε απώλειες 1,6% στις 24.071 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρούσε 0,6% στις 3.316 μονάδες.
Ο Sensex σημείωνε πτώση 0,2% στις 38.762 μονάδες.
Ένα νέο σκάνδαλο έρχεται να ταλανίσει τον τραπεζικό κλάδο διεθνώς, καθώς οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου ξέπλεναν αστρονομικά ποσά βρώμικου χρήματος κυκλοφορούσαν εν γνώσει τους επί χρόνια, όπως αποκαλύπτει διεθνής έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες.
Η έρευνα βασίζεται σε χιλιάδες «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» (SAR) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το FinCen, από τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Τα έγγραφα αυτά που έχουν συνταχθεί από τράπεζες και έχουν κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν έλθει ποτέ στην δημοσιότητα, φέρνουν στο φως το βάραθρο των τραπεζικών εγγυήσεων και την ευκολία με την οποία τις έχουν εκμεταλλευθεί οι εγκληματίες», αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα Buzzfeed News που συμμετείχε στην έρευνα.
Τα έγγραφα αφορούν συναλλαγές ύψους 2.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στο 1999 και το 2017.
Η έρευνα στιγματίζει πέντε μεγάλες τράπεζες -- τις JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon -- που κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.
Σύμφωνα με το Buzzfeed News, «τα δίκτυα μέσω των οποίων το βρώμικο χρήμα διακινείται στον κόσμο έχουν γίνει ζωτικές αρτηρίες της παγκόσμιας οικονομίας».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS