Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε έξαρση ο κορωνοϊός - Προς νέα lockdown η Ευρώπη, στα 200 χιλ. τα θύματα στις ΗΠΑ – Στους 962 χιλ. οι νεκροί, στα 31 εκατ. τα κρούσματα

Σε έξαρση ο κορωνοϊός - Προς νέα lockdown η Ευρώπη, στα 200 χιλ. τα θύματα στις ΗΠΑ – Στους 962 χιλ. οι νεκροί, στα 31 εκατ. τα κρούσματα
Ανησυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο - Αίρουν τα περιοριστικά μέτρα η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία – Άνοιξε μετά από έξι μήνες το Taj Mahal στην Ινδία
(upd7) Στο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού επιστρέφει και πάλι η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς εδώ και εβδομάδες καταγράφουν νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού με αποτέλεσμα πολλές κυβερνήσεις να εξετάζουν το σενάριο νέων lockdown και περιοριστικών μέτρων για να αναχαιτίσουν τη διασπορά του ιού.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι έπονται έξι πολύ δύσκολοι μήνες με την κυβέρνηση του Boris Johnson να μην αποκλείει ένα δεύτερο lockdown καθώς σε ημερήσια βάση καταγράφονται περισσότερες από 6.000 μολύνσεις.
Σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται και πολλά ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιταλία ενώ οι ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται μια ανάσα από τους 200.000 νεκρούς λόγω του κορωνοϊού, είναι αντιμέτωπες και πάλι με μια νέα έξαρση του ιού.
Και ενώ πολλά κράτη μελετούν σενάρια νέων lockdown, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στην Κίνα, όπου ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία είναι αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο ενώ και τα κρούσματα είναι περιορισμένα, αλλά και στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, οι οποίες προσανατολίζονται στην άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλλει.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 961.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 31 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 22 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 31.183.470 και οι θάνατοι σε 962.176
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 6.835.013 και σε νεκρούς με 199.743
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 136.895 και τρίτη σε κρούσματα με 4.544.629
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 87.882 και τέταρτο το Μεξικό με 73.493
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 41.8 66 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.105.048 – Στους 19.420 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Κολομβία με 765.076 και έκτο το Περού με 762.865
- Έβδομο το Μεξικό με 697.663, όγδοη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 661.211 και ένατη η Ισπανία με 640.040
- Δέκατη η Αργεντινή με 631.365
- Στους 35.707 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 31.257 οι νεκροί στη Γαλλία
Image
ΗΠΑ: Μια ανάσα από τους 200.000 νεκρούς – Νέα έξαρση κρουσμάτων σε 31 Πολιτείες

Μια ανάσα από τους 200.000 νεκρούς λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες αναφέρουν έξαρση του ιού σε αρκετές Πολιτείες.
Οι ΗΠΑ μετρούν 199.474 θανάτους και σχεδόν 6,8 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, τη στιγμή που υπάρχουν προβλέψεις που κάνουν λόγο ακόμα και για 600.000 νεκρούς έως τον Ιανουάριο του 2021.
Την ίδια στιγμή πάντως νέα έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται σε αρκετές Πολιτείες.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως αύξηση των κρουσμάτων κατά τουλάχιστον 10% καταγράφηκε σε 31 Πολιτείες αυτή την εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη, όταν 4 Πολιτείες αναφέρουν μείωση και 15 κάνουν λόγο για σταθερή κατάσταση.
Πολλοί επιστήμονες αποδίδουν την έξαρση αυτή – δεδομένου ότι σε εθνικό επίπεδο καταγραφόταν μείωση στις νέες μολύνσεις – στον εορτασμό της Ημέρας της Εργασίας.
Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έκανε γνωστό πως ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω του αέρα, ακόμα και όταν ένα πρόσωπο αναπνέει, επισημαίνοντας πως ο κορωνοϊός είναι ανάμεσα στους πιο μολυσματικούς και στους πιο εύκολα μεταδιδόμενους ιούς.

Ινδία: Στα 5,4 εκατ. τα κρούσματα, αλλά ανοίγει το Taj Mahal

Αν και η Ινδία μετρά περισσότερα από 5,4 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, αν και το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν σχεδόν 87.000 νέα κρούσματα και 1.130 θάνατοι, οι οποίοι ανέβασαν το σύνολο του αριθμού των νεκρών στους 87.882, αν και εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσει ακόμα και τις  ΗΠΑ όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αίρει τα περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 24% το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Είναι χαρακτηριστικό πως η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναλειτουργήσει το εμβληματικό μνημείο του Taj Mahal ύστερα από έξι μήνες.
Σημειώνεται ότι η Ινδία είχε κηρύξει εθνικό lockdwon στα τέλη Μαρτίου, το οποίο όμως έχει αρχίσει να αίρεται σταδιακά από τις αρχές Ιουνίου.
Αν και τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται ραγδαία, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιβάλλει νέα περιοριστικά μέτρα.
Image
Βρετανία: Πιθανό δεύτερο lockdown - Για έξι δύσκολους μήνες κάνει λόγο η κυβέρνηση Johnson 
 
Για έξι δύσκολους μήνες κάνει λόγο η κυβέρνηση του Boris Johnson τη στιγμή που κανείς δεν αποκλείει ένα δεύτερο lockdown σε όλη τη χώρα προκειμένου να αναχαιτιστεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού στη Βρετανία.
Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Matt Hancock, σημείωσε  ωστόσο ότι δεν είναι αυτό που θέλει να γίνει.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση προχώρησε στην επαναφορά μέτρων για τους κατοίκους των περιοχών της βόρειας, βορειοδυτικής και κεντρικής Αγγλίας, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον νέο κορωνοϊό, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.
Έτσι, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των έξι ατόμων  σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους.
Περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο και σε άλλες περιοχές, ενώ υπό εξέταση βρίσκεται  η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύκτα, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την επιβολή ενός καθολικού lockdown.
Τα μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή, αφορούν εκατομμύρια πολίτες.
Απαγορεύουν τις συναντήσεις μεταξύ ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά και εισάγουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00 σε τόπους ψυχαγωγίας.
Μεταξύ των μέτρων, η βρετανική κυβέρνηση έχει εισάγει αυτό της νομικής υποχρέωσης για αυτοαπομόνωση από τις 28 Σεπτεμβρίου για αυτούς που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό, ή έχουν ενημερωθεί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) ότι έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα και τους έχει ζητηθεί να μπουν σε καραντίνα.
Οι παραβάτες του μέτρου θα βρίσκονται αντιμέτωποι με  πρόστιμο έως και 10.000 στερλινών (περίπου 11.000 ευρώ).
Η αστυνομία θα εμπλέκεται στον έλεγχο της συμμόρφωσης με τα νέα μέτρα στις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων.
Image
Ανησυχία στην Ευρώπη - Ισπανία: Τοπικά lockdown σε 6 περιοχές της Μαδρίτης από σήμερα 21/9

Ωστόσο έκδηλη ανησυχία για την πορεία του κορωνοϊού υπάρχει και σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία καταγράφουν νέα έξαρση κρουσμάτων και ενώ εισέρχονται και στην φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο.
Δεκάδες γειτονιές της Μαδρίτης μπαίνουν από σήμερα 21/9 σε τοπικό lockdown μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοΐού σε ιδιαίτερα φτωχιές περιοχές της ισπανικής πρωτεύουσας.
Οι κάτοικοι των συνοικιών αυτών δεν θα μπορούν να εξέλθουν της περιοχής τους, παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης, όπως να πάνε στη δουλειά τους, στον γιατρό ή τα παιδιά τους στο σχολείο, ενώ  θα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα μέσα στη συνοικία.
Επιπλέον, θα απαγορευτεί η είσοδος στις περιοχές αυτές, εκτός αν υπάρχουν λόγοι έκτακτης ανάγκης, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα πάρκα.
Στις συναθροίσεις θα μπορούν να συμμετάσχουν έως 6 άτομα.
Τα καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα πρέπει να περιορίσουν την δυναμικότητά τους στο 50% και να κλείνουν έως τις 22:00 το βράδυ στις πληγείσες περιοχές.
Στην Ισπανία, μία από τις πλέον πληγείσες από τη πανδημία χώρες, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 600.000 και οι θάνατοι τους 30.000.
Η επικεφαλής της περιοχής Isabel Diaz Ayuso δήλωσε πως οι περιοχές αυτές επιλέγησαν επειδή τα επίπεδα μετάδοσης εκεί ξεπέρασαν τα 1.000 ανά 100.000 άτομα.
Η αστυνομία θα επιβλέπει την τήρηση των μέτρων.
Στην Τσεχία, όπου ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας είναι από τους ταχύτερους στην Ευρώπη μαζί με την Ισπανία, την Γαλλία, την Μάλτα, την Κροατία και την Ρουμανία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η κυβέρνηση αντέδρασε με την ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων.
Αυτά αφορούν σε  μείωση του ωραρίου λειτουργίας των μπαρ, απαγόρευση των δημόσιων εκδηλώσεων ορθίων σε εσωτερικούς χώρους και επέκταση της χρήσης της μάσκας στα σχολεία.

Τι ισχύει σε Δανία, Ισλανδία, Ολλανδία – Τα νέα περιοριστικά μέτρα

Με τον αριθμό των κρουσμάτων στη Δανία να έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, η χώρα μειώνει το όριο των συμμετεχόντων σε δημόσιες εκδηλώσεις στους 50 (από 100) και ορίζει ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 22:00.
Στη Δανία καταγράφηκαν 454 νέα κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο.
Στην Ισλανδία, η κυβέρνηση επέβαλε το κλείσιμο των χώρων ψυχαγωγίας και των παμπ στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ για τέσσερις ημέρες, από 18 έως 21 Σεπτεμβρίου.
Στην Ολλανδία η κυβέρνηση του M. Rutte ανακοινώνει νέα περιοριστικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα,  όπως η απαγόρευση των μεγάλων δημοσίων συναθροίσεων και το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ νωρίς το βράδυ.

Ισραήλ: Σε ισχύ το δεύτερο εθνικό lockdown

Σε δεύτερο εθνικό lockdown για τρεις εβδομάδες έχει εισέλθει το Ισραήλ.
Το νέο lockdown συμπίπτει με την έναρξη του εβραϊκού Νέου Έτους (Ρος Ασανά) που παραδοσιακά είναι μια περίοδος για οικογενειακές συγκεντρώσεις και ομαδικές προσευχές.
Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό lockdown στη χώρα επιβλήθηκε στα τέλη Μαρτίου και χαλάρωσε τον Μάιο, όταν τα νέα κρούσματα είχαν περιορισθεί σε μονοψήφιους αριθμούς.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι Ισραηλινοί πρέπει να παραμένουν σε απόσταση έως 500 μέτρων από τα σπίτια τους, με εξαίρεση δραστηριότητες όπως η μετακίνηση προς την εργασία, η αγορά των απαραίτητων προμηθειών και ο περίπατος σε εξωτερικούς χώρους για άσκηση.
Με περιορισμούς θα λειτουργούν οι χώροι εργασίας , ενώ η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι περιορισμοί στον αριθμό των πιστών είναι μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή στις συναγωγές.
Image
Καλπάζει σε Βραζιλία, Μεξικό, Αργεντινή ο κορωνοϊός – Στο κόκκινο η Λατινική Αμερική

Καλπάζει η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, η οποία μετρά τους περισσότερους θανάτους και κρούσματα παγκοσμίως.
Στο κόκκινο βρίσκονται Βραζιλία, Μεξικό, Αργεντινή, Κολομβία και Περού, χώρες που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των κρατών με τις περισσότερες μολύνσεις παγκοσμίως.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 16.389 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 363 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19.
Ωστόσο, τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο δεν συμπεριλαμβάνουν στοιχεία για τις πολιτείες Τοκαντίνς, Αμαπά και Χοράιμα, όπου οι τοπικές αρχές δεν έστειλαν νεότερες στατιστικές για την πορεία της πανδημίας.
Η Βραζιλία μετρά 4.544.629 κρούσματα και 136.895 θανάτους.
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, όπου τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 3.542 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 235 θάνατοι.
Το Μεξικό μετρά 73.493 νεκρούς επί συνόλου 697.663 μολύνσεων.
Ραγδαία όμως είναι η εξάπλωση του ιού και στην Αργεντινή, η οποία ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 254 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 8.431 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να διαμορφώνεται πλέον σε 13.053 νεκρούς επί συνόλου 631.365 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Επί του παρόντος, νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας 3.261 ασθενείς.
Από την άλλη, 488.231 άνθρωποι έχει διαγνωστεί ότι ανέρρωσαν.
Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η ισχύς των περιοριστικών μέτρων στην Αργεντινή για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας παρατάθηκε ως την 11η Οκτωβρίου.

Κίνα: Μόλις 12 εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο

Μόλις 12 εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Κίνα.
Την προηγούμενη ημέρα είχαν αναφερθεί 10 εισαγόμενα κρούσματα.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 25 ασυμπτωματικοί από 21 την προηγουμένη.
Οι ασυμπτωματικοί φορείς δεν συμπεριλαμβάνονται στους αριθμούς των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώνονται από το Πεκίνο.
Κατά την ανακοίνωση του υπουργείου, ακόμη επτά ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήρια από κινεζικά νοσοκομεία.
Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 173 άνθρωποι με συμπτώματα της COVID-19.
Συνολικά, έχουν αναρρώσει 80.484 ασθενείς.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 85.291 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Ο αριθμός των νεκρών είναι αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο.

Αυστραλία: Σε ύφεση ο κορωνοϊός, μόλις 11 νέα κρούσματα

Σε ύφεση βρίσκεται η επιδημία του κορωνοϊού στην Πολιτεία Βικτόρια της Αυστραλίας, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν δύο θάνατοι και 11 νέα κρούσματα, τα οποία αποτελούν και τον χαμηλότερο αριθμό εδώ και τρεις μήνες.    
Μία ημέρα νωρίτερα, οι αρχές στη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας είχαν ανακοινώσει πως κατέγραψαν πέντε θανάτους και 14 μολύνσεις.
Ωστόσο, ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Daniel Andrews υποστήριξε πως δεν σχεδιάζει να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα νωρίτερα από ότι προβλέπεται.
«Αυτή δεν είναι απλώς μια καλή ημέρα.
Είναι μια  υπέροχη ημέρα» είπε ο Andrews, καθιστώντας σαφές πως δεν πρόκειται να επιταχύνει την άρση των περιορισμών.
Το αυστηρό lockdown στην πόλη της Μελβούρνης μείωσε τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται ημερησίως σε διψήφιο επίπεδο, ενώ τον Αύγουστο ξεπερνούσε τα 700.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού συνολικά στην Αυστραλία ξεπερνά τους 850 νεκρούς επί συνόλου 26.900 και πλέον μολύνσεων.

Νέα Ζηλανδία: Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα

Την άρση των περιοριστικών μέτρων σε όλη την χώρα με εξαίρεση το Auckland ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Jacinda Ardern.
Ωστόσο η πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως ορισμένα μέτρα χαλαρώνουν και στο Auckland, όπου πλέον επιτρέπονται συγκεντρώσεις ως και 100 ανθρώπων.
Ωστόσο, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος στην πόλη προτού αρθούν οι υπόλοιποι περιορισμοί, διευκρίνισε η Ardern.
«Με τις ενέργειές μας όλοι μαζί μπορέσαμε να θέσουμε τον ιό υπό έλεγχο.
Η πόλη αυτή όμως αποτέλεσε το επίκεντρο του δεύτερου κύματος, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή εδώ» τόνισε η πρωθυπουργός.
Σημειώνεται ότι η Νέα Ζηλανδία είχε καταφέρει να εξαλείψει τον ιό για μήνες, όμως το νέο ξέσπασμα που σημειώθηκε τον Αύγουστο στο Auckland ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλλει lockdown στην πόλη.
Σήμερα δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Η χώρα έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 1.464 κρούσματα μόλυνσης και 25 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, απολογισμό θεαματικά χαμηλότερο από εκείνους στις περισσότερες άλλες οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες.
Η Ardern υπογράμμισε πως οι πιθανότητες εξάλειψης του κορωνοϊού ως το τέλος του μηνός είναι μόλις 50-50, επιμένοντας ότι απαιτείται επαγρύπνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης