Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Στα μέσα 2021 η επιστροφή του παγκόσμιου ΑΕΠ σε προ πανδημίας επίπεδα

Deutsche Bank: Στα μέσα 2021 η επιστροφή του παγκόσμιου ΑΕΠ σε προ πανδημίας επίπεδα
Αστάθμητος παράγοντας το 2ο κύμα
Στα μέσα του 2021 αναμένεται να επιστρέψει το παγκόσμιο ΑΕΠ στα προ πανδημίας επίπεδα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Deutsche Bank.
H γερμανική τράπεζα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το παγκόσμιο ΑΕΠ.
Ειδικότερα, αναμένει ύφεση 3,9% το 2020, από 5,9% που ήταν η εκτίμηση του Μαϊου.
Για το 2021, αναμένει ανάπτυξη με ρυθμό 5,6% έναντι 5,3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
«Η παγκόσμια οικονομική παραγωγή θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα έως τα μέσα του 2021, μετά από μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη τους τελευταίους μήνες», αναφέρει η Deutsche Bank.
Προειδοποιεί ωστόσο, ότι τα επίπεδα του χρέους και η μετατόπιση της πολιτικής θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο οικονομικής κρίσης.
«Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από την κατάρρευση που προκάλεσε η πανδημία έχει προχωρήσει με σημαντικά ταχύτερους ρυθμούς από ό, τι φανταζόμασταν», έγραψε ο Peter Hooper, επικεφαλής οικονομικής έρευνας της Deutsche σε σημείωμα του.
«Καθώς το τρίτο τρίμηνο πλησιάζει στο τέλος του, εκτιμούμε ότι το επίπεδο του παγκόσμιου ΑΕΠ βρίσκεται περίπου στα μισά των προ πανδημίας επιπέδων.
Αναμένεται ανάκαμψη στα μέσα του 2021, δύο τρίμηνα νωρίτερα από τις αρχικές μας εκτιμήσεις», τονίζει.

Αβεβαιότητα και ρίσκο

Ωστόσο, επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές.
Οι φόβοι για το δεύτερο κύμα κρουσμάτων της Covid - 19, που αυξάνονται δυναμικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, έχουν ενισχύσει την αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές.
Αστάθμητους παράγοντες αποτελούν επίσης οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία και πιθανή αλλαγή στη νομισματική πολιτική.
«Η αύξηση του δημοσίου χρέους και η πιθανή υπερτίμηση των περιουσιακών στοιχείων, η οποία τροφοδοτήθηκε από τη υπερχαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αποτελούν σοβαρούς κινδύνους για μία επικείμενη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να απομακρύνονται από την διευκολυντική πολιτική», προειδοποιούν οι αναλυτές και προσθέτουν ότι «Τυχόν ανοδικές εκπλήξεις στον πληθωρισμό θα ενίσχυαν αυτό το ρίσκο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης