Sell off σε τράπεζες -7% και ΧΑ στο -4,29% στις 630 μον. - Καθοδική διάσπαση των 630-625 φέρνει τις 600 μον. - Lockdown και Τουρκία στο επίκεντρο

Sell off σε τράπεζες -7% και ΧΑ στο -4,29% στις 630 μον. - Καθοδική διάσπαση των 630-625 φέρνει τις 600 μον. - Lockdown και Τουρκία στο επίκεντρο
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 630 μονάδες στο χαμηλό της ημέρας ενώ η διάσπαση των 630-625 μονάδων οδηγεί την αγορά στις 600 μονάδες
(upd16)Sell off καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 630 μονάδες, στο χαμηλό της ημέρας, με επίκεντρο τις τράπεζες που υποχώρησαν έως -7% απόρροια της αβεβαιότητας των επενδυτών αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων του COVID-19 και με τον κίνδυνο ενός νέου lockdown αλλά και τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Στο επίκεντρο, βρέθηκε και το νέο σκάνδαλο με τον τραπεζικό κλάδο διεθνώς, με ισχυρή πτώση στις διεθνείς αγορές καθώς όπως αποκαλύπτει διεθνής έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου ξέπλεναν αστρονομικά ποσά βρώμικου χρήματος.
Τα έγγραφα αφορούν συναλλαγές ύψους 2 τρισ. δολαρίων ανάμεσα στο 1999 και το 2017 ενώ η έρευνα στιγματίζει πέντε μεγάλες τράπεζες - τις JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon -- που κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.
Στο ελληνικό εσωτερικό μέτωπο και ειδικότερα, στις τράπεζες, καταγράφηκε sell off, με την μεγαλύτερη πτώση η Alpha Bank -7,2% και ακολούθησαν Πειραιώς -6,42%, Eurobank -6,21% και Εθνική -5,13%. 
Στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Aegean -8,6%, Viohalco -8,18%, Motor Oil -7,12%, Coca Cola -5,72%... 
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, λίαν συντόμως, η Εθνική Τράπεζας ετοιμάζει κύριο ομόλογο (senior bond) έως 500 εκατ  για ρευστότητα με επιτόκιο 2,6% με 2,8%.
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως το ομόλογο αυτό θα είναι ενισχυτικό της ρευστότητας της τράπεζας και όχι των κεφαλαίων της και θα εντάσσεται στους στόχους ρευστότητας που έχει καταθέσει η τράπεζα προς τους θεσμούς για το χρονικό διάστημα μέχρι το 2024-2025.
Να σημειωθεί ότι η έκδοση της Εθνικής είναι εν μέρει υποχρεωτική, με βάση νέους τραπεζικούς κανόνες και για τον λόγο αυτό όλες οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν προσεχώς σε ανάλογες εκδόσεις ομολόγων senior bond για ρευστότητα.
Επίσης, την  έκδοση ομολόγου ύψους 200 εκατ ευρώ σχεδιάζει σύντομα ο ΟΠΑΠ με στόχο επιτόκιο 2,3% ή και χαμηλότερα προς την ζώνη του 2,2% με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας και τα νέα αναπτυξιακά σχέδια του ομίλου.
Στα ελληνοτουρκικά, ενώ πυκνώνουν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες ενόψει του διαλόγου που θα ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου μάλλον την 1 ή στις 5 Οκτωβρίου 2020 μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας με την Γερμανία και τις ΗΠΑ να ασκούν πιέσεις ώστε να διαμορφωθεί κατ΄ ουσία η ατζέντα των θεμάτων, ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan προετοιμάζει «μανιφέστο» στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Σεπτεμβρίου.
Ταυτόχρονα η ΕΕ φαίνεται ότι συμφώνησε να παγώσει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην Σύνοδο Κορυφής 24 και 25 Σεπτεμβρίου μετά από αίτημα της Γερμανίας και άλλων 7 χωρών , ωστόσο ο μαραθώνιος συνεχίζεται…
Είναι προφανές ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να φέρει πολλά ζητήματα στο προσκήνιο… για να πετύχει τον βασικό στόχο που είναι ένας η ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Οριακές πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 21/9 στην αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,08% - μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,98% και με το μεταξύ τους spread στις 10 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 138 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,55% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,71%.
Λίγο πριν τις 16:45 με ισχυρές πιέσεις στο σύνολο των τραπεζών αλλά και στα μη τραπεζικά blue chips, όπως Viohalco, Αegean, Motor Oil, Coca Cola..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -6,57% και ο Γενικός Δείκτης στο -4,29%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή πτώση -4,29% στις 630 μονάδες έχοντας υψηλό στις 653,89 μονάδες και χαμηλό 630,32 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 49,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος 37,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 26,4 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,1 εκατ. ευρώ και όγκου 516 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 46 χιλ. τεμάχια αξίας 617 χιλ. ευρώ και ο ΟΛΠ 20 χιλ. τεμάχια αξίας 342 χιλ. ευρώ.
Η Εντερσοφτ 400 χιλ. τεμάχια αξίας 712 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 50χιλ. τεμάχια αξίας 425 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 630 μονάδες, διασπώντας τις 650 και 640 μονάδες και ακολουθούν οι 630-625 μονάδες και οι 610- 600 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 660, οι 680 μονάδες και ακολουθούν οι  700 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 303 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 315-310 μονάδων και ακολουθούν οι 300 μονάδες και οι 280 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 330, οι  350 μονάδες και ακολουθούν οι 370-380 μονάδες .
 
Η αύξηση των επενδυτικών και στρατηγικών κινήσεων του CVC αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την εθνική οικονομία

Το αμερικανικό fund CVC με 74 δισεκ. υπό διαχείριση κεφάλαια αποτελεί τον μεγαλύτερο στρατηγικό επενδυτή της Ελλάδος και η συνεχής αύξηση των επενδυτικών και στρατηγικών κινήσεων του αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την εθνική οικονομία.
Οπότε το γεγονός ότι ένα αμερικανικό fund το CVC έχει αποκτήσει τα σπουδαιότερα ιδιωτικά νοσοκομεία της Ελλάδος.
Θα αποκτήσει τον έλεγχο της Vivartia έναντι 175 εκατ ευρώ – όχι 210 εκατ που είχε αναφέρει το bankingnews – η οποία φέρει πολλά και ισχυρά ονόματα όπως ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα Στάθης, Goody’s, Everest κ.α.
Θα αποκτήσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι 500 εκατ ευρώ περίπου.
Από την άλλη, το αμερικανικό fund CVC partners επιλύει πολλά προβλήματα οπότε η παρουσίαση του αντιμετωπίζεται θετικά από πολλούς εμπλεκόμενους.
 Αντιμετωπίζεται θετικά από την MIG καθώς επιτρέπει με αυτό τον τρόπο την σταδιακή μείωση της δανειακής έκθεσης που έχει η εταιρία συμμετοχών με την Πειραιώς καθώς έχει δανείσει την MIG με 575 εκατ ευρώ.
Αγοράζοντας έναντι 175 εκατ την Vivartia ουσιαστικά θα μεταφερθούν σημαντικά κεφάλαια στην Πειραιώς, μέσω της μείωσης του δανεισμού της MIG.
Η Πειραιώς είναι βασικός δανειστής της MIG με 575 εκατ, δανειστής των θυγατρικών και μέτοχος με ποσοστό 31%.
Αντιμετωπίζεται θετικά από την Εθνική και Eurobank καθώς είχαν ξεκινήσει διαδικασίες να πουλήσουν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Vivartia ύψους 190 εκατ ευρώ, 110 εκατ η Εθνική και 80 εκατ η Eurobank.
Η Εθνική και Eurobank θα συνεχίσουν την διαγωνιστική διαδικασία παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις του CVC με την MIG για την Vivartia.
Ωστόσο οι τράπεζες δεν μπορούν να πωλήσουν σε τρίτο τα δάνεια των 190 εκατ.
Υποχρεωτικά θα περιμένουν να κλείσει το deal μεταξύ MIG και CVC για την Vivartia και εν συνεχεία, το αμερικανικό fund ως βασικός μέτοχος θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες.
Θα ζητήσει κάποιο haircut στα δάνεια των 190 εκατ.
Ο συνολικός δανεισμός της Vivartia είναι 425 εκατ ευρώ και από αυτά τα 190 εκατ προέρχονται από Εθνική και Eurobank.
Με haircut και αναδιάρθρωση δανεισμού το CVC μπορεί να εγγυηθεί ότι τα δάνεια θα είναι πλήρως εξυπηρετήσιμα.
Οι τράπεζες λοιπόν εκεί που θεωρούσαν ότι έχουν πάρει μεγάλο ρίσκο με τα δάνεια της Vivartia ξαφνικά επιλύουν το πρόβλημα τους.
Είναι ξεκάθαρο ότι η διοίκηση της MIG θα απομείνει μόνο με την Attica Group στην MIG και την θυγατρική στην Σερβία και πλέον το μέλλον της Marfin Investment Group… στην κυριολεξία βρίσκεται στον αέρα.
Θα είμαστε πολύ προσεκτικοί με την μετοχή της MIG.

Η επικαιρότητα

Στο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού επιστρέφει και πάλι η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς εδώ και εβδομάδες καταγράφουν νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού με αποτέλεσμα πολλές κυβερνήσεις να εξετάζουν το σενάριο νέων lockdown και περιοριστικών μέτρων για να αναχαιτίσουν τη διασπορά του ιού.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι έπονται έξι πολύ δύσκολοι μήνες με την κυβέρνηση του Boris Johnson να μην αποκλείει ένα δεύτερο lockdown καθώς σε ημερήσια βάση καταγράφονται περισσότερες από 6.000 μολύνσεις.
Σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται και πολλά ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιταλία ενώ οι ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται μια ανάσα από τους 200.000 νεκρούς λόγω του κορωνοϊού, είναι αντιμέτωπες και πάλι με μια νέα έξαρση του ιού.
Και ενώ πολλά κράτη μελετούν σενάρια νέων lockdown, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στην Κίνα, όπου ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία είναι αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο ενώ και τα κρούσματα είναι περιορισμένα, αλλά και στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, οι οποίες προσανατολίζονται στην άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλλει.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 961.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 31 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 22 εκατομμύρια.
Νέα μέτρα ισχύουν από σήμερα Δευτέρα 21/9 στην Αττική σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η περαιτέρω διασπορά της επιδημίας του κορωνοϊού και να αποφευχθεί το σενάριο ενός νέου lockdown που με τη σειρά του θα δημιουργήσει νέα μεγάλα προβλήματα στην κοινωνία και στην οικονομία.
Η κατάσταση στην Αττική είναι πραγματικά ανησυχητική.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνωμένων τρομάζει τους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι καλούν τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, διαφορετικά έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες μπροστά καθώς κάθε άλλο παρά βέβαιο θεωρείται πως τα νοσοκομεία θα μπορέσουν να διαχειριστούν τα αυξημένα περιστατικά.
Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν έως τις 4 Οκτωβρίου και στο διάστημα αυτών των δύο εβδομάδων θα φανεί αν έχει χαθεί ή όχι το παιχνίδι με τον κορωνοϊό, τουλάχιστον στην Αττική.
Eϊναι ενδεικτικό ότι ο ο λοιμωξιολόγος  και καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, Ν.Σύψας ζητά να να επιβληθεί lockdown στην Αττική για να μην ξεφύγει η πανδημία του κορωνοϊού.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.142, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 342.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα 21/9 οι ασιατικές αγορές μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για ξέπλυμα χρημάτων ύψους, πολλών τρισ. δολαρίων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +2,07%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,06%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε στο -0,95% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,71% ενώ οι αγορές στην Ιαπωνία είναι κλειστές λόγω αργίας

Ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην Wall Street

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται σήμερα 21/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω έντονων φόβων ότι η άνοδος στα κρούσματα από κορωνοϊό θα προκαλέσει νέα lockdowns σε πολλές χώρες, καταποντίζοντας έτσι τις προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη στην περιοχή της γηραιάς ηπείρου.
Επίσης, οι τραπεζικές μετοχές δέχονται ισχυρές πιέσεις, μετά τις αποκαλύψεις για το ξέπλυμα χρήματος από τραπεζικούς κολοσσούς.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -4%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -3,8%, ο MIB στο Μιλάνο στο -3,6% και ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -3,4% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -3,7%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -2,8%, ο S&P στο -2,6% και ο Nasdaq στο -2,3% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -3,2% (20,58 δολ.).

Sell off στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα  
Η Εθνική έκλεισε στα 1,11 ευρώ, με πτώση -5,13% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,02 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5230 ευρώ, με πτώση -7,2%, με όγκο 11,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 807 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,10 ευρώ, με πτώση -6,42% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 480 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3640 ευρώ, με πτώση -6,21% με όγκο 11,1 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4920 ευρώ, με πτώση -5,38% και με κεφαλαιοποίηση 220 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,17 ευρώ, με πτώση -4,47% και όγκο 81 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 79 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,16 ευρώ, με πτώση -2,95% και κεφαλαιοποίηση 261 εκατ. ευρώ.

Iσχυρες πιέσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Ισχυρές πιέσεις καταγράφήκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν  Aegean -8,6%, Aegean -8,18%, Motor Oil, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ…
H Coca Cola έκλεισε στα 20,94 ευρώ, με πτώση -5,72% και κεφαλαιοποίηση στα 7,75 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,25 ευρώ, με πτώση -3,85% και αποτίμηση 6,34 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,94 ευρώ, με πτώση -3,14% και αποτίμηση 1,15 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,25 ευρώ, με πτώση -4,26% και κεφαλαιοποίηση 522 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,0050 ευρώ, με πτώση -4,7% και αποτίμηση 2,73 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,74 ευρώ, με πτώση -3,24% και κεφαλαιοποίηση 885 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,94 ευρώ, με πτώση -4,26% και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 10,83 ευρώ, με πτώση -7,12% και κεφαλαιοποίηση 1,2 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,67 ευρώ με πτώση -2,69% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,13 ευρώ, με πτώση -4,54% και κεφαλαιοποίηση 2,06 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,87 ευρώ, με πτώση -5,24% και κεφαλαιοποίηση 732 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,05 ευρώ, με πτώση -4,37% και κεφαλαιοποίηση 211 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0499  ευρώ, με πτώση -0,80% και κεφαλαιοποίηση 47 εκατ. ευρώ.

Oριακές πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα μετά τις αγοραστικές παρεμβάσεις το 10ετές ομόλογο 1,08%, με την Ιταλία στο 0,98%

Οριακές πωλήσεις καταγράφονται στα ελληνικά ομόλογα όπως και στα ομόλογα της Νότιας  Ευρώπης.  
Να σημειωθεί ότι αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 12 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread να παραμένει στις 10 μονάδες βάσης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα 21/9 στο 1,08% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,98%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,07% με το αμερικανικό 10ετές 0,68% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 10 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 77 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,95 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,14% και απόδοση πώλησης 0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,84 μονάδες βάσης και απόδοση 0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,34 μονάδες βάσης και απόδοση 0,23% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,92 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,66 μονάδες βάσης και απόδοση 0,54%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,98 μονάδες βάσης και απόδοση 0,75%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,63 μονάδες βάσης και απόδοση 0,85% με απόδοση αγοράς 0,86% και απόδοση πώλησης 0,84%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,71 μονάδες βάσης και απόδοση 0,95% με απόδοση αγοράς 0,96% και απόδοση πώλησης 0,94%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 103,70 και μέση απόδοση 1,07% με απόδοση αγοράς 1,08% και απόδοση πώλησης 1,06%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,10 μονάδες βάσης και απόδοση 1,18%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,25 μονάδες βάσης και 1,24% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 137,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,39%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 148,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,54%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 159 μονάδες βάσης από 157 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 138 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,38% ή 138 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακές πωλήσεις στα  ομόλογα της ευρωζώνης με το Ιταλικό 10ετές 0,98%

Οριακές πωλήσεις καταγράφονται στην αγορά ομολόγων της Ιταλίας όπως και στις υπόλοιπες αγορές .
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 21 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,98%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/9/2020 στο -0,51% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,15% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,31% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,29% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,98% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,64%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS