Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Διορία στις χρηματαγορές για μείωση της έκθεσης σε κεντρικούς αντισυβαλλόμενους του Ην. Βασιλείου

Κομισιόν: Διορία στις χρηματαγορές για μείωση της έκθεσης σε κεντρικούς αντισυβαλλόμενους του Ην. Βασιλείου
Η Κομισιόν έδωσε 18 μήνες στις χρηματαγορές να μειώσουν έκθεση σε κεντρικούς αντισυβαλλόμενους του Ηνωμένου Βασιλείου
Μια χρονικά περιορισμένη απόφαση να δώσει στους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές 18 μήνες για να μειώσουν την έκθεσή τους στους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους του Ηνωμένου Βασιλείου, ενέκρινε σήμερα 21/9 η Κομισιόν.
Την 1η Ιανουαρίου 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά.
Η σημερινή προσωρινή απόφαση ισοδυναμίας στοχεύει στην προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ΕΕ και στην παροχή στους συμμετέχοντες στην αγορά του χρόνου που απαιτείται για τη μείωση της έκθεσής τους σε κεντρικούς αντισυμβαλλομένους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, "κεντρικός αντισυμβαλλόμενος είναι μια οντότητα που μειώνει τον συστημικό κίνδυνο και ενισχύει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα όντας μεταξύ των δύο αντισυμβαλλομένων σε μια σύμβαση παραγώγων (δηλαδή ενεργεί ως αγοραστής στον πωλητή και πωλητής στον αγοραστή κινδύνου)".
Ο κύριος σκοπός ενός κεντρικού αντισυμβαλλομένου είναι να διαχειριστεί τον κίνδυνο που θα μπορούσε να προκύψει εάν ένας από τους αντισυμβαλλόμενους αθετήσει την συμφωνία.
Η κεντρική εκκαθάριση είναι το κλειδί για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα μειώνοντας τον πιστωτικό κίνδυνο για τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, μειώνοντας τους κινδύνους μετάδοσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα και αυξάνοντας τη διαφάνεια της αγοράς, αναφέρει η Κομισιόν.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η μεγάλη εξάρτηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ σε υπηρεσίες που παρέχονται από κεντρικούς αντισυμβαλλομένους με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο εγείρει σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και απαιτεί τη μείωση των ανοιγμάτων της ΕΕ σε αυτές τις δομές.
Κατά συνέπεια, η βιομηχανία ενθαρρύνεται έντονα να συνεργαστεί για την ανάπτυξη στρατηγικών που θα μειώσουν την εξάρτησή τους από τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι συστημικά σημαντικοί για την Ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης