Rabobank: Προ των πυλών το τέλος της ηγεμονίας των ΗΠΑ, έφτασε η παρακμή

Rabobank: Προ των πυλών το τέλος της ηγεμονίας των ΗΠΑ, έφτασε η παρακμή
Στην έκλειψη της αμερικανική ηγεμονίας αναφέρεται η ολλανδική τράπεζα Rabobank
Οι ΗΠΑ απόλαυσαν την 30ετή σχεδόν απόλυτη πολιτική ηγεμονία τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1989-1990 και έρχεται σταδιακά η φάση της έκλειψης αυτής της ηγεμονίας, αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της ολλανδικής τράπεζας Rabobank.
Όσο περνά ο καιρός, η ατμόσφαιρα στο πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ εντείνεται.
Ο θάνατος της εμβληματικής δικαστού Ruth Bader Ginsburg, σε ηλικία 87 ετών, προκάλεσε νέες συγκρούσεις, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί ερίζουν για την αναπλήρωση της θέσης.
Οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν η αντικατάσταση της δικαστού να γίνει πριν από τις εκλογές, ενώ οι Δημοκρατικοί επιμένουν για λήψη αποφάσεων μετεκλογικά.
Φυσικά, στην ημερήσια διάταξη παραμένουν η πανδημική κρίση και τα οικονομικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.
Εκκρεμότητα εξακολουθεί να αποτελεί η απόφαση για ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο.
Σε κάθε περίπτωση, στις επικείμενες προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο διακυβεύονται πάρα πολλά.
Εν τω μεταξύ, τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο, πάνω από 12 κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ταϊβανέζικο εναέριο χώρο, αυξάνοντας το γεωπολιτικό ρίσκο στην περιοχή.
Επί του παρόντος, είναι εν ισχύι νομοθεσία που αναγκάζει τις ΗΠΑ να υπερασπιστούν την Ταϊβάν εάν επιτεθούν οι Κινέζοι.
Στην Ασία υπάρχει άλλο ένα μέτωπο.
Αυτό μεταξύ Ινδίας και Κίνας.
Μάλιστα, ο ινδικός Τύπος εκφράζει φόβους για αιφνιδιαστική κινεζική επίθεση κατά την ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ ή τα Χριστούγεννα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν, των οποίων όμως τη νομιμότητα καμία άλλη χώρα δεν προσυπογράφει.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν πως θα μπορούσε να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα μέχρι το τέλος του έτους και ότι συνεργάζεται με τη Βόρεια Κορέα.
Το Ιράν, από την πλευρά, μπορεί να κλιμακώσει την κρίση, καθώς πιστεύει ότι η Ρωσία, η Κίνα, ακόμη και η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα σταθούν στο πλευρό.
Αν μη τι άλλο, πάντως, η ηγεμονία των ΗΠΑ, που είναι πικρά διαιρεμένες, οδεύει προς το τέλος της.
Επίσης, το Ιράν ελπίζει ότι η αλλαγή του προέδρου θα μπορούσε να τους προσφέρει μια νέα συμφωνία τον Ιανουάριο.
Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, όπως σημειώνει το Ίδρυμα για την Άμυνα και τη Δημοκρατία των ΗΠΑ (FDD), το Ιράν βασίζεται στον πληθωρισμό των περιουσιακών στοιχείων.
Παρά την «... ύφεση, την υποτίμηση του νομίσματος και τον υψηλό πληθωρισμό, και στο Ιράν έχει δημιουργηθεί μια φούσκα».
Σχετικά με το τελευταίο οικονομικό σκάνδαλο (διέρρευσαν έγγραφα που δείχνουν ύποπτες / παράνομες τραπεζικές συναλλαγές 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων), όπως όλα προηγούμενα σκάνδαλα, και αυτό δεν αναμένεται να έχει καμία επίπτωση στην αγορά και την πολιτική.
Το σύστημα είναι εξαιρετικά διεφθαρμένο.
Ας είμαστε σαφείς, ωστόσο:
Η ηγεμονία των ΗΠΑ φτάνει στο τέλος της, ενώ ως κράτος δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις εσωτερικές διχόνοιες.
Η στρατιωτική τους υπεροχή εξακολουθεί να μην αμφισβητείται.
Ωστόσο, έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά οικονομικά προβλήματα.
Καθώς όλα αυτά ξεδιπλώνονται, η Ευρώπη συνεχίζει να «ευρωπαΐζεται».
Σύμφωνα με τους Financial Times, η ΕΕ θα προσπαθήσει εκ νέου να διαλύσει τους τεχνολογικούς γίγαντες, κάτι που σημαίνει σύγκρουση με τις ΗΠΑ.
Η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει εάν θα συνυπογράψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν ή όχι.
Πρέπει επίσης να προσπαθήσει να αποφασίσει για τις δικές της κυρώσεις στη Λευκορωσία και για παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών εταιρειών.
Τέλος, η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων που θα σχετίζεται με την Covid τον επόμενο μήνα, καθώς όλο και περισσότερες χώρες βλέπουν το lockdown να πλησιάζει.
Είναι σκληρή δουλειά να είσαι ηγεμόνας…
Η Ευρώπη μπορεί;

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS