Κρίσιμη εβδομάδα για ελληνοτουρκικά - Στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα της Τουρκίας - Erdogan: Όσοι μας αγνοούσαν πλησιάζουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Κρίσιμη εβδομάδα για ελληνοτουρκικά - Στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα της Τουρκίας - Erdogan: Όσοι μας αγνοούσαν πλησιάζουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Ακόμα μία κρίσιμη εβδομάδα αρχίζει για τα ελληνοτουρκικά - Πιθανή η επικοινωνία Μητσοτάκη και Erdogan
(Συνεχές upd) Ακόμα μία κρίσιμη εβδομάδα αρχίζει για τα ελληνοτουρκικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της ημέρας αναμένεται η ανακοίνωση για την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ δεν αποκλείεται και τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.
Όπως όλα δείχνουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία έχει απομακρυνθεί μετά και την απομάκρυνση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ωστόσο, η Αθήνα επιμένει ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να οριστικοποιηθούν στη Σύνοδο και ν’ αποτυπωθούν στο χαρτί, ούτως ώστε να απειλείται η εφαρμογή τους αυτομάτως εάν κι εφόσον η Τουρκία επαναλάβει τις προκλήσεις της και την παραβατική συμπεριφορά της.
Από την πλευρά του, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές δήλωσε «Είμαστε σε ένα καλό κλίμα συζητήσεων με την Τουρκία.
Δεν υπάρχει ακόμα κάτι έτοιμο να ανακοινώσουμε».
«Θετικό δείγμα» χαρακτήρισε την αποχώρηση του Oruc Reis το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ωστόσο πρόκειται για «ένα πρώτο δείγμα», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του ΣΕΥ.
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου».
Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε: «Αυτό που αφορά κυρίως εμάς είναι το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Σε λιγότερο επιθετική ρητορική απ’ ότι συνήθως επιδόθηκε ο Τούρκος πρόεδρος T. Erdogan, στην ομιλια του για την  75η επέτειο του ΟΗΕ, αν και δεν παρέλειψε να αφήσει τις αιχμές του για την Ελλάδα.
«Όλοι αυτοί που προσπαθούν να αγνοήσουν την Τουρκία, να επιβάλουν τις θέσεις τους και τους χάρτες τους στην Ανατολική Μεσόγειο, πλησιάζουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε στο μήνυμά του ο Erdogan.
Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η 75η επέτειος δημιουργεί μια ευκαιρία για όλον τον κόσμο.

Στη Σύνοδο Κορυφής (24-25/9) παραπέμπουν το θέμα της Τουρκίας οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ

Χωρίς πρόταση για κυρώσεις ούτε για την Τουρκία, ούτε για τη Λευκορωσία έληξε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες καθώς, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του J. Borell η Κύπρος δεν επέτρεψε να υπάρξει ομοφωνία επί της Λευκορωσίας και ταυτόχρονα δεν προχώρησε το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Ερωτηθείς για τις προηγούμενες αποφάσεις των ΥΠΕΞ ο κ.Borell διευκρίνισε ότι αποφασίσαμε ότι θα προσθέσουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη λίστα που ήδη υπάρχει για τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ το «συντομότερο δυνατό».
Οσο δε για την Τουρκία και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αρκέστηκε να πει ότι στην Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες της Ευρώπης θα αναλύσουν την κατάσταση με την Τουρκία, ώστε να χειριστούν το θέμα.
Θα εφαρμόσουμε τις πολιτικές κατευθύνσεις που θα λάβουμε.
«Δεν κατηγόρησα την Κύπρο για τίποτα» έσπευσε πάντως να πει.
Απλά είπα ότι δεν έχουμε ομοφωνία γιατί δεν συμφωνεί μια χώρα.
Δεν μπορώ να πω πως θα λυθεί το θέμα από τους ηγέτες.
Εχουμε συζητήσει το θέμα της Τουρκίας στο Βερολίνο και είπαμε στο Βερολίνο ότι αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση -και δεν έχει αλλάξει στάση σε ότι αφορά την Κύπρο- θα πρέπει να σκεφτούμε τις κυρώσεις.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν διαπραγματεύσεις, συζητήσεις και πολλά κράτη-μέλη σκέφτηκαν ότι πρέπει να περιμένουμε τη Σύνοδο Κορυφής για να το εξετάσουμε.

Δένδιας: Η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου

«Θετικό δείγμα» χαρακτήρισε την αποχώρηση του Ορόυτς Ρέις το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ωστόσο πρόκειται για «ένα πρώτο δείγμα», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του ΣΕΥ.
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου».
Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε: «Αυτό που αφορά κυρίως εμάς είναι το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Το ζήτημα συζητήθηκε, το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η αποχώρηση του Ορούτς Ρέις είναι ένα θετικό δείγμα, αλλά ένα πρώτο δείγμα.
Θα πρέπει η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
Το ζήτημα θα συζητηθεί πάλι στο Συμβούλιο αρχηγών [κρατών και κυβερνήσεων], ώστε να καταλήξουμε τελικά σε κατευθύνσεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε η Τουρκία θα έχει δώσει απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
Από εκεί και πέρα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, συζητήθηκε μια πολύ μεγάλη γκάμα θεμάτων. Η Λευκορωσία, η ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά του καθεστώτος Λουκασένκο, η σχέση της ΕΕ με την Κίνα, η σχέση της Ευρώπης με τις χώρες νότια της Μεσογείου, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε αναπτυξιακούς πόρους για να λύσουμε προβλήματα όπως η ανεργία και η μετανάστευση.
«Γενικά, έγινε ευρύτερη συζητήση για τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αφορούν την Ένωση» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Erdogan: Όσοι προσπαθούν να αγνοήσουν στην Τουρκία πλησιάζουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Σε λιγότερο επιθετική ρητορική απ’ ότι συνήθως επιδόθηκε ο Τούρκος πρόεδρος T. Erdogan, στην ομιλια του για την  75η επέτειο του ΟΗΕ, αν και δεν παρέλειψε να αφήσει τις αιχμές του για την Ελλάδα.
«Όλοι αυτοί που προσπαθούν να αγνοήσουν την Τουρκία, να επιβάλουν τις θέσεις τους και τους χάρτες τους στην Ανατολική Μεσόγειο, πλησιάζουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε στο μήνυμά του ο Erdogan.
Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η 75η επέτειος δημιουργεί μια ευκαιρία για όλον τον κόσμο.
«Ως ανθρωπότητα, αντιμετωπίζουμε πολλές σημαντικές προκλήσεις που επηρεάζουν την υγεία, την οικονομία, την κοινωνική ειρήνη και το μέλλον, και τώρα την πανδημία του κορωνοϊού.
Αντιμετωπίζουμε μια εικόνα όπου 170 εκατομμύρια άτομα σε όλον τον κόσμο είναι σε άμεση ανάγκη βοήθειας και προστασίας», είπε ο T. Erdogan, που αναφέρθηκε ακόμη στην πίνα και στον εκτοπισμό πληθυσμών λόγω συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο.
Παράλληλα, ζήτησε μεταρρυθμίσεις για έναν αποτελεσματικό και δίκαιο οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, καθώς καταλόγισε αποτυχία στη σταθερότητα σε πολλά μέρη του κόσμου «ειδικά στη Συρία, την Παλαιστίνη, την Υεμένη και το Αφγανιστάν.
Παρά τα ιδανικά, τα Ηνωμένα Έθνη δεν κατάφεραν να προλάβουν συγκρούσεις ή να τερματίσουν αυτές που ήδη ξεκίνησαν».
Πρώτα απ’ όλα, ο Erdogan πρότεινε αναμόρφωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τα πέντε παραδοσιακά μόνιμα μέλη.
«Ένα συμβούλιο που η δομή του αφήνει τη μοίρα 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στο έλεος πέντε χωρών δεν είναι δίκαιο, ούτε βιώσιμο», είπε.

Seibert (Γερμανία): Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να λύσουν τα προβλήματά τους με απευθείας συνομιλίες

Την έκκληση του Βερολίνου για αποκλιμάκωση της έντασης και απευθείας διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επανέλαβε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Seibert διευκρίνισε ότι δεν έχει να αναφέρει κάποια πρόοδο στη διαμεσολαβητική προσπάθεια της καγκελαρίου ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη 24/9, επισημαίνοντας:
«Η έκκλησή μας παραμένει, για αποκλιμάκωση, διάλογο, επίλυση των επίμαχων προβλημάτων με απευθείας συνομιλίες.
Αυτό στηρίζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και προσωπικά η καγκελάριος με συζητήσεις που διεξάγει».
Σε ό,τι αφορά την προοπτική επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν θα δώσει "ενδιάμεσο αποτέλεσμα" ενόψει της Συνόδου.
Κληθείς μάλιστα να αναφερθεί σε ενδεχόμενη τριμερή συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων, τόνισε ότι ούτως ή άλλως συναντήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο δεν ανακοινώνονται.
Ανάλογη ήταν η απάντηση του Steffen Seibert και όταν ερωτήθηκε σχετικά με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τηλεδιάσκεψη, αύριο, της καγκελαρίου Angela Merkel με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Michel και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Erdogan.
«Δεν επιβεβαιώνω κανένα προγραμματισμένο ραντεβού και μιλάω για συνομιλίες αφού έχουν πραγματοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Anadolu: Στις 22/9 ο 5ος γύρος τεχνικών συζητήσεων Ελλάδας - Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Ο πέμπτος γύρος τεχνικών συζητήσεων μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22/9 στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το πρακτορείου Anadolu που επικαλείται δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας.
«Είμαστε, φυσικά, υπέρ της ειρήνης, της σταθερότητας, των διαπραγματεύσεων και του διαλόγου.
Τους υποστηρίζουμε, αλλά δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός [στην Ανατολική Μεσόγειο] », υποστήριξε ο H. Akar σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν Τούρκοι διοικητές.
Ο Akar επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη και ικανή να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τόσο της Τουρκίας όσο και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι τεχνικές συζητήσεις αποσκοπούν στη μείωση του κινδύνου ενός θερμού επεισοδίου εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μια αρχική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ η τέταρτη πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου.

Πιθανή η επικοινωνία Μητσοτάκη και Erdogan

Οι διερευνητικές επαφές έχουν «κλειδώσει» και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται εντός της ημέρας ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά την έναρξη τους.
Το πιθανότερο σενάριο είναι οι διερευνητικές επαφές να αρχίσουν μία εβδομάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται πριν την έναρξη των επαφών και τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Recep Tayyip Erdogan, έτσι ώστε να επισφραγιστεί ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστεί, χωρίς να προσκρούει σε επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας.
Στην κυβέρνηση ελάχιστοι εκτιμούν ότι οι διερευνητικές επαφές θα ανάψουν το «πράσινο» φως για συμφωνία επί της μοναδικής διαφοράς με την Τουρκία, της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών.
Αντιθέτως, φαίνεται ότι η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης κερδίζει περισσότερο έδαφος.
Κι αυτό γιατί οι Τούρκοι θέλουν να δείξουν ότι απλώνουν την ατζέντα των διεκδικήσεων, ώστε στη συνέχεια να παρουσιάσουν στον τουρκικό λαό ότι μόνο η Τουρκία βγήκε κερδισμένη.

Η ατζέντα των διερευνητικών επαφών

Οι διερευνητικές επαφές αφορούν την επίλυση της διαφοράς για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, αν κι επί της ουσίας δεν αποτελούν επίσημες διαπραγματεύσεις.
Εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς είναι ο Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης επί τιμή.
Ο προηγούμενος γύρος των διερευνητικών επαφών διακόπηκε το 2016, με ευθύνη της τουρκικής πλευράς και χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία.

Πέτσας: Είναι στο χέρι της Τουρκίας να αποφασίσει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει

Για «καλό κλίμα συζητήσεων» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Είμαστε σε ένα καλό κλίμα συζητήσεων με την Τουρκία.
Δεν υπάρχει ακόμα κάτι έτοιμο να ανακοινώσουμε» δήλωσε ο κ. Πέτσας.
«Σε όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση πορεύτηκε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, ενώ ο πρωθυπουργός συνόψισε τη θέση μας στη φράση "σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις".
Η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα αποτέλεσε θετικό σήμα.
Και εκδηλώθηκε από την Άγκυρα πρόθεση επιστροφής στις διερευνητικές επαφές.
Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική προκλητικότητα - η οποία, άλλωστε, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα - θα τεθεί στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Και μαζί με την πρόθεση όλων των κρατών-μελών για συνεργασία και πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις, υπάρχει στο τραπέζι ένα σαφές πλαίσιο κυρώσεων».
Και κατέληξε επισημαίνοντας πως «Είναι στο χέρι της Τουρκίας ποιο δρόμο θα ακολουθήσει: έμπρακτη ειλικρινή αποκλιμάκωση, ή κυρώσεις».

Τηλεδιάσκεψη Erdogan με Merkel και Michel

Κάθε άλλο παρά απομονωμένος φαίνεται πως είναι ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, καθώς εντείνει τις επαφές του ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Erdogan θα έχει αύριο (22/9/2020) τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης θα είναι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία αλλά και η ένταση του τελευταίου διαστήματος στην ανατολική Μεσόγειο.

Στην Αθήνα ο Pompeo

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, επιβεβαιώνει και το ταξίδι που αναμένεται να κάνει στη χώρα μας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo.
Δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημες ανακοινώσεις από το State Department, ωστόσο ο Pompeo αναμένεται στην Αθήνα μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Η επίσκεψη του Pompeo συνδέεται με τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, γι’ αυτό θα επισκεφθεί και τη Σούδα, ωστόσο δείχνει και την επιθυμία της Ουάσιγκτον για εκτόνωση της έντασης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS