Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πειραιώς: Γιατί κινήθηκαν ανοδικά οι τιμές των αγροτικών προϊόντων τον Σεπτέμβριο του 2020

Πειραιώς: Γιατί κινήθηκαν ανοδικά οι τιμές των αγροτικών προϊόντων τον Σεπτέμβριο του 2020
Τράπεζα Πειραιώς: Ανοδικά οι τιμές αγροτικών προϊόντων τον Σεπτέμβριο
Άνοδο σε μηνιαίο επίπεδο κατέγραψαν οι διεθνείς μετοχικές αγορές (S&P500 +0,84% ο MCSI EM +1,78%).
Το ασθενέστερο δολάριο, κάποια θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ (ISM μεταποίησης, αγορά εργασίας) και τα σημαντικά καλύτερα των εκτιμήσεων εταιρικά αποτελέσματα ενίσχυσαν τα κέρδη του δείκτη.
Στο επίκεντρο παρέμειναν οι ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων, αν και στο θέμα του εμβολίου και της θεραπείας επικράτησε μια σχετική αισιοδοξία.
Θετικά επέδρασε στην επενδυτική ψυχολογία προς το τέλος του μήνα και η πρόοδος που διαπιστώθηκε στη συζήτηση Αμερικανών και Κινέζων διαπραγματευτών για την Α ́ φάση τη εμπορικής τους συμφωνίας με  δέσμευση των δύο πλευρών για επιτυχία.
Οι ανακοινώσεις για την αλλαγή πολιτικής της Fed, εστιάζοντας σε μέσο όρο πληθωρισμού 2%,επηρέασε οριακά τις αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών και 2ετών ομολόγων.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της Fed, οι αξιωματούχοι της φάνηκαν να διατηρούν αρκετές επιφυλάξεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τον ρυθμό ανάκαμψής της και δεν φάνηκαν υπέρ μιας πολιτικής ελέγχου της καμπύλης των επιτοκίων.
Συνεχίστηκε το αδιέξοδο στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.
Στην Ευρωζώνη, το επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη μεταποίηση και τον πληθωρισμό, αλλά και στην πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Στο μέτωπο του Brexit, δεν σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, με το ενδεχόμενο ενός «άτακτου»Brexit να δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα, αποδυναμώνοντας, σημαντικά, τη στερλίνα.
Η ΕΚΤ, στην πρόσφατη συνεδρίασή της διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.
Το πετρέλαιο υποχώρησε με τη ζήτηση να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε μείωση τιμών πώλησης του αργού τον Οκτώβριο.
Ο χρυσός, αν και περιόρισε, σημαντικά, τα κέρδη του, το προηγούμενο διάστημα, παρέμεινε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αποτίμησης. Σημαντική ενίσχυση είχε ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων, με τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα να καταγράφουν θετικές αποδόσεις, εκτός από τη ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις από την Εθνική Ωκεανική Υπηρεσία των ΗΠΑ (Νational Οceanic & Αtmospheric Agency), στο στάδιο αυτό υπάρχουν μόνο οριακές ενδείξεις εμφάνισης του φαινομένου El-Niniο.
 
Image

Σιτάρι

Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή 2020/21 κάνουν λόγο για μείωση 3,3, εκατ. μετρικών τόνων, με τη μεγαλύτερη να αφορά την Ε.Ε. και το Η.Β. (εκτίμηση 135,5 εκατ. μετρ. τόνους από 154,9 πέρυσι).
Η αιτία της πτώσης βασίζεται στη μειωμένη έκταση φύτευσης εξαιτίας της υπερβολικής υγρασίας του εδάφους, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, επιβαρύνοντας τη στρεμματική απόδοση.
Παράλληλα, αναθεωρήθηκαν, προς τα κάτω οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές 2020/21 των εν λόγω χωρών στα 25 εκατ. μετρικούς τόνους.
Ωστόσο, αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω οι εκτιμήσεις για την παραγωγή σε Ρωσία (+ 1,5 εκατ. τόνους) και Βραζιλία (+1,1 εκατ. τόνους).
Με τον δείκτη αποθέματα προς κατανάλωση, σε παγκόσμιο επίπεδο, να παραμένει σχετικά υψηλός (42,23) και τα αποθέματα προηγούμενης χρήσης να έχουν φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ (316,79 εκατ. μετρικούς τόνους), θα μπορούσαν να υπάρξουν πιέσεις στην τιμή του σιταριού, λόγω και της μειωμένης ζήτησης σιταριού για ζωοτροφές, καθώς το κριθάρι και το καλαμπόκι κρίνονται πιο ελκυστικά, λόγω χαμηλής τιμής.
Image

Ζάχαρη
 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες μεταβολές στις προβλέψεις, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στην παραγωγή, χρήση, εισαγωγές-εξαγωγές ζάχαρης, με τον δείκτη αποθέματα προς κατανάλωση να παραμένει κοντά στο 14% για το 2020/21.
Με την ολοκλήρωση της περιόδου συγκομιδής ζαχαροκάλαμου, η παραγωγή ζάχαρης στο Μεξικό εκτιμάται ότι θα κινηθεί κατά 17% χαμηλότερα από την προηγούμενη χρονιά, καθώς οι ξηρές συνθήκες, κατά τη θερινή περίοδο, αναμένεται να συνεχιστούν σε ορισμένα μέρη του Μεξικό, με άμεση μείωση της στρεμματικής απόδοσης.
Ωστόσο, η χρήση ζάχαρης εκτιμάται να αυξηθεί σε 5,7 εκατ. μετρικούς τόνους για το 2020/21, με το μεγαλύτερο μέρος να καλύπτεται από οικιακή κατανάλωση.
Image

Καλαμπόκι

Στην πρόσφατη έκθεσή του, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, αναθεώρησε ανοδικά τις προοπτικές εξαγωγών καλαμποκιού των ΗΠΑ για το 2020/21 σε 56,5 εκατ. τόνους, λόγω αύξησης των πωλήσεων που εκτιμώνται σε 11,5 εκατ. τόνους (από 4,4 εκατ. τόνους πριν από ένα χρόνο). Παράλληλα, το παγκόσμιο εμπόριο καλαμποκιού αναμένεται να ενισχυθεί, προερχόμενο κατά κύριο λόγο από τις αυξημένες εισαγωγές της Ε.Ε., σχεδόν στους 25 εκατ. τόνους, κατακτώντας τη μεγαλύτερη αγορά εισαγωγής καλαμποκιού στον κόσμο. Επιπλέον, ανακάμπτοντας από την πανδημία του κορωνοϊού και την αφρικανική πανώλη των χοίρων, η βιομηχανία χοίρων της Κίνας αύξησε, σημαντικά, το προηγούμενο διάστημα, τη χρήση καλαμποκιού στις ζωοτροφές.
Οι παγκόσμιες προοπτικές της αγοράς καλαμποκιού αναμένεται να κινηθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, καταλήγει η εν λόγω έκθεση.
Image

Χυμός πορτοκαλιού

Οι προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για τη νέα καλλιεργητική περίοδο παραμένουν στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα (πτωτική αναθεώρηση κατά 25% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία).
Ωστόσο, σύμφωνα με προβλέψεις της Εθνικής Ωκεανικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν, επιστρέφοντας στις κανονικές θερμοκρασίες, ευνοώντας την παραγωγή.
Παράλληλα, εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για ενίσχυση περαιτέρω των θέσεων αγοράς, (long) στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πορτοκαλιών παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών τους, καθώς η συνέχιση της πανδημίας δημιουργεί ευνοϊκές προοπτικές στην αγορά πορτοκαλιού.
Image
Βαμβάκι

Οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ δείχνουν ότι η παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού το 2020/21 θα κινηθεί κατά 4,5% χαμηλότερα, στις 117,5 εκατ. μπάλες, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω χαμηλότερων προσδοκιών, για τις καλλιέργειες, σε ΗΠΑ και Βραζιλία.
Το παγκόσμιο εμπόριο βαμβακιού αναμένεται να αυξηθεί κατά 3% περίπου, στις 46,1 εκατ. μπάλες το 2020/21, υποστηριζόμενο από την αυξημένη χρήση μύλου βαμβακιού.
Ωστόσο, τα παγκόσμια αποθέματα βαμβακιού αναμένονται να αυξηθούν για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν (104,91 εκατ. τόνους) εξαιτίας της πανδημίας και των επιπτώσεων στις εξαγωγές, δημιουργώντας σημαντικό πλεόνασμα το οποίο εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει τις παγκόσμιες τιμές βαμβακιού για το 2020/21.
Image

Σόγια

Καθώς κατά την πρόσφατη καλοκαιρινή περίοδο στις ΗΠΑ δεν υπήρξαν ακραία φαινόμενα ζέστης ή έντονων βροχοπτώσεων, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ  αναμένει η στρεμματική απόδοση της σόγιας στις ΗΠΑ την περίοδο 2020/21 να κυμανθεί στα 53,3 μπούσελ/στρέμμα (2019/20 47,4 μπούσελ), με παράλληλη αύξηση της καλλιέργειας σε 4,42 εκατ. μπούσελ.
Επιπλέον, εκτιμά ενίσχυση των εξαγωγών σόγιας των ΗΠΑ για το 2020/21 κατά 75 εκατ. μπούσελ, στα 2,12 δισ., καθώς ένα μεγάλο μέρος των εξαγώγιμων ποσοτήτων προορίζεται για την Κίνα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένονται οι εισαγωγές σόγιας στην Κίνα να φτάσουν τους 98 εκατ. τόνους για το 2020/21. Παράλληλα, αν και οι πωλήσεις σόγιας της Βραζιλίας μειώθηκαν 21% τον Ιούλιο ( 10,4 εκατ. τόνους) σε σχέση με τον Ιούνιο εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, προβλέπει ενίσχυση των εξαγωγών σόγιας της Βραζιλίας για το 2020/21
Image


Βοοειδή

Οι εξαγωγές βόειου κρέατος των ΗΠΑ στο Α ́ εξάμηνο του 2020 μειώθηκαν κατά 7,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίο-δο, εν μέρει, λόγω της αναταραχής που δημιούργησε η πανδημία του Covid-19. Σύμφωνα με το Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, οι προβλέψεις για την παραγωγή βόειου κρέατος το 2020/21 το Β ́ εξάμηνο αναμένεται να αυξηθούν σε 27 εκατ. λίβρες με παράλληλη ενίσχυση του ρυθμού σφαγής, ωστόσο, αναμένει η εκτροφή βοοειδών να εμφανίσει ηπιότερους ρυθμούς ανάπτυξης το 2020/21 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η πρόβλεψη για τις εισαγωγές αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, λόγω της ζήτησης για ποιοτικό βόειο κρέας, ενώ για τις εξαγωγές παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη.  
Image


Ακατέργαστο ρύζι

Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού το 2020/21 αναμένεται στους 500 εκατ. τόνους, μειωμένη, ωστόσο, κατά 2,6 εκατ. τόνους σε σχέση με την πρόβλεψη Ιουλίου.
Η μείωση αυτή βασίζεται σε πτωτικές αναθεωρήσεις στις προβλέψεις καλλιεργειών ρυζιού για την Κίνα, την Ταϊλάνδη, τις ΗΠΑ και το Βιετνάμ.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι η παγκόσμια κατανάλωση ρυζιού αναμένεται για το 2020/21 να κινηθεί στους 496,5 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 1,9 εκατ. τόνους.
Το παγκόσμιο εμπόριο ρυζιού αναμένεται να κινηθεί χαμηλότερα κατά 0,7 εκατ. τόνους, σε 44,3 εκατ. τόνους σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.
Η πτώση αυτή εκτιμάται ότι οφείλεται στις αυξημένες τιμές του ρυζιού, οι οποίες περιορίζουν τις εισαγωγές, και στα εμπόδια στη ναυτιλία, σε πολλές χώρες εξαγωγής, μειώνοντας τις διαθέσιμες ποσότητες για το εμπόριο ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης