Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: To rebalancing φέρνει πτώση στη Wall Street - Η Λιβύη δεν θα επηρεάσει την αγορά πετρελαίου

Goldman Sachs: To rebalancing φέρνει πτώση στη Wall Street - Η Λιβύη δεν θα επηρεάσει την αγορά πετρελαίου
Ζητούμενα, σύμφωνα με την Goldman Sachs, είναι η έγκριση ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού αλλά και μια κυβέρνηση ρεπουμπλικάνων
Για αναταράξεις στον οικονομικό κύκλο λόγω του κορωνοϊού και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, στις 3 Νοεμβρίου, κάνει λόγο πρόσφατη έρευνα της αμερικανικής τράπεζας Goldman Sachs, που θεωρεί πως η πτώση στη Wall Street, ως επί το πλείστον, είναι τεχνικής φύσεως.
Στην έκθεσή της, που επιγράφεται «A November to remember» και την οποία σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, αναφέρεται πως, παρά το ρίσκο που επισύρουν οι πρόσφατες αναταράξεις στην αγορά, δίνεται σύσταση αγορά για περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την οικονομική δραστηριότητα (cyclical), συμπεριλαμβανομένων των μετοχών.
Μάλιστα, ο επενδυτικός συνωστισμός στον κλάδο της τεχνολογίας δεν έχει επηρεάσει την εκτίμηση των αναλυτών του αμερικανικού επενδυτικού ιδρύματος.
Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη διόρθωση, η Goldman Sachs θεωρεί πως πρόκειται περισσότερο για ρύθμιση θέσης (rebalancing) και όχι μια ευρύτερη και θεμελιώδη αλλαγή.
Οι σημαντικές ροές μετρητών και τα options βοήθησαν τον σύνθετο τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ τον Αύγουστο.
Ωστόσο, πλέον, το momentum έχει αναστραφεί.
Οι ανακοινώσεις της Fed στο Jackson Hole, αν και σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενες, προκάλεσαν κινητικότητα στα πραγματικά επιτόκια, με αποτέλεσμα την πτώση στο χρηματιστήριο.
Οι πωλήσεις είχαν να κάνουν κυρίως όμως με την «υπερθέρμανση» σε ορισμένες κλάδους.
Ζητούμενο, σύμφωνα με την Goldman Sachs, είναι η έγκριση ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Ωστόσο, ακόμα αν δεν υπάρξει εμβόλιο, οι επενδυτές μπορεί να συνεχίσουν να είναι απαισιόδοξοι, εφόσον εκλεγεί Δημοκρατική κυβέρνηση στις ΗΠΑ, λόγω της προοπτικής σημαντικής δημοσιονομικής χαλάρωσης το επόμενο έτος.
Με άλλα λόγια, η πιθανή έγκριση ενός εμβολίου και το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ είναι πιθανό να καθορίσουν την ευρεία πορεία των αγορών.
Μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, όμως, πρέπει να ξεπεραστούν τα εξής εμπόδια:
1. Τα παιδιά να γυρίσουν στις σχολικές αίθουσες και να υπάρξουν lockdowns.
2. Να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ δημοκρατικών και ρεπουμπλικανών για το νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης.
3. Να καθοριστεί το μετα-Brexit σκηνικό.

Αυξάνεται η μεταβλητότητα

Η εύρεση ή μη ενός εμβολίου έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μεταβλητότητα που παρουσιάζουν οι χρηματαγορές.
Για ευρύ φάσμα στοιχείων ενεργητικού, η υπονοούμενη μεταβλητότητα είναι ασυνήθιστα υψηλή σε σχέση με την πραγματοποιηθείσα μεταβλητότητα.
Παράλληλα, η υπονοούμενη μεταβλητότητα είναι ασυνήθιστα μεγάλη (εν μέρει λόγω των προεδρικών εκλογών).
Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά είναι δυνητικά σημαντικά.

Στο εύρος του 1,65-1,90% ο πληθωρισμός

Τον περασμένο μήνα, οι αξιωματούχοι της Fed κωδικοποίησαν μια νέα προσέγγιση «στόχευσης για τον μέσο πληθωρισμό».
Ωστόσο, οι επενδυτές εξακολουθούν να φαίνονται δύσπιστοι για το αν η Επιτροπή θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει.
Οι αγορές θεωρούν πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή τα επόμενα 10 έτη θα κινηθεί στο εύρος του 1,65-1,90%, σε σύγκριση με την πρόθεση της Fed να επιδιώξει υπέρβαση έναντι στόχου 2,25%.
Η Goldman Sachs θεωρεί πως αυτό αντικατοπτρίζει την απαισιοδοξία των επενδυτών σχετικά με την ανάπτυξη.
Η Fed μπορεί να ανεχτεί τον υψηλότερο πληθωρισμό, αλλά θα χρειαστεί δημοσιονομική βοήθεια.
Επομένως, η νέα στρατηγική της Fed θα πρέπει να θεωρηθεί ότι επηρεάζει την υπό όρους κατανομή των αποτελεσμάτων της αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση, η Goldman Sachs θεωρεί πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει αμετάβλητος.

Η Λιβύη δεν θα επηρεάσει την αγορά πετρελαίου

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) ανακοίνωσε το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου ότι θα ξεκινήσει εξαγωγές πετρελαίου από κοιτάσματα και λιμάνια από τα οποία έχουν υποχωρήσει μισθοφόροι μαχητές, ανοίγοντας το δρόμο για μια ανάκαμψη στην παραγωγή πετρελαίου που μειώθηκε στα 100 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου/ημέρα από τον Ιανουάριο του 2020.
Ωστόσο σύμφωνα με την Goldman Sachs, παραμένει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, το μέγεθος και τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας αύξησης της παράγωγης, λόγω τόσο της μη επίλυσης της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Λιβύη όσο και των ζημιών στην υπάρχουσα υποδομή.
Ως αποτέλεσμα, η Goldman Sachs διατηρεί την προηγούμενη πρόβλεψή της για αύξηση της παραγωγής κατά περισσότερο από 400 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου/ημέρα έως τον Δεκέμβριο του 2020.
Επιπλέον, οποιαδήποτε άνοδος της παραγωγικής ικανότητας της Λιβύης, δύσκολα θα δημιουργήσει πρόβλημα στα σχέδια του ΟΠΕΚ για συγκράτηση των τιμών, καθώς είναι πιθανό να αντισταθμιστεί από αρνητικούς κινδύνους από τις υπόλοιπες χώρες –μέλη του  ΟΠΕΚ.
Για παράδειγμα, η πλήρης συμμόρφωση από το Ιράκ και τα ΗΑΕ θα αντιστοιχεί σε 225 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου/ημέρα λιγότερο τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο 2020 από τις προβλέψεις μας.
Στην πραγματικότητα, η ανεπίλυτη πολιτική αστάθεια στη Λιβύη εξακολουθεί να αποτελεί μειονέκτημα για την πρόβλεψη παραγωγής το β’ εξάμηνο του 2021 στα 900 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου/ημέρα.
Η Goldman Sachs, δεν βλέπει να εκτροχιάζεται το έλλειμμα που αναμένei έως το β’ εξάμηνο του 2020 και το 2021, με το έλλειμμα 2,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου/ημέρα που προέβλεψε για τους επόμενους έξι μήνες σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Λιβύης.
Παράλληλα επαναλαμβάνει την πρόβλεψή της για το Brent για το τέλος του 2020 στα 49 δολάρια/βαρέλι με τις τιμές να αναμένεται να φτάσουν τα 65 δολάρια/βαρέλι έως το γ΄τρίμηνο του 2021.
Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη είναι πιθανό να πάρει χρόνο.
Πρώτον, ορισμένα κοιτάσματα - συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου στη Λιβύη - παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Δεύτερον, η επανεκκίνηση της παραγωγής είναι πιθανό να παρεμποδιστεί από ζημιές στην παραγωγική ικανότητα, με τη NOC να προειδοποιεί προηγουμένως ότι οι εκτεταμένοι αποκλεισμοί έχουν δημιουργήσει ζημιές σε αγωγούς και δεξαμενές.

Παραμένει η πολιτική αστάθεια

Η συμφωνία του Σαββατοκύριακου δεν επιβεβαιώθηκε από τον πρωθυπουργό Sarajj που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.
Επιπλέον, δεν επιλύει τη συνεχιζόμενη σύγκρουση με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) που ελέγχει την ανατολική Λιβύη.
Τέλος, εξαρτάται από την ομοιόμορφη κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο μεταξύ των δύο παρατάξεων, με τη δημιουργία μιας κοινής τεχνικής επιτροπής που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί για την εποπτεία της κατανομής των εσόδων από πετρέλαιο.
Ένα τέτοιο επιμερισμό μπορεί ακόμη να αποδειχθεί προβληματικός, με το LNA να σταματά τις προσπάθειες να ξαναρχίσει τη δραστηριότητα τον Ιούλιο λόγω ανησυχιών για κακή διαχείριση των εσόδων από το πετρέλαιο.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης