Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ο εφιάλτης του lockdown επιστρέφει - Μεγάλοι κλυδωνισμοί στις μετοχές - Που εστιάζουν οι πωλητές

tags :
Ο εφιάλτης του lockdown επιστρέφει - Μεγάλοι κλυδωνισμοί στις μετοχές - Που εστιάζουν οι πωλητές
Tο μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής βουτιάς είχε να κάνει με τους φόβους για δεύτερο lockdown σε διάφορες χώρες, εξέλιξη που θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες ζημιές σε συγκεκριμένες εταιρείες
«Παγίδα» αποδείχθηκε η προσπάθεια υπέρβασης των 670-685 μονάδων για το ΧΑ, καθώς λίγες συνεδριάσεις αργότερα, ο φόβος για δεύτερο lockdown επέστρεψε. γκρεμίζοντας μετοχές και δείκτες ξανά προς τις κρίσιμες στηρίξεις.
Έτσι ενώ πριν λίγες μέρες οι αγοραστές είχαν το προβάδισμα και κοιτούσαν τις αντιστάσεις στα διαγράμματα, τώρα το πάνω χέρι έχουν οι πωλητές και στα διαγράμματα οι επενδυτές εστιάζουν στις στηρίξεις.
Η αγορά πολύ γρήγορα απομακρύνθηκε από τις 660 μονάδες και επέστρεψε στις 630 μονάδες.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής βουτιάς είχε να κάνει με τους φόβους για δεύτερο lockdown σε διάφορες χώρες, εξέλιξη που θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες ζημιές σε συγκεκριμένες εταιρείες.
Γι΄αυτό και πολλές μετοχές από αυτές που πιέστηκαν, είναι μετοχές εταιρειών που δημοσίευσαν αρνητικά αποτελέσματα και έχουν πληγεί σημαντικά από το πρώτο lockdown.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Aegean Airlines, η οποία στις προηγούμενες συνεδριάσεις προσπάθησε να αντιδράσει από τα χαμηλά της, αλλά χθες βούλιαξε εκ νέου, αφού θα μπορούσαν ξανά να καθηλωθούν τα αεροσκάψη (όχι βέβαια στο ρυθμό του πρώτου lockdown), αλλά σίγουρα θα υπάρξει νέο πλήγμα σε έσοδα και τελική γραμμή.
Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος δεν έχει ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου αλλά στο δεύτερο τρίμηνο αναμένονται ζημιές 26-28 εκατ. ευρώ ανά μήνα.
Η μετοχή από τα 3,89 ευρώ που ήταν την περασμένη Πέμπτη, βρέθηκε στα 3,40 ευρώ χθες (21/9), καταγράφοντας τις υψηλότερες απώλειες στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.
Οι εταιρείες διύλισης Motor Oil και ΕΛΠΕ, βρίσκονταν ήδη μπροστά σε μία νέα υποχώρηση των περιθωρίων διύλισης και οι μετοχές δεν είχαν αντιδράσει.
Χθες οι μετοχές του κλάδου υποχώρησαν έντονα, καθώς αν επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα η ζήτηση για καύσιμα θα μειωθεί εν νέου.
Η Motor Oil παρά τη μικρή αντίδραση της αγοράς συνέχισε να καταγράφει απώλειες 43% από την αρχή του έτους, σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές της αγοράς και οι οποίες αυξήθηκαν περαιτέρω από τη χθεσινή βουτιά και στο -47,5%.
Τα ίδια ισχύουν και για τη μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία υποχωρεί 43,7% από την αρχή του έτους έναντι 31,2% του γενικού δείκτη.
Η Coca Cola επίσης κατέγραψε μεγάλες απώλειες καθώς οι πωλήσεις ενδέχεται να επηρεαστούν ξανά από νέα μέτρα.
Η μετοχή ξεκίνησε τη χθεσινή συνεδρίαση με αυξημένο όγκο και μεγάλες απώλειες, οι οποίες διατηρήθηκαν μέχρι το κλείσιμο.
Οι τράπεζες αναμένεται να δουν περαιτέρω αύξηση των κόκκινων δανείων, ενώ αρνητικά θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι πωλήσεις της Jumbo ή της Φουρλής αλλά και του ΟΠΑΠ, αν υπάρξει νέα αναβολή αθλητικών διοργανώσεων.
Όλα τα παραπάνω μέχρι στιγμής είναι σενάρια που αναλύονται στα χρηματιστηριακά γραφεία, την ώρα που δεν έχουν αποφασιστεί ή ακόμα και από κυβερνητικές αναφορές η πρόθεση είναι να μην ξανακλείσει η οικονομία από ένα γενικό lockdown.
Το σημαντικό είναι να μη διασπαστεί η στήριξη των 622 μονάδων αλλά και αυτή των 615 περίπου μονάδων.
Η επόμενη στήριξη είναι στις 600 μονάδες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης