Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα παράλογα αιτήματα υπουργείων από το Ταμείο Ανάκαμψης

tags :
Τα παράλογα αιτήματα υπουργείων από το Ταμείο Ανάκαμψης
Πακέτο προτάσεων για την πράσινη ανάπτυξη συγκεντρώνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των 32 δις. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης με τα πρώτα στοιχεία να δημιουργούν εύλογες απορίες στους παραλήπτες
Πακέτο προτάσεων για την πράσινη ανάπτυξη συγκεντρώνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των 32 δις. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης με τα πρώτα στοιχεία να δημιουργούν εύλογες απορίες στους παραλήπτες που θεωρούν ότι οι προτάσεις  τους είναι εξωπραγματικά και δεν έχουν καμία πιθανότητα να υλοποιηθούν.
Πρόκειται για έωλα σχέδια με τους…αρμόδιους να κινούνται με τη γνωστή παλιά ελληνική συνταγή της δεκαετίας του 1980 που είχε ως σκοπό να αντλήσουν χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία με προγράμματα που ήταν μόνο στα χαρτιά.      
Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο οι πράσινες δράσεις θα καλύψουν περίπου 30% και το ποσό που διατεθεί για αυτόν το σκοπό είναι περίπου 7,5 δις  ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο ένα υπουργείο έχει αιτηθεί να λάβει το ποσό των 5,5 δις. ευρώ.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι οι γνώσεις του συγκεκριμένου υπουργείου για την πράσινη ανάπτυξη φτάνει μόνο στο πράσινο γκαζόν που διαθέτει στον περίβολο του υπουργείου.
Στο ίδιο μήκος κύματος  είναι και άλλα υπουργεία που βαφτίζουν έργα υποδομής και κτίρια έχοντας ως βάση τα μόνο τα υλικά που προσδιορίζονται φιλικά προς το περιβάλλον.
Η κατανομή των πόρων μεταξύ των σχεδίων των ενδιαφερόμενων υπουργείων αποτελεί πονοκέφαλο τις τελευταίες εβδομάδες σε διάφορα επίπεδα του κυβερνητικού επιτελείου που ήδη βρίσκεται στη διαδικασία να επιστραφούν τα αιτήματα καθώς δεν μπορούν να υποστηριχθούν στην πράξη και κυρίως να χρηματοδοτηθούν.
Στο ίδιο τομέα χρηματοδότησης έχει ενταχθεί και ο ψηφιακός μετασχηματισμός που κι σε αυτή την περίπτωση διαπιστώνονται αρκετές παραφωνίες, στέλνοντας σαφές  μήνυμα  ότι η άντληση των 32 δις ευρώ πιθανόν γίνει ένας Γολγοθάς για το επιτελείο της  κυβέρνησης.    
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη την Ελλάδα  στο μικροσκόπιο  και οι γνωρίζοντες την κουλτούρα των υπηρεσιών λένε ότι θα μας βγάλουν το... λάδι  για να  εισπραχθούν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ακόμη το νέο ΕΣΠΑ θα βασισθεί σε νέα αρχιτεκτονική και προβλέπει το σπάσιμο σε δύο ξεχωριστά Επιχειρησιακά Προγράμματα των Έργων Υποδομής (Μεταφορές) και των Έργων Περιβάλλοντος (Περιβάλλον – Ενέργεια – Κλιματική. Στο  ΕΣΠΑ  θα συμπεριλαμβάνει ενός   ξεχωριστού επιχειρησιακού προγράμματος για την απολιγνιτοποίηση και τη δίκαιη μετάβαση που θα αφορά ειδικά της περιοχές που πλήττονται από την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.
Η Ελλάδα διεκδικεί συνολικά 72 δις. ευρώ.
Τα 40 δις. ευρώ θα περάσουν από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 32 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα πρώτα δείγματα γραφής απογοητεύουν τους αρμόδιους αφού η κρατική δομή σκέπτεται και ενεργεί με κριτήρια παλαιότερων δεκαετιών.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης