Προς απαγόρευση κυκλοφορίας και lockdown η Αττική - Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο - Στους 350 οι νεκροί - Αυτόφωρο για τους αρνητές της μάσκας

Προς απαγόρευση κυκλοφορίας και lockdown η Αττική - Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο - Στους 350 οι νεκροί - Αυτόφωρο για τους αρνητές της μάσκας
Αυτόφωρο και ποινική δικογραφία για τους αρνητές της μάσκας - Μαζί με την απαγόρευση της κυκλοφορίας αναμένεται να επιστρέψουν και τα SMS στον αριθμό 13033
(upd8) Με την Αττική να βρίσκεται ένα βήμα πριν το κόκκινο λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και με τα κρούσματα να συνεχίζουν να αυξάνονται μέρα με την ημέρα, δοκιμάζοντας τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των νοσοκομείων, οι ειδικοί επισημαίνουν πως ανά πάσα στιγμή η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου και για αυτό προτείνουν νέα αυστηρότερα μέτρα, όπως είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας και το lockdown.
Αν και η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού έχει επισημάνει πως δεν θα ήθελε ένα δεύτερο lockdown, το τελευταίο διάστημα καθίσταται σαφές πως θα γίνει ότι χρειάζεται και ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να προστατευτεί η δημόσια υγεία.
Σε αυτό άλλωστε συνηγορούν και οι αριθμοί, οι οποίοι είναι είναι απογοητευτικοί και επιβεβαιώνουν πως η Αττική βρίσκεται πραγματικά στο κόκκινο.
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όχι μόνο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι θάνατοι, αλλά έχουν διπλασιαστεί οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας, με αποτέλεσμα το αρμόδιο υπουργείο Υγείας να αναγκάζεται να ανοίξει και άλλα νοσοκομεία και να προσθέτει και άλλες κλίνες στο σύστημα προκειμένου να αντεπεξέλθει στην πίεση και να αποτρέψει το σενάριο του Μπέργκαμο στην Ιταλία, όπου οι γιατροί αποφάσιζαν ποιοι από τους ασθενείς θα μπουν στην εντατική και ποιοι θα αφεθούν να πεθάνουν.
Υπό αυτά τα ασφυκτικά δεδομένα και παρά τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και τέθηκαν σε ισχύ μόλις χθες Δευτέρα 21/9, εντείνονται οι πιέσεις για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων όπως είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας και το lockdown, ενδεχομένως κατά το πρότυπο της Μαδρίτης.

Πέτσας: Πιέζεται το ΕΣΥ στην Αττική – Εξετάζουμε τοπικά lockdown, δεν είμαστε ακόμα εκεί

Την ανησυχία του για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Υπάρχει ανησυχία καθώς για πρώτη φορά υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας ενώ παρά τα μέτρα παραμένει ισχυρή η παρουσία του ιού.
Οι ειδικοί σκέφτονται πολλά εναλλακτικά μέτρα που μας προτείνουν.
Από την αρχή δεν έχουμε αποκλείσει τοπικό lockdown για να φέρουμε προς τα κάτω την καμπύλη της υγείας .
Τοπικά lockdown έχουν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα, έχουμε εμπειρία.
Αν χρειαστεί αυτό να γίνει, θα γίνει αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα.
Δεν είμαστε εκεί, μακάρι να μην φτάσουμε εκεί, είναι στο χέρι μας.
Για να μην φτάσουμε το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τηρήσουμε τα μέτρα» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Πέτσας.
«Τα μισά από τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού είναι στην Αττική και τα μισά από αυτά είναι στο κέντρο με μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων με μεταναστευτικό και προσφυγικό προφίλ.
Με μηνύματα στις γλώσσες τους και με περισσότερους ελέγχους προσπαθούμε να περιορίσουμε το πρόβλημα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο, το μοντέλο της Μαδρίτης

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιοχές της Αττικής που είναι στο κόκκινο είναι τα Πετράλωνα, η Κυψέλη, το Περιστέρι, η πλατεία Αττικής, το Φάληρο και η Καλλιθέα, αν και αυξημένα κρούσματα αναφέρονται και στο δήμο Πειραιά, στο Μαρούσι, στην Κηφισιά και στην Φιλοθέη – Ψυχικό.
Ένα από τα σενάρια που υπάρχουν είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο που ακολούθησε η Ισπανία για τις επιβαρυμένες περιοχές της Μαδρίτης.
Βάσει αυτού του μοντέλου, οι αρχές αποφάσισαν να περιορίσουν την κυκλοφορία σε αυτές τις περιοχές προκειμένου να περιορίσουν και τα κρούσματα.
Εφόσον οι ελληνικές Αρχές γνωρίζουν ποιες είναι οι περιοχές με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό πρόβλημα, θα μπορούσαν πιο εύκολα να εφαρμόσουν αυτό το μοντέλο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει μια σειρά περιοριστικών μέτρων για τις υπαίθριες εκδηλώσεις, για τις συναθροίσεις σε πάρκα και δημόσιους χώρους καθώς και για το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Παράλληλα πρόβλεψη υπάρχει και για την χρήση μάσκας αλλά και για συστάσεις για άτομα άνω των 65 ετών.
Άλλωστε και οι ελληνικές αρχές έχουν καταρτίσει σχέδια προκειμένου να αποτρέψουν τις συναθροίσεις σε πλατείες.
Οι επιτελείς αποφάσισαν ότι, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ακραίου συνωστισμού, η Αστυνομία θα επεμβαίνει σε τρία επίπεδα, ξεκινώντας από απλά ηχητικά μηνύματα και συστάσεις και φτάνοντας ακόμα και στην υποχρεωτική απομάκρυνση από τις πλατείες.
Αστυνομικοί με μάσκες και γάντια θα πλησιάζουν τους νέους και θα τους ζητούν να απομακρύνονται, καθώς οποιαδήποτε συγκέντρωση άνω των εννέα ατόμων απαγορεύεται, ενώ σε σημεία όπου υπάρχουν παγκάκια, σκαλοπάτια ή χώροι, όπου μπορεί να συγκεντρωθεί πλήθος ατόμων, θα μπαίνουν κορδέλες αποκλεισμού.
Παράλληλα, αστυνομικοί θα ενημερώνουν περίπτερα και μίνι μάρκετ να αποφεύγουν την πώληση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ σε νεαρά άτομα ενώ, αν οι αστυνομικοί κατά τους ελέγχους δεν βρουν ανταπόκριση, τότε θα γίνεται υποχρεωτική απομάκρυνση και φυσικά θα επιβάλλονται και τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Σύψας (λοιμωξιολόγος): Ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας η Αττική – Θα κάνουμε lockdown περιοδικά

Τη θέση ότι η Αττική βρίσκεται ένα βήμα πριν από την απαγόρευση κυκλοφορίας διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Ν. Σύψας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σύψας είπε ότι «η πραγματική διάσταση είναι ότι στη σκάλα του συναγερμού είμαστε στο πορτοκαλί».
«Αυτό σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας.
Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση.
Δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται σωστή ενημέρωση» είπε ο κ.Σύψας, ο οποίος ερωτηθείς για τα 453 κρούσματα που αναφέρθηκαν χθες, είπε ότι δεν τον ανησυχούν γιατί από τα 453 τα 184 είναι γνωστή συρροή από μετανάστες.
«Πρέπει να δράσουμε προκαταβολικά και προληπτικά
Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού, ακόμα και lockdown.
Θα κάνουμε lockdown περιοδικά, θα γίνει για 2 βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας, μετά αν ξαναχρειαστεί θα ξαναγίνει για άλλες δυο βδομάδες» υποστήριξε ο κ.Σύψας, αναφέροντας πως θα κλείσουν και τα σχολεία.
«Μπορεί να γείρουμε προς την πλευρά του κόκκινου ανά πάσα στιγμή.
Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι στο κέντρο της Αθήνας επειδή η ιχνηλάτηση είναι δύσκολη, καθώς υπάρχει μεγάλη συρροή μεταναστών.
Το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Ελπίζουμε το 10 ήμερο αυτό, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να δούμε την επίδραση των μέτρων.
Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα και νωρίτερα» είπε ο Σύψας, ο οποίος επεσήμανε πως μαζί με την απαγόρευση κυκλοφορίας επιστρέφουν και τα SMS στο 13033.
«Αλίμονο αν με την κατάσταση αυτή μπούμε Οκτώβρη-Νοέμβρη» υποστήριξε ο κ.Σύψας, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής ο δείκτης (R) μεταδοτικότητας στην Αττική είναι πάνω από 1, ενώ όπως εκτιμά το καλοκαίρι του 2021 το φαινόμενο θα αρχίσει να ξεθυμαίνει και θα εξαφανιστεί.

Αυτόφωρο και ποινική δικογραφία για τους αρνητές της μάσκας - Παρέμβαση εισαγγελέα

Αυτόφωρη διαδικασία και σχηματισμό ποινικής δικογραφίας για τα μέλη του «κινήματος κατά της μάσκας», καθώς διαπράττουν το αδίκημα της «διέγερσης σε ανυπακοή» παραγγέλνει με εγκύκλιο του προς όλους τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας.
Παράλληλα, ζητάει οι εισαγγελικές αρχές να επαγρυπνούν για όσους διαπράττουν  το αδίκημα της τέλεσης σε ανυπακοή και μέσω διαδικτύου.

H εγκύκλιος του Αρείου Πάγου

Πιο αναλυτικά, στην εγκύκλιο του Αρείου Πάγου αναφέρονται τα εξής:
«Με τις  υπ΄ αρ. 4/2020 και 7/2020 εγκυκλίους μας απευθύναμε γενικές οδηγίες και συστάσεις στο πλαίσιο της από τις διατάξεις των άρθρων 19 §§1 στοιχ. γ, 2 και 24 §5 στοιχ.α Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ αρμοδιότητάς μας, επικεντρωμένων αυτών στην  κατά την άσκηση της δικής σας βασικής λειτουργικής αρμοδιότητας ποινική αντιμετώπιση της παραβίασης των εκάστοτε  διατασσόμενων μέτρων αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.
Επισημάναμε εξυπαρχής την κυρίαρχη, για την περίπτωση, διεκδικούσα εφαρμογή στην ποινική δίωξη διάταξη του άρθρου 285 ΠΚ, εφόσον βεβαίως συντρέξουν όλα τα στοιχεία της νομοτυπικής μορφής του προβλεπόμενου εγκλήματος, οι διαβαθμίσεις του οποίου εξικνούνται μέχρι και την αναγωγή της πράξης σε κακούργημα (βλ. προγενέστερες εγκυκλίους μας).
Είναι περιττό να τονιστεί η ανάγκη εξακολούθησης της σχετικής υποχρέωσης,  εγρήγορσης,  συνεχούς ενδιαφέροντος και  κατά νόμο παρέμβασης  των εισαγγελέων πρωτοδικών της επικράτειας  για την άσκηση της καθύλη, κατά τόπο και λειτουργία αρμοδιότητάς τους όταν διακρίνονται συναφείς παραβατικές  ενέργειες.
Με αφορμή, μεμονωμένα πρόσφατα περιστατικά, που όμως  επιμένουν να εμφανίζονται,  προσδιοριζόμενα από αντιδράσεις ατόμων διαφωνούντων με τα ληφθέντα από την πολιτεία μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 (“κίνημα κατά της μάσκας”) και προκαλούντα εύλογη ανησυχία στους νομοταγείς πολίτες και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, κρίνουμε  σκόπιμο, σε συνέχεια των ανωτέρω εγκυκλίων μας, να επανέλθουμε και να προβούμε στις ακόλουθες, πρόσθετες επισημάνσεις, απευθύνοντας συνάμα γενικές οδηγίες.
Η διάρκεια της  πανδημίας με τις οδυνηρές της συνέπειες επέβαλαν κυριολεκτικά και στην ελληνική έννομη τάξη ένα ιδιόμορφο “Δίκαιο της Ανάγκης” για προστασία  από τους άμεσους κινδύνους από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, με απώτερο σκοπό την διαφύλαξη των υπέρτερων εννόμων αγαθών της ανθρώπινης ζωής και της υγείας. Έτσι, δυνάμει της από 1-5-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (άρθρο 36), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 ν. 4690/2020, εκδόθηκε η ΚΥΑ 55339/2020, με την οποία, μεταξύ των άλλων, κατέστη υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας για τους μαθητές κατά την επαναλειτουργία των σχολείων (άρθρο 2).
Η λήψη του μέτρου  αυτού στηρίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού COVID-19, όπως άλλωστε και όλοι οι “κανόνες αποστασιοποίησης” που επιβάλλονται κατά περίπτωση (ΚΥΑ 55169/2020, εκδοθείσα δυνάμει του άρθρου 44 της ίδιας ΠΝΠ, αναφορικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, κ.ά.).
Επιβάλλεται, ακολούθως, η προσοχή των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας να εστιάζεται εκτός άλλων και στη διερεύνηση τέλεσης του εγκλήματος του άρθρου 183 ΠΚ (διέγερση σε ανυπακοή), σύμφωνα με το οποίο “όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου προκαλεί ή διεγείρει σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή”.
Η εν λόγω διάταξη βελτιώθηκε στο νέο ΠΚ με την προσθήκη και του διαδικτύου ως μέσου δημοσιοποίησης της πρόκλησης ή διέγερσης σε ανυπακοή (βλ. Αιτιολ. Έκθ. Σχ ΠΚ, υπό το άρθρο 183).
Κατά την ποινική θεωρία, η πρόκληση είναι άμεση προτροπή προς άλλους να προβούν σε ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, ενώ η διέγερση είναι έμμεση επιρροή επί της βουλήσεως άλλων προς ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, με ερεθισμό του συναισθηματικού τους κόσμου, των παθών ή των ενστίκτων (βλ. την κλασική μελέτη Ι. Μανωλεδάκη, Η προστασία της δημόσιας τάξεως, σελ. 79-80).
Οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα  μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους  θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας  και η τήρηση  της αυτόφωρης διαδικασίας  των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ, υπό τις προϋποθέσεις της, εάν βεβαίως δεν εμποδίζεται από εξαιρετικούς λόγους, επιβάλλεται δε και η άμεση διεύθυνση της αυτεπάγγελτης προανάκρισης (άρθρο 245 §2 ΚΠΔ) από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, στο πλαίσιο της από το άρθρο 25 §1 στοιχ.γ,δ Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. αρμοδιότητάς του. Η προστασία του πολίτη και η τήρηση της νομιμότητας, ως αποστολή της Εισαγγελίας (άρθρο 24§2 Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.), αποτελούν το σταθερό στόχο όλων των εισαγγελικών λειτουργών και αξιώνουν τη διαρκή επαγρύπνησή μας».

Στο Άγιο Όρος ο Τσιόδρας - Εξετάζεται το ενδεχόμενο lockdown

Στο Άγιο Όρος βρίσκεται ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, μετά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε δύο μονές και μια σκήτη ενώ ένας μοναχός νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο Γεώργιος Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10 κρούσματα.
Τις τελευταίες ώρες πραγματοποιείται σύσκεψη με τη συμμετοχή τόσο του κ. Τσιόδρα όσο και του γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, με θέμα την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού στη χερσόνησο του Άθω.
Δεν αποκλείεται, με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους να ανακοινώσει μέτρα, που μπορεί να περιλαμβάνουν και το εκ νέου κλείσιμο της χερσονήσου του Άθω για τους προσκυνητές.

Συναγερμός στο υπουργείο Εργασίας

Κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε στο υπουργείο Εργασίας.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, πρόκειται για υπάλληλο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα.
Οι υπεύθυνοι ασφάλειας του κτιρίου ενημέρωσαν πριν λίγο την αστυνομία ότι θα αναστείλουν τη λειτουργία των υπηρεσιών ενώ αναμένεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για τη σχετική ιχνηλάτηση.
Στο κτίριο της οδού Σταδίου 29 στεγάζονται όλες οι διευθύνσεις του υπουργείου και οι κεντρικές υπηρεσίες.
 
Κικίλιας: 99 κενές κλίνες ΜΕΘ στην Αττική

Τον αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να αναπτυχθούν επιπλέον κλίνες Εντατικής Θεραπείας περιέγραψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Όπως είπε, πλέον μόνο στην Αττική έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν 409 κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσαν σε όλη την Ελλάδα 565 κρεβάτια.
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να λειτουργήσουν 50 νέες κλίνες στο Σωτηρία, άλλες 12 στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και συνολικά άλλα 174 κρεβάτια έως το τέλος του χρόνου με δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος.

Στους 350 οι νεκροί - Αρνητικό ρεκόρ με 453 νέα κρούσματα

Στους 350 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς δύο ακόμα άνθρωποι υπέκυψαν τις τελευταίες ώρες.
Πρόκειται για έναν 60χρονου που νοσηλευόταν στη Λάρισα, για μια 72χρονη που νοσηλευόταν με υποκείμενα νοσήματα στο νοσοκομείο του Ρίου και για έναν 86χρονο που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών.
Χθες 21/9 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 453 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 195 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 184 στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ Λέσβου) και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.595, εκ των οποίων το 55,8% άνδρες.
Τα 2.618 (16,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.592 (42,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.
Οι 24 (30,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 87,3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 181 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Τα νέα μέτρα που ισχύουν από 21/9

Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου είναι τα εξής:
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
-Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.
-Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες .

Με στόχο την προστασία των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:
-Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,
-Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,
-Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων τίθενται σε ισχύ τα ακόλουθα μέτρα:
-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
-Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.
-Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
 
Εκτεταμένοι έλεγχοι

Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid test πραγματοποιούνται από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.
Επιπλέον σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης το πρόβλημα εντοπίζεται σε 7 δήμους, αλλά τις τελευταίες μέρες είναι πολύ έντονο στο δήμο Αθηναίων.
Γι αυτό το λόγο η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον δήμαρχο Αθηναίων έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό πρόσθετων μέτρων ειδικά για ευάλωτες ομάδες.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων στοχευμένα τεστ, ειδική επικοινωνία με συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, πρόσθετα υγειονομικά μέτρα και σαρωτικούς ελέγχους στην εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα σχεδιάζεται η μεταφορά ορισμένου αριθμού ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου θα βρίσκονται υπό την εποπτεία υγειονομικού προσωπικού και βεβαίως θα λαμβάνουν την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα.
 
Τα νέα μέτρα στο Δημόσιο

Νέα μέτρα και ρυθμίσεις τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 στο Δημόσιο και ειδικά στις υπηρεσίες που εδρεύουν στην περιφέρεια Αττικής, με σκοπό την προστασία των υπαλλήλων και τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού.
Με εγκύκλιο που εξέδωσε  το υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπεται ότι από 21/9 έως και τις 4 Νοεμβρίου το 40% του προσωπικού του δημοσίου τομέα, φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ, με έδρα την περιφέρεια Αττικής, θα πρέπει να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία.
Καθίσταται υποχρεωτική η επαναφορά σε ισχύ των τριών ωραρίων προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων (07:00-15.00, 08.00 -16.00 και 09.00 -17.00) ή ακόμα και η παροχή εργασίας σε βάρδιες, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού και δύναται να πραγματοποιείται μέχρι τις 16:00 για όσες υπηρεσίες λήγει μέχρι τις 15:00 σύμφωνα με τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις.
Σε κάθε είδους χώρους εργασίας, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.
Επίσης, με την εγκύκλιο επανακαθορίζονται οι ομάδες αυξημένου κινδύνου με βάση σχετική ΚΥΑ της 17ης Σεπτεμβρίου.
Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυτές (περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο που επισυνάπτεται) δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας και παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως.
Η ειδική άδεια απουσίας χορηγείται πλέον μόνο με ιατρική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού που εκδίδεται κατόπιν παραπεμπτικού εγγράφου της Υπηρεσίας.
Προβλέπονται εναλλακτικές διευκολύνσεις για υπαλλήλους γονείς με τέκνα που υπάγονται τα ίδια στις περιπτώσεις, για τις οποίες η Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας έχει συστήσει μακροχρόνια αποχή από το σχολείο και χρήση τηλε-εκπαίδευσης.

Οι εναλλακτικές διευκολύνσεις είναι:

α) Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι δυνατό με βάση τα καθήκοντα που ασκεί ο/η υπάλληλος.
β) Παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας, σε κάθε περίπτωση όμως για τις Υπηρεσίες που λειτουργούν με το παγίως προβλεπόμενο ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών από τις 07:00 και μετά και το αργότερο μέχρι τις 22.00, εφόσον η συγκεκριμένη υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος δεν λειτουργεί σε 24ώρη βάση.
γ) Παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπάλληλοι που κάνουν χρήση της εν λόγω διευκόλυνσης θα πρέπει να αναπληρώσουν τον χρόνο που δεν παρείχαν εργασία.


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS