Πιέσεις στον FTSE 25 επέδρασαν στο ΧΑ -0,90% στις 624 μον. με διάσπαση της κρίσιμης ζώνης των 625- 630 μον. - Με lockdown κάτω από τις 500 μον.

Πιέσεις στον  FTSE 25 επέδρασαν στο ΧΑ -0,90% στις 624 μον. με διάσπαση της κρίσιμης ζώνης των 625- 630 μον. - Με lockdown κάτω από τις 500 μον.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 624 μονάδες στα χαμηλά της ημέρας, διασπώντας οριακά την κρίσιμη ζώνη των 625-630 μονάδων
(upd14) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 624 μονάδες, στα χαμηλά της ημέρας, με επίκεντρο τις πιέσεις στην πλειονότητα των μη τραπεζικά blue chips και με εμφανή την αδυναμία των τραπεζών που συνεχίστηκε και σήμερα και παρά τα αρχικά κέρδη
Η αβεβαιότητα των επενδυτών συνεχίζεται λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του COVID-19 και με τον κίνδυνο ενός δεύτερου lockdown ενώ αμφίβολη παραμένει η προοπτική ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας.

Ο Γενικός Δείκτης παρά την πρόσφατη προσπάθεια υπέρβασης της αγοράς των 660 μονάδων διέσπασε οριακά την κρίσιμη ζώνη των 625-630 μονάδων ενώ ένα νέο lockdown θα οδηγήσει την αγορά κάτω από τις 500 μονάδες.
Ειδικότερα στις τράπεζες, καταγράφηκε έντονη μεταβλητότητα, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς +1,73% με υψηλό ημέρας +3% και ακολούθησαν Eurobank -1,1% και Εθνική -0,41% ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Alpha Bank.

Στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες  πιέσεις ασκήθηκαν σε  Motor Oil -4,34%, ΕΛΠΕ -3,85%, ΟΠΑΠ -3,19% οι οποίες έκλεισαν στο χαμηλό της ημέρας ενώ με κέρδη +1,1% έκλεισε η Coca Cola μετά την χθεσινές απώλειες -5,72%
Το πρώτο κύμα σοκ που επέφερε το λανθασμένο lockdown στην Ελλάδα αποδείχθηκε καταστροφικό για την ελληνική οικονομία.
Η ελληνική κυβέρνηση μιμούμενη προφανώς τις άλλες χώρες ακολούθησε την λάθος συνταγή υπό μια όμως παράμετρο.
Οι άλλες χώρες είχαν τον δημοσιονομικό χώρο να προβούν σε δημοσιονομική χαλάρωση.
Η Ελλάδα μιμήθηκε τις άλλες χώρες και το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτινάχθηκε, μαζί με το δημόσιο χρέος που παραμένει σε μη βιώσιμα επίπεδα.
Έχοντας σωρευθεί έλλειμμα και χρέος νέα καραντίνα θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην οικονομία το οποίο δεν θα αντιμετωπιστεί χωρίς γενναία οικονομική στήριξη και χωρίς να αλλάξουν οι όροι του Ταμείου Ανάκαμψης..
Εν τω μεταξύ, στα ελληνοτουρκικά, ο Erdogan έιναι έτοιμος για διερευνητικές επαφές με Ελλάδα, μετά την σημερινή 22/9 τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, στην οποία εκτιμήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας ενόψει της πιθανής έναρξης διερευνητικών συνομιλιών.
Επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο E. Macron θα έχει ο Tayyip Erdoga, σήμερα 22/9 στις 20:00 της Τρίτης (ώρα Τουρκίας) σύμφωνα με πληροφορίες από τα τουκρικά ΜΜΕ.  
Εκφράζοντας την εκτίμησή του για τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Γερμανίας, ο Erdogan δήλωσε ότι τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα θα είναι σημαντικά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα συμφωνηθεί η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και η αναζωογόνηση άλλων καναλιών διαλόγου....
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 22/9 στην αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,05% - μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,88% και με το μεταξύ τους spread στις 17 μονάδες βάσης καθώς  μειώνεται το πολιτικό ρίσκο μετά την αποτυχία της Lega του Matteo Salvini να κάνει τη διαφορά στις περιφερειακές εκλογές της Ιταλίας.
Ειδικότερα, η συμμαχία της δεξιάς έχασε την αναμέτρηση στην περιφέρεια «κλειδί» της Τοσκάνης, καθώς η κεντροαριστερά διατήρησε την εξουσία στο προπύργιό της, με την κυβέρνηση συνασπισμού να βγαίνει ενισχυμένη, παρά την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Από την άλλη επιδείνωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 148 μονάδες από 138 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά  ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,28% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,20%.
Στο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με την Πειραιώς +3% αλλά και στην πλειονότητα των μη τραποεζικών μετοχών του FTSE 25, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,95% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,88%.
Περί τις 15:30 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,11%
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς εντάθηκαν οι πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,91%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,90% στις 624 μονάδες έχοντας υψηλό στις 635,87 μονάδες και χαμηλό 624,60 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 47 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 27,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16,4 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,7 εκατ. ευρώ και όγκου 966 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 77,2 χιλ. τεμάχια αξίας 1,03 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 85 χιλ. τεμάχια αξίας 683 χιλ. ευρώ και τα ΕΛΠΕ 94 χιλ. τεμάχια αξίας 462 χιλ. ευρώ.
H Jumbo 172,3 χιλ. τεμάχια αξίας 2,64 εκατ.. ευρώ, ο ΟΛΠ 20 χιλ. τεμάχια αξίας 337 χιλ. ευρώ, ο Φουρλής 265 χιλ. τεμάχια αξίας 1,06 εκατ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ 20,5 χιλ. τεμάχια αξίας 150 χιλ. ευρώ και η Εντερσόφτ 233 χιλ. τεμάχια αξίας 415 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 624 μονάδεςδιασπώντας οριακά την πρώτη στήριξη τις 625-620 μονάδες και ακολουθούν οι 610 μονάδες και οι 600 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 680 και οι  700 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 301 μονάδες πλησίον της πρώτης στήριξης των 300 μονάδες,  και ακολουθούν οι 290 και οι 280 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 315-320 μονάδες και ακολουθούν οι  340, οι  350 μονάδες και οι 370-380 μονάδες .
 
Πιθανή αναβολή των stress tests των τραπεζών για 6 ή 12 μήνες λόγω πανδημίας

Ορατό θα πρέπει να θεωρείται πια το ενδεχόμενο μιας αναβολής των stress tests των τραπεζών ευρωπαϊκών και ελληνικών μολονότι επίσημα δεν εξελίσσεται κανενός τέτοιου τύπου συζήτηση.
 Η αναβολή της άσκησης ωστόσο φαίνεται να συζητείται σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών κυρίως  για τρεις λόγους:
-Λόγω των εξελίξεων που αφορούν την πανδημία και που δεν επιτρέπουν στην ΕΒΑ να υπολογίσει τις μακροοικονομικές προϋποθέσεις του test.
- Λόγω των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες  στοιχείο που θα έχει σαν αποτέλεσμα αρκετές από τις τράπεζες της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν κεφαλαιακό θέμα.
- Λόγω της αγοράς των  τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων που ενδέχεται σε έναν βαθμό να υποκαταστήσει τα χρηματιστηριακά  προϊόντα  στις διεθνείς κεφαλαιαγορές σε ότι αφορά το χρηματοοικονομικό κλάδο.
Ωστόσο τα stress tests δεν επιτρέπουν στις τράπεζες να κινηθούν γρήγορα καθώς προτιμούν να μεταθέσουν τιτλοποιήσεις για την επόμενη χρονιά ώστε να μην επηρεάσουν τα κεφάλαια της τρέχουσας χρονιάς.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αν και προετοιμάζονται για την άσκηση του 2021 εκτιμούν πως η άσκηση μπορεί να μετατεθεί χρονικά.
Οι πληροφορίες που υπάρχουν μιλούν για εξάμηνη ή ετήσια αναβολή καθώς το μεγαλύτερο θέμα που οι τράπεζες έχουν αυτήν την στιγμή είναι τα δάνεια σε μορατόρια.
Για την Ελλάδα υπολογίζονται σε 18 δισ. ευρώ ενώ τείνουν περί τα 20 δισ. ευρώ χωρίς σε αυτά να υπολογίσει κανείς NPEs κάποια από τα οποία έχουν με τους ελαστικούς υπολογισμούς της ΕΚΤ τεθεί και αυτά σε μορατόρια.
Mε δεδομένο πως οι ελληνικές τράπεζες όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές δεν έχουν λάβει καμία ειδοποίηση για αναβολή των tests προετοιμάζονται σχετικώς.
Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας οι ελληνικές τράπεζες μεταθέτουν για την ερχόμενη χρονιά τιτλοποιήσεις ώστε αυτές να μην απορροφήσουν κεφαλαιακά αποθέματα σε περίπτωση που η άσκηση λάβει τελικώς χώρα κατά την τρέχουσα χρήση.
Πρόκειται δηλαδή για τα 11 δισ. της Alpha Bank και τα 7 δισ. της Τράπεζας Πειραιώς καθώς η Eurobank ολοκλήρωσε και η Εθνική δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει σχετικές ανακοινώσεις.
Εφόσον ληφθεί απόφαση αναβολής των stress tests η απόφαση αυτή εκτιμάται πως θα ανακοινωθεί περί το Νοέμβριο καθώς τότε θα υπάρξει σαφής αντίληψη σε ότι αφορά την πορεία της πανδημίας από τους ειδικούς.

Η επικαιρότητα

Στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για μια ακόμα σφοδρή επίθεση του ιού ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις να προσανατολίζονται σε νέα περιοριστικά μέτρα, ακόμα και σε lockdown.
Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Trump υποστήριξε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και ανήκουν στο παρελθόν, τοποθέτηση με την οποία πάντως δεν συμφωνούν οι επιστήμονες και οι επιδημιολόγοι, οι οποίοι εκτιμούν ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπο με ένα «αποκαλυπτικό» φθινόπωρο
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο πρωθυπουργός Boris Johnson αναμένεται σήμερα 22/9 να ζητήσει από τους Βρετανούς να δουλεύουν από το σπίτι ενώ θα ανακοινώσει ότι παμπ, μπαρ, εστιατόρια θα κλείνουν από τις 22:00 το βράδυ με τα μέτρα να τίθενται σε ισχύ από μεθαύριο Πέμπτη 24/9.
Περιοριστικά μέτρα όμως ανακοινώνουν και άλλα κράτη στην Ευρώπη, όπως η Ισπανία που έχει θέσει περιοχές της Μαδρίτης σε lockdown, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, κα.
Και ενώ ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ινδία και Ευρώπη βρίσκονται στο κόκκινο, σε πολύ καλύτερη κατάσταση είναι η Κίνα, η οποία μετρά ελάχιστα ημερήσια κρούσματα ενώ και ο αριθμός των νεκρών παραμένει αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο ενώ άρση των περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσαν Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 966.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 31,3 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 21,5 εκατομμύρια.
Με την Αττική να βρίσκεται ένα βήμα πριν το κόκκινο λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και με τα κρούσματα να συνεχίζουν να αυξάνονται μέρα με την ημέρα, δοκιμάζοντας τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των νοσοκομείων, οι ειδικοί επισημαίνουν πως ανά πάσα στιγμή η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου και για αυτό προτείνουν νέα αυστηρότερα μέτρα, όπως είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας και το lockdown.
Αν και η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού έχει επισημάνει πως δεν θα ήθελε ένα δεύτερο lockdown, το τελευταίο διάστημα καθίσταται σαφές πως θα γίνει ότι χρειάζεται και ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να προστατευτεί η δημόσια υγεία.
Σε αυτό άλλωστε συνηγορούν και οι αριθμοί, οι οποίοι είναι είναι απογοητευτικοί και επιβεβαιώνουν πως η Αττική βρίσκεται πραγματικά στο κόκκινο.
Υπό αυτά τα ασφυκτικά δεδομένα και παρά τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και τέθηκαν σε ισχύ μόλις χθες Δευτέρα 21/9, εντείνονται οι πιέσεις για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων όπως είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας και το lockdown, ενδεχομένως κατά το πρότυπο της Μαδρίτης.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.595, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 350.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα 22/9 οι ασιατικές αγορές στον απόηχο του selloff στις διεθνείς αγορές, λόγω της ανησυχίας για νέα lockdowns και του σκανδάλου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τις μεγάλες τράπεζες.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των τραπεζών και των αεροπορικών διαπραγματεύονται «στο κόκκινο».
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -1,29%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,98%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε στο -2,38% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,66% ενώ οι αγορές στην Ιαπωνία είναι κλειστές λόγω αργίαςΆ

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται σήμερα 22/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το sell off της Δευτέρας.
Ωστόσο, η συνολική εικόνα παραμένει αδύναμη, εν μέσω ανησυχιών ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα εμποδιστεί από νέα lockdowns.
Ένα νέο ξέσπασμα του δεύτερου κύματος εξάπλωσης του Covid-19 στην Ευρώπη αυξάνει τους φόβους για περισσότερους περιορισμούς στην ήπειρο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αναμένεται να επιβάλλει νέα μέτρα στα μπαρ και τα εστιατόρια αργότερα την Τρίτη 22/09/2020. 
Τη Δευτέρα 21/09/2020, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Patrick Vallance, προειδοποίησε πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε να φτάσει περίπου 50.000 την ημέρα έως τα μέσα Οκτωβρίου εάν δεν επιβληθούν άμεσα νέα μέτρα.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας, έχουν ήδη εφαρμόσει νέα περιοριστικά μέτρα, ενώ ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας δήλωσε ότι η αυξημένη τάση είναι «ανησυχητική».
Οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς στον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell, καθώς θα κάνει την πρώτη από τις τρεις εμφανίσεις στο Capitol Hill αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσει την αντίδραση της Fed κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,50%, ο MIB στο Μιλάνο στο +1,2% και ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,15% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,20%, ο S&P στο +0,50% και ο Nasdaq στο +0,50% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -1,11% (20,09 δολ.).

Μεταβλητότητα στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές μετά το χθεσινό sell off με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα  
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1055 ευρώ, με πτώση -0,41% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,01 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5230 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 5,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 807 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,0810 ευρώ, με πτώση -1,73% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 472 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,36 ευρώ, με πτώση -1,10% με όγκο 7,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4760 ευρώ, με πτώση -1,24% και με κεφαλαιοποίηση 212 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1744 ευρώ, με άνοδο +1,99% και όγκο 100 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 80 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,40 ευρώ, με άνοδο +1,82% και κεφαλαιοποίηση 266 εκατ. ευρώ.

Πιέσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Φουρλής, Ελλάκτωρας....
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν Jumbo, Coca Cola και Μυτιληναίος.
H Coca Cola έκλεισε στα 21,17 ευρώ, με άνοδο +1,1% και κεφαλαιοποίηση στα 7,84 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,99 ευρώ, με πτώση -1,96% και αποτίμηση 6,11 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,8640 ευρώ, με πτώση -1,54% και αποτίμηση 1,13 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2250 ευρώ, με πτώση -1,11% και κεφαλαιοποίηση 516 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,75 ευρώ, με πτώση -3,19% και αποτίμηση 2,65 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,66 ευρώ, με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 879 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,75 ευρώ, με πτώση -3,85% και κεφαλαιοποίηση 1,45 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 10,36 ευρώ, με πτώση -4,34% και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,7350 ευρώ με άνοδο +0,75% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,35 ευρώ, με άνοδο +1,45% και κεφαλαιοποίηση 2,09 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,90 ευρώ, με άνοδο +0,44% και κεφαλαιοποίηση 735 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,95 ευρώ, με πτώση -2,47% και κεφαλαιοποίηση 205 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0466 ευρώ, με πτώση -6,61% και κεφαλαιοποίηση 44 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,05%, με την Ιταλία στο 0,88% λόγω εκλογικού αποτελέσματος

Βελτίωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα απόρροια της ανάκαμψης των τιμών στα ιταλικά ομόλογα που λόγω τις εκλογικής αναμέτρησης το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι οι εθνικιστές ενισχύονται αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός ακόμη κρατάει…
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 12 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,05% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,88%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,05% με το αμερικανικό 10ετές 0,67% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 17 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 78 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,88 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,13% και απόδοση πώλησης 0,11%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,16%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,34 μονάδες βάσης και απόδοση 0,21% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου και 22 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,89 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,51%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,71%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80% με απόδοση αγοράς 0,81% και απόδοση πώλησης 0,79%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,92% με απόδοση αγοράς 0,93% και απόδοση πώλησης 0,91%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,18 και μέση απόδοση 1,05% με απόδοση αγοράς 1,06% και απόδοση πώλησης 1,04%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,66 μονάδες βάσης και 1,21% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 138,56 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 149,35 μονάδες βάσης και απόδοση 1,49%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 156 μονάδες βάσης από 157 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 138 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,38% ή 138 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Μεγάλη βελτίωση στα ιταλικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,88%  

Βελτίωση καταγράφονται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων απόρροια της εκλογικής αναμέτρησης όπου αποδείχθηκε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός κρατάει δυνάμεις.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 22 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,88%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/9/2020 στο -0,52% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,17% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,27% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,24% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,88% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,58%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS