Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Φόβοι για νέα lockdown στην ΕΕ... θα δώσουν τη χαριστική βολή στην οικονομία

tags :
Φόβοι για νέα lockdown στην ΕΕ... θα δώσουν τη χαριστική βολή στην οικονομία
Εάν επαναληφθούν τα lockdowns, μπορεί να δημιουργήσουν μια ύφεση που πιθανότατα θα διαρκέσει για μερικά χρόνια
Η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία αύξησε τον κίνδυνο νέων lockdown.
Και οι κυβερνήσεις τώρα εξετάζουν το ενδεχόμενο νέου κλεισίματος της οικονομίας, ένα μέτρο κατά πολλούς αναποτελεσματικό και καταστροφικό για τις θέσεις εργασίας και τη φερεγγυότητα των επιχειρήσεων.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές ότι προειδοποιούν οτι τα επιθετικά μέτρα των κυβερνήσεων είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι για να δείξουν ότι ελέγχουν την πανδημία.
Όμως τα παραδείγματα της Νότιας Κορέας, της Ταϊβάν, της Σουηδίας ή της Αυστρίας, όπου απλά αλλά αποτελεσματικά μέτρα έχουν οδηγήσει σε καλύτερη διαχείριση της κρίσης στην υγεία, έχουν αγνοηθεί από ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ωστόσο, εάν η ευρωπαϊκή οικονομία δεν ήταν προετοιμασμένη για μια σειρά lockdown τον Φεβρουάριο, τώρα είναι ακόμη πιο αδύναμη.
Τα προηγούμενα lockdown δημιούργησαν μια ύφεση απροσδόκητων διαστάσεων.
Εάν επαναληφθεί, μπορεί να δημιουργήσει μια ύφεση που πιθανότατα θα διαρκέσει για μερικά χρόνια.
Οι ευρωπαϊκές οικονομίες δεν μπορούν να επιβιώσουν από μια νέα σειρά lockdown, ακόμη και αν οι κυβερνήσεις τις αποκαλούν «στοχευμένες».
Γιατί;
Η φερεγγυότητα επιδεινώθηκε.
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα δει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να εκτοξεύονται σε έναν οικονομικό τομέα όπου η Standard and Poor's εκτιμά ότι περισσότερο από το 20% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα ή πλησιάζουν σε πτώχευση.
Μια νέα σειρά lockdown πιθανότατα θα ξεκινήσει μια νέα οικονομική κρίση.
Την ίδια ώρα, ενώ η ευρωπαϊκή ανεργία φαίνεται φαινομενικά χαμηλή λόγω του μεγάλου ποσοστού επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, αλλά το ποσοστό ανεργίας της ζώνης του ευρώ, που είναι τώρα στο 7,8%, θα μπορούσε να διπλασιαστεί όταν τελειώσουν αυτές οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας και οι επιχειρήσεις που κράτησαν αυτούς τους εργαζόμενους κλείσουν οριστικά.

Παράλληλα, τα περιθώρια δράσης των κυβερνήσεων έχει αποδυναμωθεί σε ακραία επίπεδα.
Οι δαπάνες οδήγησαν το δημόσιο χρέος σε νέα ρεκόρ.
Το χρέος θα μπορούσε να αυξηθεί πολύ πάνω από το 120% του ΑΕΠ στην ευρωζώνη εάν η οικονομία κλείσει ξανά, ακόμη και με τις λεγόμενες στοχευμένες διακοπές λειτουργίας.
Σε αυτό το περιβάλλον, δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι οι επενδυτές αγοράζουν ομόλογα υψηλού κινδύνου από σχεδόν αφερέγγυες κυβερνήσεις και πολύ χρεωμένες εταιρείες, λαμβάνοντας σημαντικό κίνδυνο στις προσδοκίες τους για ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας.
Οι ονομαστικές και πραγματικές απώλειες σε συνταξιοδοτικά ταμεία και επενδυτικά σχέδια μπορεί να είναι τεράστιες.
Και αυτή τη φορά η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση να συγκρατήσει τον οικονομικό κίνδυνο.
Ακόμη και με μεγαλύτερη ποσοτική χαλάρωση και περαιτέρω περικοπές επιτοκίων πιθανότατα δεν θα ανακόψουν την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων όταν τα προβλήματα φερεγγυότητας και ρευστότητας επανέλθουν.
Τα νέα lockdown θα μπορούσαν να είναι ο μαύρος κύκνος που πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά φοβούνται.
Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της ευρωζώνης, την αύξηση των κερδών και την ανάκαμψη της κατανάλωσης βασίζονται σε μια βελτίωση των οικονομικών δεδομένων που φαίνεται σχεδόν αδύνατο να επιτευχθούν στο τρέχον σενάριο, πόσο μάλλον κάτω από νέα δεδομένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης