Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Στοχευμένα μέτρα, όχι εθνικά lockdowns για το 2ο κύμα της πανδημίας

Capital Economics: Στοχευμένα μέτρα, όχι εθνικά lockdowns για το 2ο κύμα της πανδημίας
Η ανησυχία έχει στραφεί στην Ευρώπη, καθώς πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει αύξηση στα κρούσματα
Στις οικονομικές επιπτώσεις του δεύτερου κύματος των κρουσμάτων κορωνοϊού, αναφέρεται η Capital Economics σε ανάλυσή της.
Η Capital Economics δεν αναμένει τα νέα μέτρα περιορισμού να οδηγήσουν σε σημαντική μεταβολή των προβλέψεών της, καθώς εκτιμά ότι θα είναι στοχευμένα και δεν θα οδηγηθούμε σε νέα εθνικά lockdowns.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, εκτός συζήτησης για το δεύτερο κύμα των κρουσμάτων, μένει ένα σημαντικό στοιχείο: Ότι τα κρούσματα αυξάνονται με σταθερό ρυθμό από το α΄τρίμηνο του έτους.
Αυτό που άλλαξε είναι οι χώρες οι οποίες ανακοινώνουν κρούσματα.
Στις αναδυόμενες οικονομίες η τάση παραμείνει αμετάβλητη και σε αυξανόμενα επίπεδα συναγερμού, κυρίως στην Ινδία.
Στις ΗΠΑ τα κρούσματα έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες.
Πλέον, όσον αφορά τις ανεπτυγμένες χώρες, η ανησυχία έχει στραφεί στην Ευρώπη, καθώς πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει αύξηση στα κρούσματα, ιδιαίτερα η Γαλλία και η Ισπανία.
Το νέο κύμα διαφέρει από το πρώτο, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει συνοδευτεί από αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Βέβαια δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αποτελεί θέμα χρόνου.
Ταυτόχρονα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν πολύ καλύτερη ιδέα για το οικονομικό κόστος των εθνικών lockdowns.
«Εκτιμούμε ότι οι χώρες που προχώρησαν σε lockdown παρουσίασαν μέση πτώση του ΑΕΠ κατά 13,5%.
 Εν τω μεταξύ, το κόστος της δημοσιονομικής στήριξης αύξησε τους δείκτες δημοσίου χρέους κατά μέσο όρο 35% του ΑΕΠ», σημειώνουν οι αναλυτές.
Και εκτιμούν ότι για αυτούς τους λόγους, οι κυβερνήσεις είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν σε νέες επιδημίες με στοχευμένους περιορισμούς παρά με νέα εθνικά lockdown.
Οι τρεις παράγοντες που θα καθορίσουν τις οικονομικές συνέπειες των νέων μέτρων είναιτο μέγεθος και η σημασία των κλάδων που θα τεθούν στο επίκεντρο των περιορισμών, η διάρκεια και το αν θα συνοδευτούν από επιπλέον μέτρα στήριξης.
Σε γενικές γραμμές, οι προβλέψεις της Capital Economics έχουν λάβει υπόψη το ενδεχόμενο νέων εστιών μετάδοσης και επιβολής στοχευμένων περοριστικών μέτρων.
Οι αναλυτές θεωρούν μάλλον απίθανη μία σημαντική αναθεώρηση, ωστόσο δεν αποκλείται η υποβάθμιση εκτιμήσεων, για παράδειγμα σε περίπτωση που η Βρετανία επιβάλει lockdown.
Image
www.banκingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης