Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διεθνή οργανισμό παραγωγών φυσικού αερίου συστήνουν Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Παλαιστίνη και Ισραήλ

Διεθνή οργανισμό παραγωγών φυσικού αερίου συστήνουν Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Παλαιστίνη και Ισραήλ
«Οι υπουργοί Ενέργειας υπέγραψαν έναν οδικό χάρτη για την ίδρυση του Οργανισμού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου» ανέφερε την Τρίτη το υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου
Οικονομικό οργανισμό παραγωγών φυσικού αερίου, στα πρότυπα του ΟΠΕΚ, αναμένεται να συστήσουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, Ιορδανία και Παλαιστίνη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Ειδικότερα, οι χώρες - μέλη θα δημιουργήσουν έναν μόνιμο οργανισμό για την προώθηση της συνεργασίας αναφορικά με την εξόρυξη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Τουρκία, λόγω του γεγονότος ότι έχει διεξήγαγε έρευνες σε «διαφιλονικούμενα» ύδατα, δεν περιλαμβάνεται ακόμη στη συμμαχία των «6».
«Οι υπουργοί Ενέργειας υπέγραψαν έναν οδικό χάρτη για την ίδρυση του Οργανισμού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε την Τρίτη το υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου.
Ο οργανισμός θα εδρεύει στο Κάιρο και θα επικεντρωθεί στην «ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας».
«Η σημερινή τελετή για την υπογραφή του Καταστατικού του EastMed Gas Forum (Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου-EMGF) δεν είναι απλώς το τέλος μιας εντατικής προσπάθειας δύο ετών για τη δημιουργία του πρώτου οργανισμού περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή, αλλά κυρίως η αρχή για στενότερη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων που συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της υπογραφής του ιδρυτικού καταστατικού του οργανισμού, που έλαβε χώρα -διαδικτυακά- στο Κάιρο, που θα αποτελεί και την έδρα του EMGF.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκτός από τον κ. Χατζηδάκη και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Tarek El Molla, η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσσα Πηλείδου, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz, η υπουργός Ενέργειας της Ιορδανίας Hala Zawati, η υφυπουργός Ενέργειας της Ιταλίας Alessandra Tode και ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αίγυπτο Diab Allouh.
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε την πολύ μεγάλη αξία του οργανισμού ως μέσου για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Όπως υπογράμμισε, «πριν 20 ή ακόμα και 10 χρόνια, ήταν αδιανόητο για πολλές από τις χώρες που συμμετέχουν στο EastMed Gas Forum να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, καθώς υπήρχαν μεγάλες εντάσεις στις διμερείς τους σχέσεις.
Σήμερα σηματοδοτούμε τη δέσμευσή μας να χτίσουμε ένα μέλλον που στηρίζεται στον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ενέργεια που στο παρελθόν αποτελούσε πηγή συγκρούσεων, ως καταλύτη για την ειρήνη και τη συνεργασία.
Είμαι βέβαιος ότι το EastMed Gas Forum θα διευρυνθεί τόσο από πλευράς συμμετοχής όσο και πεδίου δραστηριότητας και η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία αυτή».
Σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη των επτά μελών του EMGF (Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη), ο οργανισμός θα λειτουργήσει ως γέφυρα που θα φέρει κοντά τους παραγωγούς φυσικού αερίου, τους καταναλωτές και τις χώρες διαμετακόμισης, έχοντας ως τελικό στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, επ’ ωφελεία των λαών της περιοχής.
Η Υψηλόβαθμη Ομάδα Εργασίας (High Level Working Group) -στην οποία συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Καθηγητής Θεόδωρος Τσακίρης- εργάζεται ήδη για την επίτευξη των στόχων του EMGF, που περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- και τη στενότερη συνεργασία των κυβερνήσεων με τη διεθνή βιομηχανία φυσικού αερίου, επενδυτές, traders και χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2019 υπό την «ομπρέλα» του EMGF η Συμβουλευτική Επιτροπή Βιομηχανίας Αερίου (Gas Industry Advisory Committee - GIAC) ως πλατφόρμα μόνιμου διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων και των ενεργειακών επιχειρήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης