Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα θεωρεί ότι ο χάρτης της Σεβίλλης δε συνιστά νομικό έγγραφο

Η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα θεωρεί ότι ο χάρτης της Σεβίλλης δε συνιστά νομικό έγγραφο
Το γνωστό παιχνίδι διγλωσσίας των Αμερικανών που κατέστρεψε την Κύπρο και έχει προκαλέσει άπειρα προβλήματα σε παγκόσμια βάση...αναφέρει ο Δημήτρης Ζακοντίνος σε άρθρο του στο bankingnews
Το γνωστό παιχνίδι διγλωσσίας των Αμερικανών που κατέστρεψε την Κύπρο & έχει προκαλέσει άπειρα προβλήματα σε παγκόσμια βάση.
Λίγο πριν την μάλλον συμφωνηθείσα έναρξη συνομιλιών οι αμερικανική πρεσβεία στην άγκυρα με παρέμβασή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται στις «αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές» Ελλάδας και Τουρκίας, προσφέροντας ευκαιρία πανηγυρισμών στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία κάνουν λόγο για «Χαστούκι των ΗΠΑ στην Ελλάδα».
Συγκεκριμένα, με κείμενο που ανάρτησε στο Twitter, η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία ξεκαθαρίζει ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν συνιστά νομικό έγγραφο και συνεπώς δεν έχει δεσμευτική νομική ισχύ για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων μεταξύ κρατών.
Επί της ουσίας δεν λέει τίποτα παραπάνω από αυτά που προβλέπονται στη σύμβαση περί θαλάσσιου δικαίου του 1982.
Ωστόσο αιωρείται η απορία γιατί το έκανε;
Ευνόητο ότι η παρέμβαση αυτή και οι κοινοτυπίες περί μη ανάμιξής τους σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών και ότι υποστηρίζουν τον διάλογο και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών στην παρούσα φάση, κάθε άλλο προσφέρουν εκτός από τις καλές τους υπηρεσίες.
Τώρα & χωρίς να αναλυθεί σε βάθος η υπόθεση  μπορούμε να δούμε τι επικαλούνται οι καλοί αμερικανοί και για ποιό λόγο θριαμβολογούν οι Τούρκοι:
Πρώτον: Ο χάρτης της Σεβίλλης αποτυπώνει το γράμμα και το πνεύμα της Σύμβασης του δικαίου θαλάσσης του 1982
Δεύτερον: Η ίδια σύμβαση ορίζει ότι τα σύνορα των ζωνών καθορίζονται με συμφωνία των ενδιαφερομένων.
Τέτοια δεν υπάρχει μεταξύ ηθών και των Τούρκων.
Τρίτον: Η ίδια σύμβαση ορίζει ότι εάν τα μέρη δεν συμφωνήσουν τότε η υπόθεση οδηγείται στο διεθνές δικαστήριο
Τέταρτον: Η ίδια σύμβαση έχει τον πονηρό όρο Ευθυδικία (equity) που επικαλείται η Τουρκία και λέει ότι δεν είναι δίκαιο τα νησιά και νησάκια να στερούν μια χώρα από ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Συμπέρασμα:
Αργά ή γρήγορα εκτός άλλων παραμέτρων η & γεγονότων υπόθεση θα οδηγηθεί στη Χάγη.
Το γεγονός ότι δεν έχει οδηγηθεί ακόμα μάλλον οφείλεται στο ότι:
Οι μεν ελληνικές κυβερνήσεις φοβούνται  ότι θα επιδικαστούν λιγότερα από αυτά που προβλέπονται στη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας του 1982, οι δε τουρκικές και ιδιαίτερα η σημερινή φοβάται ότι θα επιδικαστούν πολύ λιγότερα από αυτά που έχει εξαγγείλει με τις υπερβολές της «γαλάζιας πατρίδας» και που προσπαθεί να πάρει με την ακολουθητέα τακτική των απειλών και γενικά μιας τακτικής του «μαχαλόμαγκα».
Όσον αφορά τις τοποθέτησή της ότι δεν τον δεσμεύει η σύμβαση γιατί δεν την έχει υπογράψει δεν ισχύει, γιατί επικρατεί και το εθιμικό εκτός από το συμβατικό δίκαιο.
Σε κάθε περίπτωση επειδή η Νομική είναι μια κοινωνική επιστήμη που αρκετές φορές ενέχει στοιχεία υποκειμενικότητας όλες οι εκδοχές είναι λογικοφανείς μέχρις ότου εκδοθεί μια τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
Image
Image
Δημήτρης Ζακοντίνος
MSc stragetic& defense analyst
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης