Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Εναλλακτικές στρατηγικές ψάχνουν οι επενδυτές - Το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο 60% - 40% έχει τελειώσει

Financial Times: Εναλλακτικές στρατηγικές ψάχνουν οι επενδυτές - Το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο 60% - 40% έχει τελειώσει
Με τις μετοχές και τα κρατικά ομόλογα σε ιστορικά υψηλές αποτιμήσεις, οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές, αναφέρει η ανάλυση των Financial Times
Το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο «60% μετοχές / 40% ομόλογα», ο συνδυασμός μετοχών και ομολόγων που αποτελεί βασικό στήριγμα της επενδυτικής στρατηγικής εδώ και δεκαετίες, κινδυνεύει να καταστεί άνευ αντικειμένου, καθώς τα συστατικά του μέρη εδώ και χρόνια δεν προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.
Με τις μετοχές και τα κρατικά ομόλογα σε ιστορικά υψηλές αποτιμήσεις, οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές, προκειμένου να έχουν όφελος από άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Ένας «πυρηνικός χειμώνας» προσκαλεί το χαρτοφυλάκιο 60% μετοχές / 40% ομόλογα στη δεκαετία του 2020, δήλωσε ο Vincent Deluard, μακροοικονομικός αναλυτής στο fund StoneX Group, ο οποίος εκτιμά ότι οι αποδόσεις ενός κλασικού χαρτοφυλακίου, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μόνον ένα κλάσμα του 8,1% - απόδοση την οποία είχαν τα χαρτοφυλάκια 60% μετοχές / 40% ομόλογα την τελευταία δεκαετία.
«Είναι δύσκολο να δούμε από πού προέρχεται η απόδοση ιδίων κεφαλαίων», είπε Vincent Deluard, προσθέτοντας:
«Οι χαμηλές αποδόσεις ομολόγων δεν θα βοηθήσουν στην αντιστάθμιση μιας κακής απόδοσης από την αγορά μετοχών.
Είναι απλά τα μαθηματικά».
Συνήθως τα ανά τον κόσμο μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία χρησιμοποιούν τη στρατηγική 60/40.
Την πλειοψηφία των χαρτοφυλακίου αποτελούν οι μετοχές, των οποίων η απόδοση αντικατοπτρίζει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ τα ομόλογα, τα οποία ενεργούν ως σταθεροποιητές λόγω του σταθερού εισοδήματος που προσφέρουν και της περιορισμένης μεταβλητότητάς τους, αποτελούν μια ισχυρή μειοψηφία.
Column chart of Annual return, % showing A 60/40 portfolio has been a good bet for four decades
Οι εξελίξεις φέτος προκάλεσαν μεγάλες αλλαγές στις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες.
Ο Tony James, αντιπρόεδρος της Blackstone, την προηγούμενη εβδομάδα προέβλεψε μια «χαμένη δεκαετία» για τις μετοχές, καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να ανακάμψουν από τον κορωνοϊό.
Ο Stanley Druckenmiller, βετεράνος της βιομηχανίας αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου, δήλωσε ότι οι αγορές υπέφεραν από «επενδυτική φρενίτιδα», έπειτα από τις παρεμβάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).
Τα χαρτοφυλάκια με απλή κατανομή 60% μετοχές / 40% ομόλογα, στις ΗΠΑ, είχαν έναν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10,2%.
Φέτος έφτασαν μέχρι 7%.
Ο δείκτης – βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 επέστρεψε 4,2%, συμπεριλαμβανομένης της επανεπένδυσης μερισμάτων.
ο δείκτης Bloomberg Barclays των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου έχει επιστρέψει έως και 11,3%, καθώς τα επίσημα επιτόκια έχουν μηδενιστεί.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται καθώς οι αποδόσεις μειώνονται.
Παρά την υποχώρηση των τελευταίων εβδομάδων, οι επενδυτές προειδοποιούν ότι οι αποτιμήσεις μετοχών είναι ιστορικά υψηλές.
Η αναλογία τιμής προς κέρδη προς τα εμπρός στον S&P 500 είναι x21,7, σύμφωνα με το FactSet, έναντι μέσου όρου x15,4 φορές τα τελευταία 20 χρόνια.
Μάλιστα, με τις αποδόσεις να κυμαίνονται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, ακόμη και μικρές αλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές και ενδεχομένως να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες εάν αυξηθεί ο πληθωρισμός, οπότε θα πρέπει να ακολουθήσουν τα επιτόκια.
Οι αναλυτές της Bernstein έγραψαν ότι οι αποτιμήσεις συνεπάγονται αποδόσεις περίπου 5% σε ετήσια στον S&P 500 για την επόμενη δεκαετία και ότι «το σημερινό πρωτοφανές χαμηλό επίπεδο αποδόσεων σημαίνει ότι οι μελλοντικές αποδόσεις είναι πιθανό να είναι χαμηλές».
Οι αναλυτές έχουν προτείνει εναλλακτικές πηγές σταθερού εισοδήματος για να αντικαταστήσουν ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.
Ο David Kelly, επικεφαλής αναλυτής της JPMorgan Funds, δήλωσε ότι «το τυπικό χαρτοφυλάκιο δεν είναι πλέον κατάλληλο, στο σημερινό περιβάλλον της χρηματοοικονομικής αγοράς».
Οι επενδυτές απαιτούν μια «πολύχρωμη πίτα, που απομακρύνεται από τα ομόλογα [ΗΠΑ] και τις μετοχές», είπε.
«Θέλουν περισσότερες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων ξένων μετοχών, value μετοχών και περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με τις αναδυόμενες αγορές.
Ο κ. Deluard της StoneX είπε ότι οι επενδυτές πρέπει να επανεξετάσουν τα χαρτοφυλάκιά τους το συντομότερο δυνατό.
«Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων θα πρέπει να βρουν νέα στρατηγική εάν θέλουν να ανταποκριθούν στις αποδόσεις-στόχους τους» κατέληξε.

Το χαρτοφυλάκιο 60-40 του Jack Bogle

Ο ιδρυτής της δημοφιλούς επενδυτικής εταιρείας Vanguard, δημιουργός των πρώτων αμοιβαίων κεφαλαίων δείκτη, και υπέρμαχος των απλών επενδυτικών μεθόδων χαμηλού κόστους, ήταν από του πρώτους που πρότειναν μία απλή κατανομή «60% μετοχές / 40% ομόλογα» ως την καλύτερη πρόταση που εξισορροπεί ρίσκο και μακροπρόθεσμη απόδοση για τους ιδιώτες.
Αποτελεί το βασικό σημείο αναφοράς για όλα τα άλλα χαρτοφυλάκια σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης