Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκάνδαλο FinCen: «Ευθύνονται οι ρυθμιστικές αρχές, όχι οι τράπεζες»

tags :
Σκάνδαλο FinCen: «Ευθύνονται οι ρυθμιστικές αρχές, όχι οι τράπεζες»
Αποτέλεσμα αδυναμιών των ρυθμιστικών αρχών, όχι αδικοπραξία των τραπεζών, το σκάνδαλο FinCen, λένε ειδικοί στο CNBC
Το σκάνδαλο FinCen, το οποίο έστειλε στα τάρταρα τις τραπεζικές μετοχές τη Δευτέρα, πρέπει να θεωρηθεί αποτέλεσμα αδυναμιών της ρυθμιστικής αρχής, και όχι αδικοπραξία, ανέφεραν ειδικοί σε θέματα οικονομικού εγκλήματος στο CNBC.
Υπενθυμίζεται πως το νέο σκάνδαλο έρχεται να ταλανίσει τον τραπεζικό κλάδο διεθνώς, καθώς οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου ξέπλεναν αστρονομικά ποσά βρώμικου χρήματος επί χρόνια, όπως αποκαλύπτει διεθνής έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες.
Η έρευνα βασίζεται σε χιλιάδες «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» (SAR) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το FinCen, από τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Τα έγγραφα αυτά που έχουν συνταχθεί από τράπεζες και έχουν κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν έλθει ποτέ στην δημοσιότητα, φέρνουν στο φως το βάραθρο των τραπεζικών εγγυήσεων και την ευκολία με την οποία τις έχουν εκμεταλλευθεί οι εγκληματίες», αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα Buzzfeed News, που συμμετείχε στην έρευνα.
Τα έγγραφα αφορούν συναλλαγές ύψους 2.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στο 1999 και το 2017.
Η έρευνα στιγματίζει πέντε μεγάλες τράπεζες -- τις JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon -- που κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.
Σύμφωνα με το Buzzfeed News, «τα δίκτυα μέσω των οποίων το βρώμικο χρήμα διακινείται στον κόσμο έχουν γίνει ζωτικές αρτηρίες της παγκόσμιας οικονομίας».
Ωστόσο, ο Octavio Marenzi, διευθύνων σύμβουλος της Opimas, εταιρείας συμβούλων, δήλωσε στη CNBC τη Δευτέρα ότι η οργή που στρέφεται προς τις τράπεζες δεν δικαιολογείται, καθώς οι τράπεζες που υποβάλλουν SARs (αναφορές ύποπτης δραστηριότητας) αποτελούν απόδειξη ότι λειτουργούν εντός του ρυθμιστικού συστήματος.
Σημειώνεται πως σ SAR υποβάλουν οι μεγαλύτερες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου.
«Όλες οι τράπεζες που γνωρίζουμε είναι πολύ πρόθυμες να υπακούσουν τόσο στο πνεύμα όσο και στο γράμμα του νόμου και έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να το πράξουν, επενδύοντας μεγάλα ποσά σε προσωπικό και τεχνολογία για να εντοπίσουν τυχόν προβληματικές περιπτώσεις» επεσήμανε ο Octavio Marenzi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης