Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μυτιληναίος: Ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις η πανδημία - Απαραίτητη η εθνική συσπείρωση

Μυτιληναίος: Ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις η πανδημία - Απαραίτητη η εθνική συσπείρωση
Μυτιληναίος: Η κρίση της πανδημίας μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις
Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, του ομίλου MYTILINEOS κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, ήταν ομιλητής του τελευταίου πάνελ της σημερινής 22/9 μέρας του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου για την Ελλάδα μετά την πανδημία και με θέμα τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας την επόμενη μέρα.
«Είμαστε ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά», τόνισε ο Ευ. Μυτιληναίος και πρόσθεσε «οι παγκόσμιες αγορές και η παγκόσμια οικονομία έχουν αντιδράσει με πρωτοφανή ταχύτητα και καλά ανακλαστικά, ενήργησαν γρήγορα και αποφασιστικά.
Οι αντιδράσεις των αγορών ήταν γρήγορες και με αντανακλαστικά.
Εμείς τι εισπράττουμε ως χώρα;», διερωτήθηκε.
«Έχουμε κατάρρευση του τουρισμού και ευρύτερα του συγκεκριμένου κλάδου της εστίασης.
Πώς μπορεί να αντιδράσουν χώρες;
Δημοσιονομικά και νομισματικά.
Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί να κάνει, στο πεδίο της ύφεσης ώστε να συγκρατηθεί - θυμίζω ότι είχα προβλέψει τον Απρίλιο 10% ύφεση, ίσως είναι λιγότερο τελικά λόγω δημοσιονομικών παρεμβάσεων.
Στο νομισματικό επίπεδο η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει κάτι, καθώς έχουμε ευρώ και δεν μπορούμε να τυπώσουμε χρήμα - ίσως και καλώς».
Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Ταμείο Ανάκαμψης και τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι από τους κερδισμένους, καθώς αναγνωρίστηκε ότι επλήγη περισσότερο και δυσανάλογα από την πανδημία.
Πρέπει να εστιάσουμε στο μηχανισμό ανάκαμψης» ανέφερε με έμφαση και συνέχισε τονίζοντας πως «οι Βρυξέλλες δεν έχουν καταλήξει σε βασικά σημεία αυτού του μηχανισμού, αλλά πιέζουν τις χώρες να υποβάλλον σχέδια.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει να οριστικοποιήσουν οι Βρυξέλλες τα guidelines, εμείς πρέπει να συντάξουμε το δικό μας Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και να το υλοποιήσουμε», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.
Στο δεύτερο μέρος της τοποθέτησής του, χαρακτήρισε την κρίση της πανδημίας, «μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις που πρέπει η κυβέρνηση να αρπάξει από τα μαλλιά.
Τώρα είναι η ευκαιρία. Με καταλύτη την πανδημία, θα γίνει επιχειρηματικό ξεσκαρτάρισμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε την ανάγκη για εθνική συσπείρωση.
«Η χώρα διέρχεται τριπλής κρίση, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υγειονομική κρίση και οικονομική ως παρεπόμενο της πανδημίας.
 Πριν ένα χρόνο κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι μπορούσαν να συμβούν αυτά τα τρία μαζί.
Διαβλέπω ωστόσο μια εθνική συσπείρωση.
Δεν υπάρχουν παραταξιακές διαφορές σε αυτό που αντιμετωπίζουμε, δεν φταίει κάποιος για την κρίση στα ελληνοτουρκικά ή την πανδημία.
Είναι, λοιπόν, μοναδική η ευκαιρία συσπείρωσης.
Η κυβέρνηση δεν έχει να κατηγορήσει για κάτι την αντιπολίτευση όπως κι η αντιπολίτευση να κατηγορήσει την κυβέρνηση.
Και αυτή η σύμπνοια και ομόνοια πρέπει να μετουσιωθεί σε εθνική στάση», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης