Deutsche Bank: Τα FinCen files και το... «αμαρτωλό» παρελθόν των σκανδάλων που αδυνατεί να αποτινάξει

Deutsche Bank: Τα FinCen files και το... «αμαρτωλό» παρελθόν των σκανδάλων που αδυνατεί να αποτινάξει
Το νέο σκάνδαλο FinCen αποκαλύπτει πως παρά τις προσπάθειές της, η Deutsche Bank αδυνατεί να αποτινάξει το «αμαρτωλό» παρελθόν της
Μετά από αρκετά χρόνια εμπλοκής σε κάθε λογής χρηματοπιστωτικό σκάνδαλο η Deutsche Bank έδειχνε να εισέρχεται σε ήρεμα νερά, υπό τη νέα διοίκηση του επικεφαλής Christian Seving, που έδινε την εντύπωση ότι το σκανδαλώδες παρελθόν με τις κατηγορίες και τις επιβολές προστίμων είχε μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, και η ηρεμία είχε επέλθει στα διάφορα μέτωπα, έτσι ώστε να προχωρήσει το επίπονο, αλλά αναπόφευκτο πρόγραμμα ριζικών μεταρρυθμίσεων.
Το νέο σκάνδαλο FinCen ξεπλύματος τεράστιων ποσών από παγκόσμιους τραπεζικούς ομίλους, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank, δείχνει ότι η κορυφαία γερμανική τράπεζα παρά τις προσπάθειές της, αδυνατεί να αποτινάξει το «αμαρτωλό» παρελθόν της, καθώς από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007/2008 και έκτοτε, η γερμανική τράπεζα ενεπλάκη σε αρκετά εξ αυτών, με κυριότερα τα κάτωθι, όπως υπενθυμίζει η Deutsche Welle:

Ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ
Το ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια (subprimes) θεωρούνται η απαρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από περίπου 13 χρόνια.
Τέτοιου είδους «τοξικά» στεγαστικά δάνεια αγοράστηκαν και από τη Deutsche Bank, η οποία στη συνέχεια τα «συσκεύαζε» σε πολύπλοκα χρηματοοικονομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και τα μεταπωλούσε ως σίγουρη επένδυση σε άλλες τράπεζες.
Όταν η αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων κατέρρευσε όλα αυτά τα πακέτα έχασαν μεμιας την αξία τους.
Ας σημειωθεί ότι η γερμανική τράπεζα είχε οσμιστεί τις εξελίξεις και είχε επενδύσει τεράστια ποσά στην κατάρρευση της αγοράς.
Λίγα χρόνια αργότερα η Deutsche Bank και το αμερικανικό δημόσιο συμβιβάζονταν σε πρόστιμο 14 δις δολαρίων, το οποίο εν τέλει περιορίστηκε στα 7,2 δις.

Ξέπλυμα χρήματος στη Ρωσία
Το 2015 αποκαλύφθηκε ότι η Deutsche Bank είχε ξεπλύνει την τελευταία τετραετία με τη βοήθεια αγοροπωλησίας μετοχών σε ρούβλια περίπου 10 δις δολάρια, όπως υπενθυμίζει η Deutsche Welle.
Επειδή οι συναλλαγές έγιναν σε αμερικανικό νόμισμα παρενέβησαν οι αμερικανικές εποπτικές αρχές επιβάλλοντας πρόστιμο 600 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ως αποτέλεσμα το γερμανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σταμάτησε να δραστηριοποιείται ως επενδυτική τράπεζα στη Ρωσία.
Όπως όλα δείχνουν, βάσει των FinCen files, οι τότε αποκαλύψεις ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου.

Χειραγωγήσεις διατραπεζικών επιτοκίων
Τα επιτόκια Euribor και Libor είναι διατραπεζικά επιτόκια αναφοράς, με τα όποια οι τράπεζες δανείζονται χρήματα μεταξύ τους.
Παράλληλα έχουν ρόλο σημείου αναφοράς όταν πρόκειται για βραχυπρόθεσμα δάνεια ή μακροπρόθεσμες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές όπως υποθήκες ή παράγωγα.
Το 2013 η Κομισιόν επέβαλλε σε έξι διεθνείς τράπεζες συνολικά πρόστιμα 1,7 δις ευρώ για χειραγώγηση των εν λόγο επιτοκίων.
Το μεγαλύτερο πρόστιμο, ύψους 725 εκατ. ευρώ, επιβλήθηκε στην Deutsche Bank.

Συναλλαγές με τον Jeffrey Epstein
«Ήταν μεγάλο λάθος να δεχθούμε τον Jeffrey Epstein ως πελάτη το 2013», παραδέχονταν το περασμένο καλοκαίρι η διοίκηση της Deutsche Bank όταν οι αμερικανικές αρχές της επέβαλλαν πρόστιμο 150 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η γερμανική τράπεζα γνώριζε το «εγκληματικό ιστορικό» του Aμερικανού παιδόφιλου, δεν έκανε ωστόσο τίποτα παρά τις «συστηματικές ύποπτες αναλήψεις», δήλωσε η διοίκηση της τράπεζας στη Φρανκφούρτη.

Η Deutsche Bank και η Danske Bank
H Deutsche Bank διαδραμάτισε κορυφαίο ρόλο και στο μεγαλύτερο, μέχρι τότε, σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Υπήρξε ο κύριος εταίρος της Danske Bank, η οποία μέσω υποκαταστημάτων στην Εσθονία ξέπλυνε από το 2007 μέχρι το 2015 περίπου 200 δις ευρώ.
Όπως και στη περίπτωση Epstein έτσι και σε αυτή την υπόθεση η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Νέας Υόρκης DFS επέρριψε στην γερμανική τράπεζα «ελλειπή έλεγχο στους πελάτες της».
Το τελευταίο διάστημα η Deutsche Bank επένδυσε περίπου 1 δις ευρώ στη βελτίωση των εσωτερικών ελέγχων και αύξησε το ανθρώπινο δυναμικό της αντίστοιχης υπηρεσίας κατά 1.500 συνεργάτες.

Η κατρακύλα της μετοχής
Τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών δεν έπληξαν μόνο -ενδεχομένως ανεπανόρθωτα- το κύρος της ισχυρότερης γερμανικής τράπεζας.
Η μετοχή της και κατά συνέπεια η χρηματιστηριακή της αξία βρίσκονται στο ναδίρ.
Την τελευταία δεκαετία η μετοχή απώλεσε το 75% της αξίας της.
Μόνο όσοι αγόρασαν τους τελευταίους μήνες μετοχές της Deutsche Bank είδαν κέρδη 25%.
Οι αποκαλύψεις των FinCEN files ωστόσο ξαναρίχνουν τις μετοχές της τράπεζες στα...τάρταρα αφού ήδη από την περασμενη Δευτέρα η μετοχή της Deutsche Bank κατέγραψε απώλειες 8%...

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS