Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανεξέλεγκτος ο κορωνοϊός στην Αττική, lockdown για να μην ξεφύγει ζητούν οι ειδικοί - Κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες - Στους 352 οι νεκροί

Ανεξέλεγκτος ο κορωνοϊός στην Αττική, lockdown για να μην ξεφύγει ζητούν οι ειδικοί - Κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες - Στους 352 οι νεκροί
Ανεξέλεγκτος ο κορωνοϊός στην Αττική, lockdown για να μην ξεφύγει ζητούν οι ειδικοί - Κρίσιμο το διάστημα έως τις 4/10
(Συνεχές upd) Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη ημέρα - μετά από το επιδημιολογικό δελτίο των κρουσμάτων κορωνοϊού - ο συναγερμός των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών για την Αττική.
Με το λεκανοπέδιο  να μετρά και σήμερα 210 κρούσματα - είναι η δεύτερη φορά μέσα στον Σεπτέμβριο που ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού ξεπερνά τα 200- η περαιτέρω κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων παραμένει στον άμεσο επιχειρησιακό σχεδιασμό των αρμοδίων, και μάλιστα με τοπικού χαρακτήρα μέτρα.
Η καθολική χρήση μάσκας, δηλαδή σε εσωτερικούς όπως ισχύει σήμερα αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, όπως και ο περιορισμός των μετακινήσεων για τα άτομα ηλικίας 65 χρόνων και άνω, παραμένουν τα δύο βασικά μέτρα που επεξεργάζονται οι αρχές για το επόμενο διάστημα, εφόσον συνεχιστεί η αρνητική πορεία της επιδημίας.
Κρίσιμο διάστημα είναι οι επόμενες 10 ημέρες, όπως διευκρίνισε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Τρίτης 22/9 στο υπουργείο Υγείας ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, λέγοντας πως «η επίδραση των μέτρων που έχουν ληφθεί από την περασμένη Τρίτη θα αξιολογηθεί στο τέλος της άλλης εβδομάδας και θα καθορίσει την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων».
Ο καθηγητής έκανε λόγιο για τη σημασία των τοπικού χαρακτήρα παρεμβάσεων με λογική προτεραιοποίησης αυτών των παρεμβάσεων με βάση τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο.
Ένα βήμα πριν το κόκκινο βρίσκεται η Αττική με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ακόμη και για lockdown αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
«Το πορτοκαλί είναι το βήμα ακριβώς πριν το κόκκινο, το κόκκινο τι σημαίνει; Απαγόρευση κυκλοφορίας» εξηγεί ο καθηγητής Νίκος Σύψας.
Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τονίζει μεταξύ άλλων πως ο σκοπός είναι να μην πάμε σε επόμενα μέτρα».
Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που διανύουμε για την πτώση της καμπύλης των κρουσμάτων.
«Με το ρυθμό που γίνονται οι διασωληνώσεις , ο αριθμός των διασωληνωμένων με covid19 , των υπολοίπων με μη covid19 κ με την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, δεν είναι δύσκολο να δούμε εικόνες διαλογής ασθενών όταν υπάρχει τέτοια συρροή κρουσμάτων» εκτιμά η γιατρός Ματίνα Παγώνη.
«Οι αριθμοί είναι κακοί, θα πρέπει να γυρίσουν προς τα πίσω, να ελαττωθούν τα κρούσματα, να ελαττωθεί το Rt και βέβαια να έχουμε επάρκεια στο σύστημα υγείας το οποίο πιέζεται» αναφέρει από την πλευρά του και ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.


Κοντοζαμάνης: Υπάρχει προετοιμασία και σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των περιστατικών στο σύστημα υγείας

Στην πρώτη φάση της πανδημίας οι κλίνες για κορωνοϊό αυξήθηκαν διότι περιμέναμε μια δυσμενή εξέλιξη της νόσου.
Υπάρχει προετοιμασία και σχεδιασμός στο σύστημα υγείας για την πορεία της πανδημίας, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την σημερινή ενημέρωση και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Εξήγησε ότι στην Αττική υπάρχουν 107 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες εκ των οποίων κατειλημμένες είναι 62 και υπάρχει σχεδιασμός για αύξηση τους. Την προηγούμενη Τετάρτη δόθηκαν στο σύστημα υγείας στην Αττική 38 από σύνολο 40 κλινών.
Υπάρχει σχεδιασμός για προσθήκη έως τέλος Σεπτεμβρίου 22 κλινών, μέσα στον Οκτώβριο 67 κλινών και μέχρι τον Νοέμβριο επιπλέον 41 κλίνες θα ενταχθούν στο σύστημα αποκλειστικά για covid-19, είπε ο υφυπουργός.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε «εκμεταλλευόμαστε» και τις δωρεές.
Έχουμε την δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για 50 κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», υπάρχει δωρεά για το Νοσοκομείο Νίκαιας, 155 κλίνες ΜΕΘ και 14 ΜΑΦ του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και έχουμε και 75 νέες κλίνες ΜΕΘ και 9 ΜΑΦ στα Νοσοκομεία που είναι από προγράμματα ΕΣΠΑ.
«Επομένως ανά πάσα στιγμή αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα. Δεν μπορούμε να πάμε αυτή τι στιγμή στη μέγιστη δυνατότητα σε κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για κορωνοϊό , διότι υπάρχουν και άλλα περαστικά στις ΜΕΘ», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης. Σημείωσε ότι γίνεται με τέτοιο τρόπο η διαχείριση έτσι ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ και υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός προκειμένου όσο χρειάζεται οι κλίνες να αυξάνονται για να αντιμετωπιστεί το οποιοδήποτε περιστατικό.
Σχετικά με τις προσλήψεις στο σύστημα υγείας είπε ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 2.000 προσλήψεις και έχουν ήδη ξεπεραστεί οι 6.200.
Ταυτόχρονα προχωρούν και οι διαδικασίες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού , ολοκληρώνονται οι διαδικασίες κρίσεων 943 μονίμων θέσεων γιατρών, χθες βγήκε η απόφαση για 400 επιπλέον θέσεις επικουρικού προσωπικού , έχουν ανακοινωθεί 1.116 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ λοιπού προσωπικού, αρχές Αυγούστου βγήκε μια καινούργια προκήρυξη 1.209 θέσεων λοιπού προσωπικού και επιπλέον προχωρά εντός Σεπτεμβρίου η στελέχωση των Νοσοκομείων με 2.250 νοσηλευτές.
Δέσμευση της κυβέρνησης, είπε ο υφυπουργός, είναι και η πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών, δίνοντας προτεραιότητα σε νοσηλευτές που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας την περίοδο της πανδημίας. Επιπλέον, είπε, η κυβέρνηση διασφαλίζει την επέκταση των συμβάσεων και την παραμονή στο σύστημα ειδικών κατηγοριών συμβασιούχων όπως οι 4.000 συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ που υπηρετούν αυτή τι στιγμή στο σύστημα υγείας.
Αναφερόμενος στον αντιγριπικό εμβολιασμό είπε ότι δεν υπάρχει λόγος κάποιος να κάνει το εμβόλιο εάν δεν συντρέχουν οι λόγοι που έχει θέσει η Επιτροπή Εμβολιασμών.
 «Ποτέ ο στόχος δεν ήταν να εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού, πρέπει να εμβολιαστεί το ποσοστό αυτό που θα μας διασφαλίσει το τείχος ανοσίας και αυτό γίνεται εφόσον εμβολιαστούν συγκεκριμένες ομάδες, αυτό που γίνεται άλλωστε κάθε χρόνο», κατέληξε.

Χαρδαλιάς: Έιναν 80 έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας υγείας ηλικιωμένων και επιβλήθηκαν 14 πρόστιμα

Πρόσθετα μέτρα στο χώρο του θεάματος για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέροντας ότι από την Πέμπτη αναστέλλονται όλες οι υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις σε ολόκληρη την επικράτεια.
Ανακοίνωσε επίσης ότι δημιουργείται ειδική πλατφόρμα στο gov.gr όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή τους.
Ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας αναφέρθηκε και στα στατιστικά στοιχεία από τους ελέγχους για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων. Είπε ότι μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου έχουν γίνει πάνω από 300.000 έλεγχοι. Έχουν διαπιστωθεί πάνω από 12.0001 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 13.079 πρόστιμα.
Επίσης, έγιναν 80 έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας υγείας ηλικιωμένων και επιβλήθηκαν 14 πρόστιμα.
Για τα σχολεία είπε ότι σε σύνολο 14060 μονάδων σε 58 έχει υπάρξει κρούσμα με αποτέλεσμα να κλείσει τμήμα ή ολόκληρο το σχολείο.
Απαντώντας σε ερώτηση είπε επίσης ότι δεν υπάρχει δυνατότητα λοκντάουν σε επίπεδο δήμου. «Είναι ανεφάρμοστο και εξωπραγματικό» είπε και επανέλαβε το τρίπτυχο - μάσκα, αποστάσεις, υγιεινή - το οποίο αν εφαρμοστεί θα είναι το καλύτερο lockdown απέναντι στον ιό.
Το lockdown είναι το τελευταίο μέτρο από το οποίο όμως είμαστε αρκετά μακρία. Αυτή τη στιγμή θεωρούμε οτι εφόσον τηρηθούν τα μέτρα θα έχουμε αποτελέσματα. Η διεύρυνση της χρήσης της μάσκας είναι το επόμενο βήμα αν χρειαστεί.
Ααπαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Χαρδαλιάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για άνω των 65 ετών λέγοντας ότι αυτό θα αποφασιστεί εφόσον τα στατιστικά στοιχεία μας δείξουν ότι υπάρχει πρόβλημα για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Μαγιορκίνης: Σε υψηλά επίπεδα ο αριθμός των νέων διαγνώσεων Covid-19

Στα μεγάλα αστικά κέντρα σε παγκόσμιο επίπεδο επανέρχεται απειλητικά η επιδημία με δεύτερο κύμα και για την αντιμετώπιση της έχουν ληφθεί περιοριστικά μέτρα, ανέφερε κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Είπε ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλότερα των 300 ατόμων επίπεδα, για δεύτερη εβδομάδα, χωρίς σημεία υποχώρησης, ενώ ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής έχει αυξητικές τάσεις.
Η επίδραση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί στην Αττική θα φανεί προς το τέλος της επομένης εβδομάδας.
Κάλεσε τους άνω των 65 ετών να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές, ενώ για τους συγγενείς τους να θεωρούν τους εαυτούς τους ως πιθανούς ασυμπτωματικούς φορείς.

Κορωνοϊός - Ελλάδα: 346 νέα κρούσματα - 77 διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (22/9() είναι 346, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 15.928 (ημερήσια μεταβολή +2,2%), εκ των οποίων 55,7% άνδρες.
Image
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 352 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη.
Image
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 77 (72,7% άνδρες).
Από το σύνολο των 15.928 κρουσμάτων, 2.651 (16,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 6.687 (42%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Image
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 1221017 κλινικά δείγματα.
Image

Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο, το μοντέλο της Μαδρίτης

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιοχές της Αττικής που είναι στο κόκκινο είναι τα Πετράλωνα, η Κυψέλη, το Περιστέρι, η πλατεία Αττικής, το Φάληρο και η Καλλιθέα, αν και αυξημένα κρούσματα αναφέρονται και στο δήμο Πειραιά, στο Μαρούσι, στην Κηφισιά και στην Φιλοθέη – Ψυχικό.
Ένα από τα σενάρια που υπάρχουν είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο που ακολούθησε η Ισπανία για τις επιβαρυμένες περιοχές της Μαδρίτης.
Βάσει αυτού του μοντέλου, οι αρχές αποφάσισαν να περιορίσουν την κυκλοφορία σε αυτές τις περιοχές προκειμένου να περιορίσουν και τα κρούσματα.
Εφόσον οι ελληνικές Αρχές γνωρίζουν ποιες είναι οι περιοχές με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό πρόβλημα, θα μπορούσαν πιο εύκολα να εφαρμόσουν αυτό το μοντέλο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει μια σειρά περιοριστικών μέτρων για τις υπαίθριες εκδηλώσεις, για τις συναθροίσεις σε πάρκα και δημόσιους χώρους καθώς και για το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Παράλληλα πρόβλεψη υπάρχει και για την χρήση μάσκας αλλά και για συστάσεις για άτομα άνω των 65 ετών.
Άλλωστε και οι ελληνικές αρχές έχουν καταρτίσει σχέδια προκειμένου να αποτρέψουν τις συναθροίσεις σε πλατείες.
Οι επιτελείς αποφάσισαν ότι, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ακραίου συνωστισμού, η Αστυνομία θα επεμβαίνει σε τρία επίπεδα, ξεκινώντας από απλά ηχητικά μηνύματα και συστάσεις και φτάνοντας ακόμα και στην υποχρεωτική απομάκρυνση από τις πλατείες.
Αστυνομικοί με μάσκες και γάντια θα πλησιάζουν τους νέους και θα τους ζητούν να απομακρύνονται, καθώς οποιαδήποτε συγκέντρωση άνω των εννέα ατόμων απαγορεύεται, ενώ σε σημεία όπου υπάρχουν παγκάκια, σκαλοπάτια ή χώροι, όπου μπορεί να συγκεντρωθεί πλήθος ατόμων, θα μπαίνουν κορδέλες αποκλεισμού.
Παράλληλα, αστυνομικοί θα ενημερώνουν περίπτερα και μίνι μάρκετ να αποφεύγουν την πώληση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ σε νεαρά άτομα ενώ, αν οι αστυνομικοί κατά τους ελέγχους δεν βρουν ανταπόκριση, τότε θα γίνεται υποχρεωτική απομάκρυνση και φυσικά θα επιβάλλονται και τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Αυτόφωρο και ποινική δικογραφία για τους αρνητές της μάσκας - Παρέμβαση εισαγγελέα

Αυτόφωρη διαδικασία και σχηματισμό ποινικής δικογραφίας για τα μέλη του «κινήματος κατά της μάσκας», καθώς διαπράττουν το αδίκημα της «διέγερσης σε ανυπακοή» παραγγέλνει με εγκύκλιο του προς όλους τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας.
Παράλληλα, ζητάει οι εισαγγελικές αρχές να επαγρυπνούν για όσους διαπράττουν  το αδίκημα της τέλεσης σε ανυπακοή και μέσω διαδικτύου.

H εγκύκλιος του Αρείου Πάγου

Πιο αναλυτικά, στην εγκύκλιο του Αρείου Πάγου αναφέρονται τα εξής:
«Με τις  υπ΄ αρ. 4/2020 και 7/2020 εγκυκλίους μας απευθύναμε γενικές οδηγίες και συστάσεις στο πλαίσιο της από τις διατάξεις των άρθρων 19 §§1 στοιχ. γ, 2 και 24 §5 στοιχ.α Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ αρμοδιότητάς μας, επικεντρωμένων αυτών στην  κατά την άσκηση της δικής σας βασικής λειτουργικής αρμοδιότητας ποινική αντιμετώπιση της παραβίασης των εκάστοτε  διατασσόμενων μέτρων αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.
Επισημάναμε εξυπαρχής την κυρίαρχη, για την περίπτωση, διεκδικούσα εφαρμογή στην ποινική δίωξη διάταξη του άρθρου 285 ΠΚ, εφόσον βεβαίως συντρέξουν όλα τα στοιχεία της νομοτυπικής μορφής του προβλεπόμενου εγκλήματος, οι διαβαθμίσεις του οποίου εξικνούνται μέχρι και την αναγωγή της πράξης σε κακούργημα (βλ. προγενέστερες εγκυκλίους μας).
Είναι περιττό να τονιστεί η ανάγκη εξακολούθησης της σχετικής υποχρέωσης,  εγρήγορσης,  συνεχούς ενδιαφέροντος και  κατά νόμο παρέμβασης  των εισαγγελέων πρωτοδικών της επικράτειας  για την άσκηση της καθύλη, κατά τόπο και λειτουργία αρμοδιότητάς τους όταν διακρίνονται συναφείς παραβατικές  ενέργειες.
Με αφορμή, μεμονωμένα πρόσφατα περιστατικά, που όμως  επιμένουν να εμφανίζονται,  προσδιοριζόμενα από αντιδράσεις ατόμων διαφωνούντων με τα ληφθέντα από την πολιτεία μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 (“κίνημα κατά της μάσκας”) και προκαλούντα εύλογη ανησυχία στους νομοταγείς πολίτες και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, κρίνουμε  σκόπιμο, σε συνέχεια των ανωτέρω εγκυκλίων μας, να επανέλθουμε και να προβούμε στις ακόλουθες, πρόσθετες επισημάνσεις, απευθύνοντας συνάμα γενικές οδηγίες.
Η διάρκεια της  πανδημίας με τις οδυνηρές της συνέπειες επέβαλαν κυριολεκτικά και στην ελληνική έννομη τάξη ένα ιδιόμορφο “Δίκαιο της Ανάγκης” για προστασία  από τους άμεσους κινδύνους από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, με απώτερο σκοπό την διαφύλαξη των υπέρτερων εννόμων αγαθών της ανθρώπινης ζωής και της υγείας. Έτσι, δυνάμει της από 1-5-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (άρθρο 36), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 ν. 4690/2020, εκδόθηκε η ΚΥΑ 55339/2020, με την οποία, μεταξύ των άλλων, κατέστη υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας για τους μαθητές κατά την επαναλειτουργία των σχολείων (άρθρο 2).
Η λήψη του μέτρου  αυτού στηρίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού COVID-19, όπως άλλωστε και όλοι οι “κανόνες αποστασιοποίησης” που επιβάλλονται κατά περίπτωση (ΚΥΑ 55169/2020, εκδοθείσα δυνάμει του άρθρου 44 της ίδιας ΠΝΠ, αναφορικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, κ.ά.).
Επιβάλλεται, ακολούθως, η προσοχή των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας να εστιάζεται εκτός άλλων και στη διερεύνηση τέλεσης του εγκλήματος του άρθρου 183 ΠΚ (διέγερση σε ανυπακοή), σύμφωνα με το οποίο “όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου προκαλεί ή διεγείρει σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή”.
Η εν λόγω διάταξη βελτιώθηκε στο νέο ΠΚ με την προσθήκη και του διαδικτύου ως μέσου δημοσιοποίησης της πρόκλησης ή διέγερσης σε ανυπακοή (βλ. Αιτιολ. Έκθ. Σχ ΠΚ, υπό το άρθρο 183).
Κατά την ποινική θεωρία, η πρόκληση είναι άμεση προτροπή προς άλλους να προβούν σε ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, ενώ η διέγερση είναι έμμεση επιρροή επί της βουλήσεως άλλων προς ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, με ερεθισμό του συναισθηματικού τους κόσμου, των παθών ή των ενστίκτων (βλ. την κλασική μελέτη Ι. Μανωλεδάκη, Η προστασία της δημόσιας τάξεως, σελ. 79-80).
Οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα  μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους  θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας  και η τήρηση  της αυτόφωρης διαδικασίας  των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ, υπό τις προϋποθέσεις της, εάν βεβαίως δεν εμποδίζεται από εξαιρετικούς λόγους, επιβάλλεται δε και η άμεση διεύθυνση της αυτεπάγγελτης προανάκρισης (άρθρο 245 §2 ΚΠΔ) από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, στο πλαίσιο της από το άρθρο 25 §1 στοιχ.γ,δ Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. αρμοδιότητάς του. Η προστασία του πολίτη και η τήρηση της νομιμότητας, ως αποστολή της Εισαγγελίας (άρθρο 24§2 Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.), αποτελούν το σταθερό στόχο όλων των εισαγγελικών λειτουργών και αξιώνουν τη διαρκή επαγρύπνησή μας».

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από 21/9

Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου είναι τα εξής:
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
-Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.
-Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες .

Με στόχο την προστασία των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:
-Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,
-Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,
-Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων τίθενται σε ισχύ τα ακόλουθα μέτρα:
-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
-Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.
-Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
 
Εκτεταμένοι έλεγχοι

Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid test πραγματοποιούνται από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.
Επιπλέον σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης το πρόβλημα εντοπίζεται σε 7 δήμους, αλλά τις τελευταίες μέρες είναι πολύ έντονο στο δήμο Αθηναίων.
Γι αυτό το λόγο η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον δήμαρχο Αθηναίων έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό πρόσθετων μέτρων ειδικά για ευάλωτες ομάδες.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων στοχευμένα τεστ, ειδική επικοινωνία με συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, πρόσθετα υγειονομικά μέτρα και σαρωτικούς ελέγχους στην εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα σχεδιάζεται η μεταφορά ορισμένου αριθμού ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου θα βρίσκονται υπό την εποπτεία υγειονομικού προσωπικού και βεβαίως θα λαμβάνουν την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα.
 
Τα νέα μέτρα στο Δημόσιο

Νέα μέτρα και ρυθμίσεις τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 στο Δημόσιο και ειδικά στις υπηρεσίες που εδρεύουν στην περιφέρεια Αττικής, με σκοπό την προστασία των υπαλλήλων και τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού.
Με εγκύκλιο που εξέδωσε  το υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπεται ότι από 21/9 έως και τις 4 Νοεμβρίου το 40% του προσωπικού του δημοσίου τομέα, φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ, με έδρα την περιφέρεια Αττικής, θα πρέπει να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία.
Καθίσταται υποχρεωτική η επαναφορά σε ισχύ των τριών ωραρίων προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων (07:00-15.00, 08.00 -16.00 και 09.00 -17.00) ή ακόμα και η παροχή εργασίας σε βάρδιες, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού και δύναται να πραγματοποιείται μέχρι τις 16:00 για όσες υπηρεσίες λήγει μέχρι τις 15:00 σύμφωνα με τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις.
Σε κάθε είδους χώρους εργασίας, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.
Επίσης, με την εγκύκλιο επανακαθορίζονται οι ομάδες αυξημένου κινδύνου με βάση σχετική ΚΥΑ της 17ης Σεπτεμβρίου.
Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυτές (περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο που επισυνάπτεται) δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας και παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως.
Η ειδική άδεια απουσίας χορηγείται πλέον μόνο με ιατρική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού που εκδίδεται κατόπιν παραπεμπτικού εγγράφου της Υπηρεσίας.
Προβλέπονται εναλλακτικές διευκολύνσεις για υπαλλήλους γονείς με τέκνα που υπάγονται τα ίδια στις περιπτώσεις, για τις οποίες η Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας έχει συστήσει μακροχρόνια αποχή από το σχολείο και χρήση τηλε-εκπαίδευσης.

Οι εναλλακτικές διευκολύνσεις είναι:

α) Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι δυνατό με βάση τα καθήκοντα που ασκεί ο/η υπάλληλος.
β) Παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας, σε κάθε περίπτωση όμως για τις Υπηρεσίες που λειτουργούν με το παγίως προβλεπόμενο ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών από τις 07:00 και μετά και το αργότερο μέχρι τις 22.00, εφόσον η συγκεκριμένη υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος δεν λειτουργεί σε 24ώρη βάση.
γ) Παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπάλληλοι που κάνουν χρήση της εν λόγω διευκόλυνσης θα πρέπει να αναπληρώσουν τον χρόνο που δεν παρείχαν εργασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης