Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για νέο γύρο επαφών - Αυστηρό μήνυμα Macron σε Άγκυρα - «Γκρίνια» Erdogan για την γαλλική εμπλοκή

Συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για νέο γύρο επαφών - Αυστηρό μήνυμα Macron σε Άγκυρα - «Γκρίνια» Erdogan για την γαλλική εμπλοκή
Ελλάδα και  Τουρκία συμφώνησαν για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη - Αναβλήθηκε η Σύνοδος Κορυφής (24/9)
(Συνεχές Upd) Η τηλεδιάσκεψη Michell - Erdogan – Merkel διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο ξεκλείδωμα των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος πρόεδρος ήθελε να μιλήσει με την καγκελάριο Merkel και να της εκθέσει το δικό του αφήγημα ότι αποφάσισε να αποσύρει το Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας και πως θέλει να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος και να θέσει όλα τα ζητήματα στο τραπέζι.
Εκτός από την Ανατολική Μεσόγειο και τις διαφορές με Ελλάδα και Γαλλία στην επικοινωνία που είχε ο Erdogan με την Merkel έθεσε τα ζητήματα και της visas προς τους τούρκους πολίτες, το προσφυγικό και της επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης που έχει σημασία για τον Erdogan και την επιβίωση της τουρκικής οικονομίας

Ξεκινούν οι Διερευνητικές Επαφές

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών.
Ο νέος γύρος επαφών αναμένεται να γίνει το προσεχές διάστημα στην Κωνσταντινούπολη.
Υπενθυμίζεται πως ο 60ς γύρος διερευνητικών επαφών, είχε γίνει στην Αθήνα το 2016 και σύμφωνα με την εθιμοτυπία ο επόμενος γύρος πρέπει να πραγματοποιηθεί στην έδρα του έταιρου συνομιλητή.
Σύμφωνα με πληροφορίες και από το Υπουργείο Εξωτερικών και από το Μαξίμου το «προσεχώς» ήταν ούτος η άλλως ο συμφωνημένος όρος. Πάντως οι συγκλίνουσες πληροφορίες καταλήγουν στο ότι η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών θα γίνουν περίπου την εβδομάδα μετά το Ευρωπαϊκό συμβούλιο, δηλαδή μετά την 1η και 2η Οκτωβρίου.
Την Ελλάδα στις διερευνητικές εκπροσωπεί ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης ενώ οι συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι την Τουρκία θα εκπροσωπήσει ο διευθυντής του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η ατζέντα των διερευνητικών

Η ατζέντα των διερευνητικών αφορά την συζήτηση της βασικής διαφοράς των ελληνοτουρκικών από το 1974 μέχρι σήμερα δηλαδή τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και για το εάν μπαίνανε σε μια συζήτηση ποιοι θα ήταν οι όροι.
Δεν περιλαμβάνονται τα όσα λέει κατά καιρούς ο Erdogan για απόστρατικοποίηση των νησιών  στο Αιγαίο κλπ .
Μάλιστα το διευκρινίζει και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας ο οποίος ανέφερε σε δηλώσεις πως δεν μιλάμε για διαπραγματεύσεις αλλά για συζητήσεις που θα καθορίσουν τους κανόνες βάση των οποίων θα προκύψουν διαπραγματεύσεις.

Δένδιας (ΥΠΕΞ): Θα επιχειρήσουμε να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές

Την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών της Ελλάδας με την Τουρκία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας πως είναι συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις.
Μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Κέντρο για Ευρωπαϊκές Σπουδές Martens, με τίτλο «Η απειλή του αναθεωρητισμού:
Προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο», ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι η διεξαγωγή συνομιλιών σημαίνει ότι προσπαθούμε να βρούμε κανόνες με βάση τους οποίους θα πραγματοποιήσουμε διαπραγματεύσεις.
«Γιατί είναι τόσο δύσκολο;
Γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο ως κοινό κανόνα» προσέθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας με την απόσυρση του Oruc Reis, ο κ. Δένδιας είπε πως δεν το χαρακτηρίζει ένα παράθυρο, επειδή ένα παράθυρο είναι πολύ ευρύ με πολύ φως, αλλά ένα σημάδι, ένα μικρό φως στο τέλος του διαδρόμου που ίσως δείχνει ότι υπάρχει μια ευκαιρία.
Σημείωσε πως η Ελλάδα ούσα μια ειρηνική χώρα θα κάνει αυτό που της αναλογεί και ελπίζει ότι η Τουρκία θα κάνει το ίδιο.
«Θα συμμετάσχουμε σε αυτή την προσπάθεια και θα επιχειρήσουμε να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει μια ευκαιρία, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι πολύ νωρίς ακόμα.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών σκιαγράφησε αναλυτικά τις τουρκικές προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα.
Ειδικότερα, έκανε λόγο για τεράστια κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και παράνομης συμπεριφοράς στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για αναθεωρητισμό εκ μέρους της Τουρκίας.
Αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ, ο κ. Δένδιας τόνισε πως θα πρέπει να μείνει στο πλευρό των κρατών-μελών της, όχι μόνο λόγω της ιδιότητας του μέλους, αλλά επειδή διακυβεύεται το κράτος δικαίου και ειδικότερα το διεθνές δίκαιο.
Υπογράμμισε επίσης πως η ΕΕ πρέπει να κάνει ξεκάθαρο ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά, πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις και ειδικότερα στην τουρκική οικονομία.
«Αυτό που κάναμε ως ΕΕ είναι ότι έχουμε επιβάλει κυρώσεις όταν ένα κράτος αψηφά το διεθνές δίκαιο.
Αυτό θα πρέπει να ισχύει στη Λευκορωσία και αυτό θα πρέπει να ισχύει εάν η Τουρκία πιστεύει ότι θα μπορούσε να ενεργήσει πέρα από το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας» συμπλήρωσε.
Αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του προς την ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών προέτρεψε ας έχουμε έτοιμες τις κυρώσεις για να μην τις χρησιμοποιήσουμε.
Σχετικά με την περίπτωση της Κύπρου, υπογράμμισε πως η παραβίαση συνεχίζεται, τα τουρκικά πλοία, τα ερευνητικά και τα γεωτρητικά διεξάγουν παράνομες έρευνες όχι μόνο στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και στις οριοθετημένες ζώνες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Λίβανο, καθώς και μέσα στη θαλάσσια κυριαρχία της Κύπρου.
Διεμήνυσε περαιτέρω πως η προσβολή στην Κύπρο εξακολουθεί να υπάρχει και οι κυρώσεις θα πρέπει να επιβληθούν σύμφωνα με το συμφωνημένο και ψηφισμένο πλαίσιο της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας διαχώρισε πως υπάρχουν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας όσον αφορά τις παραβιάσεις της στην Κύπρο και μια επιλογή κυρώσεων εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας.
Σημείωσε πως η Κύπρος έχει πετύχει καθαρά στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, Gymnich, μια συμφωνία ότι οι κυρώσεις στη Λευκορωσία και οι κυρώσεις έναντι προσώπων λόγω της παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου θα πάνε χέρι-χέρι και αυτό που συνέβη χθες στις Βρυξέλλες ήταν ότι η Κύπρος υπενθύμισε αυτή τη συμφωνία.
Όσον αφορά την Ελλάδα, είπε πως ζήτησε έναν κατάλογο επιλογών που θα περιγράφονται οι κυρώσεις που η ΕΕ θα λάβει σε περίπτωση που η Τουρκία επιμένει στην παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Macron: Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο - Erdogan: Μην υποστηρίζεις τις ελληνικές μαξιμαλιστικές θέσεις

Ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Macron τόνισε ότι σέβεται την Τουρκία και ότι είναι έτοιμος για διάλογο, αλλά υπογράμμισε ότι η Άγκυρα πρέπει πρώτα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα ευρωπαϊκά κυριαρχικά δικαιώματα και να ξεκαθαρίσει τις κινήσεις της σε περιοχές όπως η Λιβύη και η Συρία.
«Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για την ουσιαστική οικοδόμηση μιας Pax Mediterranea, αλλά όχι με απειλές, όχι με τη λογική της επιβίωσης του ισχυρότερου, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συνεργασία και σεβασμό μεταξύ συμμάχων» σημείωσε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Macron σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
«Οι αρχές αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες» υπογράμμισε.

Erdogan σε Macron: Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις και δεν παραβιάζει δικαιώματα άλλων χωρών - Στηρίζουμε το διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, T. Erdogan και ο ομόλογός του της Γαλλίας E. Macron συνομίλησαν τηλεφωνικά το βράδυ της Τρίτης 22/9.
Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της τουρκικής προεδρίας, συζήτησαν για τις αιτίες της έντασης που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες στη συγκεκριμένη περιφέρεια, ενώ ο Erdogan ζήτησε το σεβασμό των νόμιμων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.
Παράλληλα, έθεσαν επί τάπητος τις ταραγμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Γάλλο ομόλογό του πως η χώρα του δεν έχει βλέψεις και δεν παραβιάζει δικαιώματα άλλων χωρών και υπογράμμισε το βάρος που ρίχνει η Τουρκία στον διάλογο και τη συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων.
Σύμφωνα με το ΕΗΑ News, ο Erdogan τόνισε στον Macron ότι το πρόβλημα στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλεται στην άγνοια σχετικά με τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκύπριων.
Παράλληλα, ο Erdogan εξέφρασε την άποψη ότι δεν έχει νόημα η Γαλλία να υποστηρίζει μαξιμαλιστικές, όπως τις χαρακτήρισε, ελληνικές θέσεις, που αυξάνουν τις εντάσεις.

Νέα Navtex από την Τουρκία: Στρατιωτική προειδοποίηση προς την Ελλάδα... για την Λήμνο

Νέα NAVTEX με αφορμή τις δήθεν παραβιάσεις από την Ελλάδα στο αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς του νησιού Λήμνος ανακοίνωσε η Τουρκία με πρόσχημα ότι η Ελλάδα παραβιάζει την συνθήκη της Λωζάνης.
Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η NAVTEX θα ισχύει έως τις 11:00 στις 24 Σεπτεμβρίου.
Στη νέα ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε, «το καθεστώς της Λήμνου που καθορίζεται από τη συνθήκη της Λωζάνης έχει παραβιαστεί» αναφέρει η Τουρκική πλευρά.
Η Τουρκία έχει ενεργές 3 NAVTEX στο Αιγαίο Πέλαγος.
Ανακοίνωσε επίσης NAVTEX στις 21-27 Σεπτεμβρίου για ασκήσεις Shooting Training που θα πραγματοποιηθούν στο πεδίο Sinop.
Επιπλέον, υπηρξε ανακοίνωση Navtex σχετικά με την παράταση των ερευνών του σεισμικού ερευνητικού σκάφους Barbaros Hayrettin Pasha.

Αναβλήθηκε η Σύνοδος Κορυφής για Τουρκία

Στην απόφαση να αναβάλει για μια εβδομάδα την Σύνοδο Κορυφής για την Τουρκία ανακοίνωσε ο C. Michel.
Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπός του αξιωματικός ασφαλείας με τον οποίο ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ήταν σε στενή επαφή διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.
Ο πρόεδρος, όπως συνεχίζει ο ίδιος κάνει συχνά τεστ και χθες βρέθηκε αρνητικός.
Σεβόμενος ωστόσο τους κανόνες του Βελγίου θα πρέπει να μπει σε καραντίνα από σήμερα.
Ετσι, αποφάσισε να αναβάλει για μια εβδομάδα την Σύνοδο Κορυφής που προγραμματίζονταν για τις 24-25 Σεπτεμβρίου. Θα διεξαχθεί 1-2 Οκτωβρίου.
Image
 

Ενόχληση της Τουρκίας για επίσκεψη Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) σε Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Mike Pompeo, στην Ελλάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ενοχλεί την Τουρκία.
Άλλωστε, ο εκπρόσωπος του Erdogan, Ibrahim Kalin, είχε εκφράσει την ενόχληση του για την πρόσφατη επίσκεψη Pompeo στη Λευκωσία χωρίς να περάσει στα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική διπλωματία λαμβάνει υπ' όψιν μόνο τις απόψεις της «ελληνοκυπριακής» πλευράς.

Πέτσας: Οι κυρώσεις θα αποφασιστούν - Το θέμα είναι πότε θα εφαρμοστούν

Πεποισμένη ότι η Σύνοδος Κορυφής θα αποφασίσει κυρώσεις στην Τουρκία εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση.
«Oι κυρώσεις θα υιοθετηθούν από το ευρωπαϊκό συμβούλιο.
Το θέμα είναι το πότε θα εφαρμοστούν» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.
«Είναι ένα πολύ κομβικό ευρωπαϊκό συμβούλιο.
Πρέπει να σταλεί μήνυμα πυγμής και όχι αδυναμίας.
Ή θα υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση ή θα υπάρξουν κυρώσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα «είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία αναδιπλώθηκε όταν είδε ότι η ΕΕ ήταν αποφασιστική. Όταν η Ευρώπη έχει αξιόπιστη απειλή και μπορεί να την βάλει στο τραπέζι έχει αποτελέσματα».
Ερωτηθείς για τις διερευνητικές επαφές είπε ότι «το βασικό ζητούμενο είναι αν θα συναινέσει η Τουρκία για διερευνητικές επαφές.
Το θέμα είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Δεν υπάρχει περιθώριο για να μπουν άλλα ζητήματα».

Ξανά στην Αν. Μεσόγειο το Oruc Reis μετά την περιοδική συντήρηση - Βρίσκεται ανοικτά της Αττάλειας - Κάλυψε έρευνες 3.500 χιλιομέτρων

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis που αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας καθώς παραβίασε πολλές φορές ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, απέπλευσε στις 22 Σεπτεμβρίου 2020 από το τουρκικό λιμάνι της Αττάλειας και βρίσκεται νότια της Τουρκίας, βορειοδυτικά της Κύπρου.
Τα συνοδευτικά πλοία δεν το ακολουθούν και κατά το πιθανότερο σενάριο οι τούρκοι δεν θα κάνουν κάποια κίνηση έως την Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2020, πιθανότατα να αποτελεί μέρος των τακτικών ελιγμών της Τουρκίας στην περιοχή.
Μετά από 35 ημέρες σεισμικής έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Oruç Reis Ship, το οποίο είχε κατευθυνθεί στο λιμάνι της Αττάλειας για εργασίες συντήρησης και προμήθειες, απέπλευσε από το λιμάνι στις 22 Σεπτεμβρίου.
Όπως αναφέρει η Yeni Safak ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu δήλωσε ότι δεν υπήρχε κανένα βήμα πίσω στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι το πλοίο Oruç Reis αποσύρθηκε για συντήρηση και προμήθειες και ότι θα κατευθυνθεί στη νέα του θέση μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης.
Πιθανότατα η Τουρκία θα εκδώσει νέα NAFTEX.
Το Oruç Reis Ship, του οποίου η τακτική περιοδική συντήρηση ολοκληρώθηκε, έφυγε από το λιμάνι της Αττάλειας και κατευθύνεται προς την Μεσόγειο.
Να σημειωθεί ότι τα συνοδευτικά πλοία Ataman και Cengiz Han, που υποστήριξαν τον Oruç Reis, βρίσκονται ακόμη στο λιμάνι της Αττάλειας.
Το πλοίο Oruç Reis, συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα από μια περιοχή περίπου 3.500 χιλιομέτρων ως μέρος των ερευνητικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου.
Να σημειωθεί ότι αναμένει εντολές ίσως με νέα NAVTEX ή να ξεκινήσει νέες ερευνητικές δραστηριότητες.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης