Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η φιλελεύθερη κεντροδεξιά ροκανίζει την ακροδεξιά αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις – Τι μας δείχνουν ευρήματα από 9 χώρες

Η φιλελεύθερη κεντροδεξιά ροκανίζει την ακροδεξιά αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις – Τι μας δείχνουν ευρήματα από 9 χώρες
Οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις φαίνεται εκμεταλλευόμενες ύφεση, κορωνοιό και ενίοτε μια εθνικοπατριωτική επιχειρηματολογία καταφέρνουν να προσελκύουν ψηφοφόρους που προέρχονται από το ακροδεξιό ακροατήριο
Η φιλελεύθερη κεντροδεξιά φαίνεται ότι ροκανίζει τα ποσοστά της ακροδεξιάς αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο, υπάρχουν περιπτώσεις στην Ευρώπη που αυτό είναι ακριβές και περιπτώσεις όπου η ακροδεξιά κόντρα στο κλίμα… ενισχύεται.
Στην Ελλάδα η ισχυροποίηση της ΝΔ ως φιλελεύθερη κεντροδεξιά και η μεγάλη δημοσκοπική δυναμική που έχει αναπτύξει κατάφερε να απορροφήσει μέρος της ακροδεξιάς που είχε στραφεί στην Χρυσή Αυγή.
Αν και θα αξιολογηθεί η δυναμική Κασιδιάρη που έχει δημιουργήσει νέο κομματικό φορέα, το ίδιο φαινόμενο ως προς την διεισδυτικότητα της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς σημειώνεται και στην Γερμανία όπου οι χριστιανοδημοκράτες της Merkel ροκανίζουν τα ποσοστά του AfD της Εναλλακτικής για την Γερμανία.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Αυστρία, τα κεντροδεξιά κόμματα καταφέρνουν υιοθετώντας ενίοτε και ακροδεξιά ατζέντα να ροκανίζουν τις ψήφους των ακροδεξιών κομμάτων.
Όμως δεν είναι παντού έτσι.
Η εμπειρία αποδεικνύει ότι τα ακροδεξιά κόμματα πηγαίνουν καλύτερα όταν απέναντι τους στην κυβέρνηση έχουν κεντροαριστερά κόμματα, όπως π.χ. στην Ισπανία.
Οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις φαίνεται εκμεταλλευόμενες ύφεση, κορωνοιό και ενίοτε μια εθνικοπατριωτική επιχειρηματολογία καταφέρνουν να προσελκύουν ψηφοφόρους που προέρχονται από το ακροδεξιό ακροατήριο.
Εν μέσω κορωνοιού, οικονομικής ύφεσης και πολλών αβεβαιοτήτων ποιοι είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί;

Γερμανία σταθερά πρώτο το CDU – CSU

 Οι χριστιανοδημοκράτες του CDU της Καγκελαρίου A. Merkel με ποσοστά πέριξ τα 37% ελέγχουν τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Γερμανία.
Η κόπωση των σοσιαλιστών είναι εμφανής, Πράσινοι κρατούν δυνάμεις τους πέριξ του 19%, ωστόσο η Εναλλακτική για την Γερμανία AfD εμφανίζει πτώση κυρίως γιατί μέρος των ψηφοφόρων στράφηκε εκ νέου στο CDU.

Ισπανία – Απέναντι στους σοσιαλιστές… το ακροδεξιό Vox τρίτο κόμμα με 16%

Η περίπτωση της Ισπανίας είναι άκρως ενδεικτική του πως λειτουργεί ο ψηφοφόρος όταν απέναντι του έχει σοσιαλιστική κυβέρνηση.
Η Ισπανία έχει κεντροαριστερή κυβέρνηση, το Λαϊκό Κόμμα PP που ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από τα παλαιά σκάνδαλα και το VOX η Ισπανική ακροδεξιά να συνεχίζει την εντυπωσιακή της ανάκαμψη προσεγγίζοντας το 16% και πλέον είναι τρίτο κόμμα.

Ολλανδία – Η ακροδεξιά είναι δεύτερο κόμμα

Η περίπτωση της Ολλανδίας, όπου κυβερνά ο πρωθυπουργός Rutte γνωστός για τις θέσεις του για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι χαρακτηριστική.
Η Ολλανδική ακροδεξιά, το κόμμα PVV με ποσοστό 15% καταλαμβάνει την δεύτερη θέση.
Η ακροδεξιά στην Ευρώπη δεν έχει καμία σχέση με τον ναζισμό, εμφορείται από πατριωτικές ιδέες και σαφείς θέσεις σε οικονομία και μεταναστευτικό.

Πορτογαλία – Η ακροδεξιά ροκανίζει την κεντροδεξιά

Στην Πορτογαλία όπου υπάρχει κυριαρχία της κεντροαριστεράς με 38%, η κεντροδεξιά, υποχωρεί προς το 24%, ενώ ανακάμπτει η ακροδεξιά η Cheqa η οποία πλησιάζει το 7% με προοπτική να ξεπεράσει την Αριστερά.
Η περίπτωση της Πορτογαλίας επιβεβαιώνει την άποψη ότι όταν κυβερνούν κεντροαριστερά κόμματα, η ακροδεξιά ενισχύεται.
Να τονιστεί ότι η ελληνική ακροδεξιά κυριάρχησε όταν στην εξουσία ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι αριστερό κόμμα.

Νορβηγία – Η πατριωτική δεξιά είναι τρίτο κόμμα

Η πατριωτική δεξιά απέναντι στην κεντροδεξιά κάπως έτσι διαμορφώνεται το τοπίο στην Νορβηγία με την κεντροαριστερά που κυριάρχησε να βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία.
Η πατριωτική δεξιά είναι τρίτο κόμμα με ποσοστό 15%.

Αυστρία – Πανίσχυρος ο Kurz, στάσιμη η ακροδεξιά

Το κεντροδεξιό OVP του Kurz κυριαρχεί στην Αυστρία και ένας από τους βασικούς λόγους κυριαρχίας είναι η υιοθέτηση ακροδεξιάς ρητορικής.
Το FPO οι εθνικιστές της Αυστρίας έχουν κολλήσει στο 15% με 16% απόρροια προφανώς την διεισδυτικότητας του Kurz.

 Σουηδία – Η ακροδεξιά τρίτο κόμμα

Πριν λίγα χρόνια εάν αναφέραμε ότι ακροδεξιό κόμμα με ποσοστό 20% θα ήταν τρίτο κόμμα στην Σουηδία ουδείς θα το πίστευε.
Και όμως είναι αλήθεια, απέναντι στην κεντροαριστερά του 27% η ακροδεξιά ενισχύεται με το SD να βρίσκεται στο 20% ανάλογο ποσοστό με την κεντροδεξιά.

Βουλγαρία – Πτώση στην ακροδεξιά, άνοδος στο ITN το κόμμα του τραγουδιστή

Κεντροδεξιά και κεντροαριστερά βρίσκονται σε ελεύθερη πτώσης την Βουλγαρία, όπως και η ακροδεξιά.
Το κόμμα Vohja συρρικνώνεται σε αντίθεση με το λαϊκιστικό πολιτικό κόμμα ITN που ιδρύθηκε από τον Βούλγαρο τραγουδιστή και τηλεοπτικό αστέρα Slavi Trifonov.

Φινλανδία – Η ακροδεξιά στα όρια να γίνει πρώτο κόμμα

Η Φινλανδία, ως σκανδιναβικό κράτος ίσως αποτελέσει προσεχώς την πρώτη χώρα της Βόρειας Ευρώπης που ακροδεξιό κόμμα περνάει πρώτο στις δημοσκοπήσεις.
Το PS ήδη κατέχει την δεύτερη θέση και βρίσκεται οριακά πίσω από τους σοσιαλιστές 21% έναντι 20%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης