Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καρφιά και εύσημα από την Κομισιόν με την 7η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών - Σήμερα 23/9 στην δημοσιότητα

Καρφιά και εύσημα από την Κομισιόν με την 7η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών - Σήμερα 23/9 στην δημοσιότητα
Μεγάλη πηγή ανησυχίας για τους ξένους αποτελεί το δημόσιο χρέος, μέγεθος το οποίο πάση θυσία θα πρέπει να συγκρατηθεί κάτω από τα επίπεδα του 200% του ΑΕΠ
Καμπανάκια και εύσημα για την ελληνική οικονομία ενσωματώνει η 7η μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών που θα δίνεται σήμερα στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έκθεση μπορεί να μην είναι συνδεδεμένη με νέα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα με εκταμιεύσεις κερδών από ANFA’s και SMP’s ύψους 644 εκατ. ευρώ, πλην όμως παρουσιάζει σπουδαίο ενδιαφέρον στο κομμάτι των σχολίων που θα κάνουν οι ευρωπαίοι για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει πίσω και αποτελούν ουρές από προηγούμενες αξιολογήσεις.  Είχε προηγηθεί η κίτρινη κάρτα πριν από ένα δεκαήμερο από τον Regling (ESM) για τις μεγάλες καθυστερήσεις  που παρουσιάζει το ελληνικό σύστημα στην έκδοση των νέων συντάξεων.
Για τους τεχνοκράτες του ESM το στοκ των 300.000 εκκρεμών συντάξεων ισοδυναμεί με «κρυφό χρέος» και θα πρέπει να έχει σβηστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.
Μέσα από την έκθεση θα υπάρχουν βολές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου που αποτελούν την άλλη μεγάλη πληγή της ελληνικής οικονομίας.
Στην πάροδο των μνημονίων όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν παρείχαν δεσμεύσεις ότι θα μηδενίσουν το «κοντέρ» καμία όμως δεν το έχει επιτύχει με αποτέλεσμα αυτές οι υποχρεώσεις του κράτους να παραμένουν σταθερά πάνω από το ύψος των 1,6 - 1,7 δις. ευρώ.
Θετικές αναφορές θα περιλαμβάνει στην έκθεση για το πακέτο της Θεσσαλονίκης αφού πρόκειται για μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, θα ισχύσουν για το 2021, τα οποία όμως προηγουμένως είχαν συμφωνηθεί με τους δανειστές.
Κατά συνέπεια δεν θα υπάρχουν αιχμές από τα ανώτερα κλιμάκια των δανειστών όπως θα συμβαίνει σε άλλα σημεία της έκθεσης γα την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο κομμάτι των κόκκινων δανείων, της επικαιροποίησης των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα και της πορείας του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων το οποίο έχει φρενάρει λόγω της πανδημικής κρίσης.
Η έκθεση θα αναγνωρίζει το κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται η οικονομία της Ελλάδας, η οποία  δέχεται ισχυρό χτύπημα από τον κορωνοιό με την οικονομία της να βυθίζεται στο -15,2% στο β’ τρίμηνο του 2020 και να  καταβάλει προσπάθειες για ρηχότερη ύφεση -10% στο γ΄ τρίμηνο παρά τα μειωμένα έσοδα από τον τουρισμό και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις.
Ειδικό κεφάλαιο θα αφιερώνουν οι θεσμοί για το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων  της ομάδας Πισσαρίδη, τις οποίες η ελληνική πλευρά επιχειρεί να «κουμπώσει» με τα δάνεια και τους πόρους των 32 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδική αναφορά θα κάνουν οι θεσμοί για το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα των 11 δις. ευρώ του προϋπολογισμού και της ρήτρας διαφυγής που ισχύσει για φέτος.
Ειδικά για το 2021οι συζήσεις πάνω σε αυτό θέμα θα συνεχιστούν ενώ στο οικονομικό επιτελείο έχουν ξεκινήσει να καταρτίζουν το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού ποντάροντας σε συμφωνία με τους θεσμούς για μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα του χρόνου από 6% του ΑΕΠ που αναμένεται να κλείσει φέτος.
Ο στόχος θεωρείται διαχειρίσιμος παρά το γεγονός ότι απαιτεί εξοικονόμηση πόρων πάνω από 10 δις. ευρώ.
Όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες το έλλειμμα θα κατέβει αυτόματα λόγω της συρρίκνωσης των δαπανών από την μη επανάληψη μέτρων με υψηλό κόστος και της αναπλήρωσης απωλειών στα έσοδα από την ανάκαμψη της οικονομίας και την κατάργηση των αναστολών πληρωμών.
Όλα αυτά πάντως είναι σενάρια τα οποία θα πρέπει να επιβεβαιωθούν στην πράξη.
Το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θεωρείται κομβικό για την επανεκκίνηση της οικονομίας ενώ πολλά θα εξαρτηθούν και από το ύψος των πόρων που θα απελευθερωθούν για την επούλωση των πληγών από την πανδημία.
Παράγοντα σταθερότητας θα αποτελέσουν τα κοινοτικά κονδύλια, αφού σύμφωνα με κυβερνητική πηγή «οι συγκεκριμένοι πόροι θα δημιουργήσουν ισχυρή δύναμη ρευστότητας για να γυρίσει το παιχνίδι στην οικονομία».

Μεγάλη πηγή ανησυχίας για τους ξένους αποτελεί το δημόσιο χρέος, μέγεθος το οποίο πάση θυσία θα πρέπει να συγκρατηθεί κάτω από τα επίπεδα του 200% του ΑΕΠ ώστε η Ελλάδα να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές αξιοποιώντας το μαξιλάρι των 37,7 δισ. ευρώ για να δανείζεται φτηνά.
Το πρόβλημα θα ξεκινήσει όταν η χώρα συνεχίσει να τρώει αλόγιστα από το «μαξιλάρι» για να καλύψεις τις δαπάνες αναχαίτισης του κορονοϊού, στέλνοντας έτσι λάθος σήμα στις αγορές, που θα περιμένουν στη γωνία για να ανεβάσουν το κόστος δανεισμού.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης