Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard Chartered: Στα 6,5 τρισ. εκτόξευσε το χρηματοδοτικό χάσμα ο κορωνοϊός

Standard Chartered: Στα 6,5 τρισ. εκτόξευσε το χρηματοδοτικό χάσμα ο κορωνοϊός
Οι τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση του εμπορίου και η τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο
Η διαταραχή που προκάλεσε στο παγκόσμιο εμπόριο η κρίση του κορωνοϊού έχει εκτοξεύσει στην ουσία το χρηματοδοτικό χάσμα παγκοσμίως.
Πλέον εκτιμάται ότι απαιτείται επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1,9 έως 5 τρισ. δολαρίων για την επιστροφή στα επίπεδα του 2019, τα οποία αν προστεθούν και τα 1,5 τρισ. που ήταν προ Covid-19, το κενό χρηματοοικονομικών συναλλαγών αυξήθηκε στα ύψη.
Αυτό αναφέρει νέα έρυενα της Standard Chartered, τονίζοντας ότι η διαταραχή που σχετίζεται με την πανδημία σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία έχει προκαλέσει την άνοδο του παγκόσμιου εμπορικού χάσματος.
Το χάσμα της παγκόσμιας εμπορικής χρηματοδότησης είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για τη μείωση της φτώχειας και την ελαχιστοποίηση της ανισότητας - δύο τομείς που θέτουν σε δοκιμασία τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs).
Το 2019, η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης υπολόγισε ήδη το παγκόσμιο χάσμα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στο εκπληκτικό 1,5 τρισ. δολάρια.
Αλλά εν μέσω της πτώσης από το Covid-19, το κενό χρηματοοικονομικών συναλλαγών αυξήθηκε στα ύψη.
Νέα έρευνα από το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) εκτιμά ότι απαιτείται επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1,9 έως 5 τρισ. δολαρίων για την επιστροφή στα επίπεδα του 2019.
Η συνυπολογισμός σε αυτήν την εκτίμηση, μαζί με το υπάρχον κενό χρηματοοικονομικών συναλλαγών του 2019 (1,5 τρισ. δολάρια), σημαίνει ότι χρειαζόμαστε τώρα μεταξύ 3,4 και 6,5 τρισ. δολαρίων για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στους SDG.
Οι μικρομεσσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί περισσότερο, καθώς αντιμετωπίζουν ήδη τα υψηλότερα ποσοστά απόρριψης για τη χρηματοδότηση του εμπορίου.
Είναι κοινώς γνωστό ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε εμπορική χρηματοδότηση.
Αυτό οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων όπως η πιστοληπτική ικανότητα, οι απαιτήσεις ασφάλειας, η βραχυπρόθεσμη ρευστότητα και ο πολιτικός ή νομισματικός κίνδυνος.
Στην τρέχουσα συζήτηση σχετικά με το πώς μπορεί να εξαλειφθεί αυτό, δεν πρέπει να παραβλέπεται ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι τράπεζες.
Οι τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση του εμπορίου και η τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
Ως κρίσιμοι πάροχοι χρηματοοικονομικών συναλλαγών, οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν συντονισμένη δράση για τη μείωση του χάσματος χρηματοδότησης του εμπορίου.
Η σημασία γίνεται ακόμη πιο έντονη όταν εξετάζουμε το τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης του εμπορίου, ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες.
Στην έκθεση Trade20 Index Standard Chartered που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2019, δείχνει ότι οι αναδυόμενες αγορές ενισχύουν γρήγορα την αύξηση της εμπορικής τους ικανότητας, προσφέροντάς τους υψηλό δυναμικό ανάπτυξης σε σχέση με το μέγεθός τους.
Για να ξεπεραστούν τα εμπόδια χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ, η τεχνολογία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
Μια πολλά υποσχόμενη και μερικές φορές παραμελημένη λύση είναι το blockchain.
Μια κοινή λανθασμένη αντίληψη είναι ότι το blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από μεγάλες εταιρείες, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα παιχνίδι αλλαγής για τις ΜΜΕ στην προσπάθειά τους να χρηματοδοτήσουν το εμπόριο.
Το blockchain εταιρικού επιπέδου όπως το Corda, εξαλείφει τις αναποτελεσματικές διαδικασίες και διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης