Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: H πανδημία διευρύνει το χάσμα της Δύσης με την Κίνα

tags :
Capital Economics: H πανδημία διευρύνει το χάσμα της Δύσης με την Κίνα
H πανδημία διευρύνει το χάσμα μεταξύ της Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου
Μεγαλώνει το χάσμα της Κίνας με τις ανεπτυγμένες χώρες, λόγω της πανδημίας που προκάλεσε ο κορωνοϊός, γεγονός που θα επηρεάσει την πορεία της παγκοσμιοποίησης, σύμφωνα με τους αναλυτές της CapitalEconomics.
«Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού λειτούργησαν καλά φέτος, παρά την αναστάτωση της κοινωνικής απόστασης και του lockdown.
Όμως, η πανδημία διευρύνει το χάσμα μεταξύ της Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου.
Η αποσύνδεση φαίνεται μη αναστρέψιμη και το κύμα της παγκοσμιοποίησης που σάρωσε τα πάντα έχει αρχίσει να υποχωρεί.
Άλλωστε η πανδημία οφείλεται στην παγκοσμιοποίηση», σημειώνουν οι αναλυτές.
Όπως εξηγούν, η πανδημία διαμορφώθηκε από την παγκοσμιοποίηση, καθώς η στενή επαφή επιτάχυνε τόσο την εξάπλωση του κορωνοϊού, όσο και την υιοθέτηση αποτελεσματικών ιατρικών και πολιτικών απαντήσεων.
Με τη σειρά του ο κορωνοϊός, προκάλεσε τη διακοπή της παγκόσμιας κυκλοφορίας ανθρώπων και αγαθών.
Τα σύνορα έχουν κλείσει, οι τομείς εξαγωγής έχουν κλειδώσει και η επεξεργασία φορτίου στα λιμάνια έχει επιβραδυνθεί.
Τα ταξίδια για επιχειρηματικούς σκοπούς και αναψυχή θα παραμείνουν υπό πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι κυβερνήσεις σκοπεύουν να διατηρήσουν μόνιμα τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί εκτάκτως στη μετανάστευση.
Αυτό μπορεί να αλλάξει εάν παραμείνει αδύναμη η αγορά εργασίας.
Ωστόσο η πραγματική αλλαγή που έχει συντελεστεί αφορά το γεγονός ότι πολλές χώρες έχουν κατανοήσει πόσο σημαντική είναι η προσφορά των μεταναστών στην υγειονομική περίθαλψη, τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων και την καθαριότητα, τονίζει η Capital Economics.
 Η Capital Economics εκτιμά ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα αποτελέσει ορόσημο για την πορεία της παγκοσμιοποίησης, καθώς έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ της Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου.
Η παγκοσμιοποίηση είχε ήδη αρχίσει να παραπαίει, προτού εμφανιστεί η COVID-19.Η πανδημία μπορεί να επιταχύνει ορισμένες τεχνολογικές αλλαγές - για παράδειγμα, ενθαρρύνοντας τη μεγαλύτερη υιοθέτηση ρομπότ στην κατασκευή, καθιστώντας το κόστος εργασίας λιγότερο σημαντικό. Το πιο σημαντικό όμως είναι ο αντίκτυπος που έχει στο πολιτικό τοπίο.Όπως εξηγούν οι αναλυτές, η αντιπάθεια προς την Κίνα έχει αυξηθεί ανά τον πλανήτη, λόγω της αποτυχίας της να περιορίσει τη μετάδοση του κορωνοϊού, αλλά και λόγω της συμπεριφοράς της στο Χονγκ Κονγκ και τη Νότια Σινική Θάλασσα, μεταξύ άλλων. Ως εκ τούτου, το αρνητικό κλίμα ενισχύεται, με πολλές χώρες να έχουν επιβάλλει ήδη απαγορεύσεις στα δίκτυα 5G, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας.
Η αντίθεση στην ταχύτητα ανάκαμψης από την πανδημία και η υψηλή εστίαση στο κίνητρο της Κίνας για επενδύσεις σε τεχνολογίες επόμενης γενιάς (AI, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κέντρα δεδομένων, 5G) θα επιδεινώσει τις ανησυχίες στις ΗΠΑ ότι είναι κινδυνεύει να ξεπεραστεί από τον κύριο γεωπολιτικό αντίπαλό του. Όλα αυτά θα οδηγήσουν στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ της Κίνας και των μεγάλων ανεπτυγμένων χωρών, με νέα όρια πρόσβασης στην αγορά, ροών τεχνολογίας (και, ενδεχομένως, χρηματοδότησης. Αυτή η αποσύνδεση θα έχει τελικά πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κατανομή των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού από την πανδημία, καταλήγουν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης