Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ανοδική αντίδραση μετά από 3 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ανοδική αντίδραση μετά από 3 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις
ΑΓΟΡΑ: Με δυνατή άνοδο άνοιξαν οι αγορές της Ευρώπης. Το ΧΑ μετά από 3 συνεχόμενες πτωτικές συνεδρίασης που οδήγησαν το γενικό δείκτη από τις 663 μονάδες στις 624 μονάδες, ψάχνει την αντίδραση. Οι επενδυτές θα διατηρήσουν το βλέμμα τους στις διπλωματικές εξελίξεις αλλά και στα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις λόγω της πανδημίας.

Εστιάζουμε την προσοχή μας στις μετοχές που επηρεάζονται από την πανδημία και κοιτάμε τα γραφήματα, καθώς όπως έχουμε ξαναγράψει πολλά γέρνουν εδώ και καιρό. Από την άλλη κοιτάμε τα «ασφαλή καταφύγια». Δεν είναι λίγες οι ισχυρές εταιρείες που ή δεν έπαθαν κάτι σημαντικό μέσα στην κρίση ή και ακόμα βελτίωσαν τα μεγέθη τους.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε ανοδικά αλλά με χαμηλό τζίρο και στα πρώτα λεπτά ο γενικός δείκτης προσπαθεί να ξεπεράσει τις 630 μονάδες. Αντιδρούν οι τραπεζικές μετοχές, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΗ. Καλή άνοδο από Σαράντης.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Πρέπει να ανακάμψουν μετοχές που πιέστηκαν σημαντικά στις προηγούμενες συνεδριάσεις όπως Motor Oil, ΕΛΠΕ, τράπεζες, Τιτάν και κάποιες ακόμα που έχουν βαρύτητα στη διαμόρφωση των δεικτών.

LAMDA: Ζημιές 5,6 εκατ. ευρώ από κέρδη 37,1 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο όμιλος στο πρώτο εξάμηνο. Από διαφορές αποτίμησης ακινήτων είχε ζημία 11,2 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 49,6 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA προ αποτιμήσεων και αναπροσαρμογών μειώθηκαν 43,5% και διαμορφώθηκαν στα 15,2 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος απώλεσε για το διάστημα 13.03.2020 μέχρι και την 17.05.2020 που τα εμπορικά του κέντρα ήταν κλειστά, εξολοκλήρου τα έσοδα από την εκμετάλλευση των σταθμών αυτοκινήτων, καθώς και τα έσοδα από την διαφημιστική εκμετάλλευσή των χώρων των εμπορικών κέντρων και το μεταβλητό μίσθωμα επί των πωλήσεων των καταστηματαρχών.

Ο όμιλος μισθώνει το εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο «Mediterranean Cosmos» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και σε αντιστοιχία της ΠΝΠ, έλαβε μείωση του σταθερού μέρους του μισθώματος για την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020 ποσού ύψους 480 χιλ. ευρώ.

LAMDA (ΙΙ): Η συνολική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα και στην κερδοφορία του ομίλου για το δεύτερο εξάμηνο του έτους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια λόγω του γεγονότος ότι το φαινόμενο είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Ειδικά για το Β’ εξάμηνο η κυβέρνηση επέκτεινε το μέτρο της μείωσης των επαγγελματικών μισθώσεων κατά 40% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιτηδευματιών κυρίως στο χώρο της εστίασης και του πολιτισμού. Η μηνιαία επίπτωση στα έσοδα του Ομίλου από τις συγκεκριμένες κατηγορίες ανέρχεται στο ποσό των 250 χιλ. ευρώ περίπου.

Μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας και της φορολογικής επίπτωσης το ποσό ανέρχεται στις 160 χιλ. ευρώ περίπου. Η μετοχή ξεκίνησε με απώλειες και χαμηλό όγκο συναλλαγών, αλλά βγαίνουν κάπως ψηλότερα οι αγοραστές.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 25% στο εξάμηνο (9,9 εκατ. ευρώ από 7,9 εκατ. ευρώ) και βελτίωση των κερδών προ φόρων στις 294 χιλ. ευρώ από 113 χιλ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη λόγω θετικής φορολογίας ανήλθαν στις 400 χιλ. ευρώ από ζημία 140 χιλ. ευρώ. Η διοίκηση είναι αισιόδοξη, υπάρχει σημαντικό ανεκτέλεστο και αναμένονται αποτελέσματα διαγωνισμών.

Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται στα 26,8 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 37,8 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση επιδιώκει τη μείωση των τραπεζικών υποχρεώσεων. Χρειάζεται καλύτερες λειτουργικές ταμειακές ροές. Αν δεν υπήρχε η πανδημία τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμα καλύτερα αναφέρει η διοίκηση.

ΔΕΗ: Με καλό όγκο ενισχύεται 1,5% και βρίσκεται στα 4,94 ευρώ.

AEGEΑΝ: Αντίδραση μετά την προσέγγιση των χαμηλών χθες αλλά με ελάχιστο όγκο και τους αγοραστές να είναι χαμηλά.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Συνεχίζονται και οι αγορές ιδίων μετοχών και οι αγορές από insider. Στο +1,20% και στα 8,84 ευρώ με όγκο κάτω από 5 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης