Ισχυρές πιέσεις στη Wall με το βλέμμα σε Fed και πανδημία - Πτώση -3,02% στον Nasdaq, απώλειες -2,37% o S&P 500, o DAX +0,39%

Ισχυρές πιέσεις στη Wall με το βλέμμα σε Fed και πανδημία - Πτώση -3,02% στον Nasdaq, απώλειες -2,37% o S&P 500, o DAX +0,39%
Συνεχίζονται τα δεινά του Σεπτεμβρίου στην Wall Street -  Βαρίδι ο τεχνολογικός κλάδος
(upd) Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα 23/9 στις αμερικανικές αγορές με τους δείκτες να αλλάζουν αρκετές φορές πρόσημο, ωστόσο όσο πλησίαζε το τέλος της η συνεδρίαση οι πωλτηές επικράτησαν κατά κράτος, ενώ στην Ευρώπη επικράτησαν μεικτές τάσεις με το ενδιαφέρον να στρέφονται στα προκαταρκτικά στοιχεία για τον PMI Σεπτεμβρίου στην Ευρωζώνη.
Βαρίδι για μια ακόμη φορά ήταν ο τεχνολογικός κλάδος με την μετοχή της Amazon να κλείνει με πτώση -4,1%, απώλειες -3,5% σημείωσε η Alphabet, ενώ Microsoft και Apple υποχώρησαν -3,1% και -4,2% αντίστοιχα.
Ο επικεφαλής της Fed Powell εξέφρασε την εκτίμηση του ότι ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης είναι πιθανό να χρειαστεί για να ξεπεράσουν ορισμένοι τομείς της οικονομίας τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία, ενώ επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει έτοιμη να στηρίξει την οικονομία εάν χρειαστεί.
Συμφωνία για να αποτραπεί το shutdown, η χρηματοδότηση δηλαδή του ομοσπονδιακού κράτους έως το Δεκέμβριο, επιτεύχθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ενέκρινε σχετικό νομοσχέδιο που εισηγήθηκαν στελέχη τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 359 ψήφους υπέρ έναντι 57 κατά.
Πλέον, θα περάσει στη Γερουσία, όπου και εκεί αναμένεται επίσης να εγκριθεί προτού το υπογράψει ο πρόεδρος Donald Trump.
Σημειώνεται πως η προθεσμία για την εξεύρεση συμφωνίας ήταν η 30ή Σεπτεμβρίου, όταν τερματίζεται η χρηματοδότηση για το οικονομικό έτος.
Τον Δεκέμβριο του 2018, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με την αναστολή λειτουργίας πολλών τομέων της, το περιβόητο shutdown, για 35 ημέρες, όταν ο Trump αρνήθηκε να υπογράψει το σχέδιο νόμου που του είχε υποβληθεί τότε επειδή δεν περιείχε πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση του τείχους που ήθελε να ανεγερθεί στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.
Στο ραντάρ των επενδυτών επιστρέφει παράλληλα η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου Trump στην ετήσια Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία κατηγόρησε την Κίνα ότι «εξαπέλυσε» τον κορωνοϊό στον πλανήτη.
Στο μέτωπο της πανδημίας θεριεύει το δεύτερο κύμα κορωνοϊού που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, κάτι άλλωστε που επιβεβαίωσε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος ανέφερε πως την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε νέο ρεκόρ μολύνσεων, με την έξαρση να καταλαμβάνει χώρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με εξαίρεση την Αφρική.
Στις ΗΠΑ οι νεκροί ξεπέρασαν τους 200.000, αριθμός που πριν από μερικούς μήνες θεωρούνταν πως θα ήταν ο μέγιστος αριθμός των θυμάτων.
Μάλιστα, προβλέψεις κάνουν λόγο για 378.000 θύματα έως τα τέλη του 2020, τη στιγμή που ο πρόεδρος Trump υποστηρίζει πως αν δεν είχε αναλάβει δράση κατά του κορωνοϊού, οι νεκροί θα είχαν φτάσει ακόμα και τα 3 εκατομμύρια.
Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Ευρώπη, στην οποία και καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα η μεγαλύτερη αύξηση στους θανάτους από τον κορωνοϊό, και ενώ μια σειρά από κράτη και κυβερνήσεις λαμβάνουν νέα μέτρα για να περιορίσουν τον ιό.
Δραματική παραμένει η κατάσταση σε Λατινική Αμερική και Ινδία, οι οποίες θεωρούνται από τις πλέον πληττόμενες περιοχές παγκοσμίως, ενώ πολύ καλύτερη είναι η πορεία της επιδημίας σε Κίνα και Αυστραλία.
Και ενώ ο κορωνοϊός θεριεύει, η Ρωσία ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να δώσει έγκριση ως τις 15 Οκτωβρίου και στο δεύτερο εμβόλιό της κατά του νέου κορωνοϊού, το Epivakkorona.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 972.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 31,6 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 21,8 εκατομμύρια.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -1,92% στις 26.763 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση -2,37% στις 3.236 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες -3,02% στις 10.632 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 28,98 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο +0,39% στις 12.642 μονάδες.
Image
Στα εταιρικά νέα της ημέρας απογοήτευσε τις αγορές η Tesla.
Ο Elon Musk, Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης για το πρόγραμμα ανάπτυξης της αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας, τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ότι η φθηνότερη μπαταρία που εξελίσσει η εταιρεία του, θα λανσαριστεί σε τρία χρόνια.
Σύμφωνα με το Reuters, οι επενδυτές στο πλαίσιο της «Ημέρας της Μπαταρίας» περίμεναν δύο σημαντικές ανακοινώσεις από τον Μask και σαφές χρονοδιάγραμμα: Την ανάπτυξη μιας μπαταρίας ικανής να χρησιμοποιηθεί για 10 χρόνια και να παρέχει τις υπηρεσίες της για εκατομμύρια μίλια και έναν συγκεκριμένο στόχο για την μείωση του κόστους - εκφρασμένο σε δολάρια ανά κιλοβατώρα.
Και την μείωση της τιμής του ηλεκτρικού οχήματος κάτω από την τιμή ενός αντίστοιχου βενζινοκίνητου αυτοκινήτου.
Οι επενδυτές έλαβαν υπόψη τους ότι συχνά η Tesla, δεν έχει πιάσει τους στόχους παραγωγής που έθεσε ο Μusk.
Ο Elon Musk, ανακοίνωσε και ότι θα μειώσει το κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων.
Εκτίμησε ότι η νέα γενιά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα περιλαμβάνει και ένα μοντέλο αξίας 25.000 δολαρίων, το οποίο θα συγκρίνεται σε τεχνικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα με ένα αντίστοιχο βενζινοκίνητο που διατίθεται τώρα στην αγορά.
Ωστόσο, ο Μusk δεν προσέφερε κανένα συγκεκριμένο στοιχείο.
Αντ' αυτού, υποσχέθηκε ότι τα επόμενα χρόνια θα μειώσει το κόστος της μπαταρίας στο μισό αξιοποιώντας τη νέα τεχνολογία και τις καινούργιες διαδικασίες παραγωγής και πως θα λανσάρει ένα «προσιτό» ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Ο Μusk, αναγνώρισε ότι η Tesla δεν έχει πλήρως φιλόδοξα νέα σχέδια παραγωγής αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών και πλήρως ολοκληρωμένες διαδικασίες κατασκευής.
Η Tesla αναμένει ότι θα μπορεί να κατασκευάζει έως και 20 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα ετησίως.
Μεταφορά 200 δισ. δολαρίων από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Φρανκφούρτη αναμένεται να κάνει αμερικανική τράπεζα επενδύσεων, JP Morgan με αφορμή τις εξελίξεις που δρομολογούνται λόγω Brexit.
Πιο αναλυτικά, η JP Morgan σχεδιάζει να ολοκληρώσει την μετεγκατάσταση των περιουσιακών της στοιχείων στη θυγατρική της με έδρα τη Φρανκφούρτη, έως το τέλος του 2020, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, ενισχυμένα από τη θετική συνεδρίαση που προηγήθηκε στη Wall Street, με το ενδιαφέρον να στρέφονται στα προκαταρκτικά στοιχεία για τον PMI Σεπτεμβρίου στην Ευρωζώνη.
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Yves Mersch, δήλωσε την Τετάρτη (23/09/2020) ότι οι προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ δεν έχουν επιδεινωθεί, αφού η κεντρική τράπεζα αποφάσισε στις αρχές του μήνα να διατηρήσει την πολιτική της αμετάβλητη.
Ανέφερε επίσης, ότι η απόκλιση της ΕΚΤ από τους συνήθεις κανόνες της για τη νομισματική πολιτική θα πρέπει να σταματήσει όταν περάσει το έκτακτο κύμα επιδείνωσης λόγω της Covid19.
Οι επενδυτές θα δώσουν προσοχή στο επιχειρηματικό κλίμα στην περιοχή της ευρωζώνης, δεδομένου του δεύτερου άλματος των κρουσμάτων Covid-19 σε ορισμένες χώρες, καθώς και των διαπραγματεύσεων για τη συνθήκη του Brexit.
Image
Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη 22/09/2020, έδειξαν ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο του 2020.
Η ανάκαμψη παρέμεινε στάσιμη τον Σεπτέμβριο, με τον σύνθετο PMI να υποχωρεί στις 50,1 μονάδες.
Ωστόσο ο μεταποιητικός δείκτης PMI βελτιώθηκε.
Οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στο οικονομικό κλίμα εν μέσω ανησυχιών ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα παρεμποδιστεί από ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων λόγω κορωνοϊού.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των Puma και Adidas καταγράφουν άλμα άνω του +4% αφού η αμερικανική εταιρία αθλητικών ειδών Nike ανακοίνωσε υψηλότερα κέρδη και καλύτερες των αναμενόμενων πωλήσεις για το 2020.
Σφυροκόπημα δέχεται η στερλίνα, από τους νέους περιορισμούς στη χώρα που στόχο έχουν να ανακόψουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στάσιμη παρέμεινε η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, καθώς ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε όπως ανακοίνωσε η IHS Markit.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 50,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 51,9 μονάδες τον Αύγουστο, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση.
O PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 47,6 μονάδες από 50,5 μονάδες τον Αύγουστο, σε χαμηλά 4 μηνών.
Ωστόσο, ο μεταποιητικός PMI ενισχύθηκε σε υψηλά 25 μηνών, στις 53,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 51,7 μονάδες τον Αύγουστο.
Η ταχύτερη ανάκαμψη στη Γερμανία επισκιάστηκε από την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Μικρότερη των εκτιμήσεων είναι η βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος τον Οκτώβριο, με τον δείκτη GfK να βελτιώνεται.
Ο δείκτης βελτιώθηκε στο -1,6% τον Οκτώβριο, από -1,7% τον Σεπτέμβριο.
Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο του δείκτη στο -1%, σύμφωνα με το Reuters.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Rolf Buerkl, ειδικός επιστήμονας του GfK για την κατανάλωση, φαίνεται πως τα μέτρα που έχει λάβει η γερμανική κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία από τη χειρότερη ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία της.
Όπως εξηγεί, η περαιτέρω βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η σουηδική τράπεζα Skandinaviska Enskilda Banken (SEB), ενδέχεται να έχει εμπλακεί σε ξέπλυμα περίπου 930 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω του εσθονικού υποκαταστήματός της από το 2007 έως το 2016, σύμφωνα με την σουηδική τηλεόραση SVT.
Η τηλεοπτική εκπομπή Uppdrag Granskning αναφέρθηκε στο λεγόμενο «διεθνές τραπεζικό σκάνδαλο» από διαρροές της Fincen, όπου προκύπτουν αρκετά στοιχεία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια.
Ειδικότερα, περίπου 57 πελάτες της SEB, κυρίως από κράτη της Βαλτικής, φέρονται να εμφανίζουν κλασικά χαρακτηριστικά ύποπτης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με το Reuters.
Μεταξύ των ύποπτων πελατών φαίνεται πως είναι ορισμένοι που συνδέονται με διεφθαρμένους Ρώσους πολιτικούς και το οργανωμένο έγκλημα ανέφερε στα στοιχεία της, η αμερικανική υπηρεσία Καταπολέμησης του Οικονομικού Εγκλήματος (FinCEN).

Νευρικότητα στις αγορές της Ασίας

Νευρικότητα επικράτησε στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, παρά το ριμπάουντ στη Wall Street, καθώς επιμένει η ανησυχία για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης.
Την ίδια ώρα, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ οδήγησαν το δολάριο σε υψηλά δύο μηνών.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI εκτός Ιαπωνίας κινήθηκε σταθεροποιητικά μετά από ένα διήμερο πτώσης.
Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi υποχώρησε -0,8%, μετά το άλμα στα κρούσματα κορωνοϊού.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,15% στις 3.282 μονάδες.
Στο -0,06% και τις 23.346 μονάδες έκλεισε ο Nikkei 225 στο Χονγκ Κονγκ, μετά τη διήμερη αργία.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε απώλειες -0,1% στις 23.693 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε οριακή μεταβολή +0,01% % στις 3.275 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε πτώση -0,1% στις 37.708 μονάδες.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS