Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Αναγκαίες στην Ευρώπη οι τραπεζικές συγχωνεύσεις - Ξηλώνει τα γκισέ η ψηφιοποίηση

tags :
Scope: Αναγκαίες στην Ευρώπη οι τραπεζικές συγχωνεύσεις - Ξηλώνει τα γκισέ η ψηφιοποίηση
Η γραμμή τερματισμού των συγχωνεύσεων μπορεί, τελικά, να είναι η εξαφάνιση των φυσικών καταστημάτων, τονίζει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings
Την αναγκαιότητα για περισσότερες συγχωνεύσεις μεταξύ τραπεζών, καθώς και για καλύτερη εποπτεία και συντονισμό του πανευρωπαϊκού κλάδου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, τονίζει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, προσθέτοντας πως η μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή ξηλώνει τα γκισέ.
Η συγχώνευση των ισπανικών Caixabank και Bankia υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερες τραπεζικές συγχωνεύσεις στην Ευρώπη.
Τα μηδενικά έως αρνητικά επιτόκια θα συνεχίσουν να ισχύουν στο άμεσο μέλλον, ενώ η πανδημία Covid-19 θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων.
«Ο συνδυασμός της χαμηλής κερδοφορίας και της δυνητικά επιδεινούμενης ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων έθεσε στο προσκήνιο την ανάγκη οι τράπεζες να επιτύχουν μεγαλύτερη λειτουργική αποδοτικότητα και χαμηλότερα κόστη» επισημαίνει η Scope Ratings.
Ωστόσο, η περίπτωση των διασυνοριακών συγχωνεύσεων δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος, καθώς οι συνέργειες κόστους είναι λιγότερο εμφανείς.
Ως εκ τούτου πρέπει να γίνουν περισσότερες συγχωνεύσεις σε επίπεδο χώρας, οι οποίες θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση του κλεισίματος των καταστημάτων, ενισχύοντας την κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Σαφώς, οι συγχωνεύσεις δημιουργούν αλληλεπικαλύψεις σε ό,τι αφορά τα τραπεζικά καταστήματα, επιτρέποντας στις διοικήσεις να τα ενοποιούν.
Τα οφέλη μιας τέτοιας δράσης αναμένεται να φανούν στους προϋπολογισμούς.
Ειδικά η Ισπανία και η Ιταλία πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε τραπεζικές συγχωνεύσεις.
Οι ισπανικές τράπεζες έχουν καταβάλει δραστικές προσπάθειες μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους.
Οι διοικήσεις τους ήταν από τις πλέον δραστήριες στην Ευρώπη, αφού έσπευσαν να προσαρμόσουν τα δίκτυα υποκαταστημάτων τους, καθώς και το εργατικό δυναμικό τους - ακόμη και αν δεν παρουσίαζαν όλες πάντα τον ίδιο ρυθμό προσαρμογής.
Ωστόσο, υπάρχει ακόμη περιθώριο για αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους – ιδιαίτερα λόγω της ψηφιοποίησής τους.
Image
Με τους πελάτες να αγκαλιάζουν ολοένα και περισσότερο τις νέες τεχνολογίες λόγω και του Covid-19, οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλω την λειτουργικότητα των μεγάλων δικτύων καταστημάτων, είναι επιτακτική ανάγκη οι τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω το δίκτυο καταστημάτων τους, επισημαίνει η Scope Ratings.
Αυτή η διαδικασία δεν είναι σπριντ αλλά μαραθώνιος.
Η γραμμή τερματισμού μπορεί τελικά να είναι η εξαφάνιση των φυσικών καταστημάτων.
Σε ορισμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως στην Ολλανδία, ένα μόνο κατάστημα μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 10.000 πελάτες.
Αυτό το νούμερο είναι περίπου επτά φορές ο αριθμός των πελατών που εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο από ένα υποκατάστημα τράπεζας στην Ισπανία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η σουηδική Handelsbanken, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κατά 50% το δικτύου καταστημάτων της, από 380 σε 200, έως το τέλος του 2021.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης