Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Η Fed θα χρειαστεί 59 χρόνια για να πιάσει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό

tags :
Bank of America: Η Fed θα χρειαστεί 59 χρόνια για να πιάσει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό
Η Fed, για να πετύχει τον στόχο του 2% που έχει θέσει σε σχέση με τον πληθωρισμό, θα χρειαστεί 59 χρόνια, όπως αναφέρει με ανάλυσή της η επενδυτική τράπεζα Bank of America
Περίπου 60 χρόνια –για την ακρίβεια, 59– θα χρειαστεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για να πετύχει τον στόχο του 2% που έχει θέσει σε σχέση με τον πληθωρισμό, όπως αναφέρει με ανάλυσή της η επενδυτική τράπεζα Bank of America.
Ειδικότερα, δύο ημέρες προτού ο πρόεδρος της Fed, Jay Powell, παρουσιάσει την Ευέλικτη Μέση Στόχευση για τον Πληθωρισμό (FAIT), ως το νέο νομισματικό δόγμα της κεντρικής τράπεζας, στις 27 Αυγούστου, ορισμένοι αναλυτές είχαν ήδη υπολογίσει πόσο καιρό θα χρειαστεί για να επιτύχει αυτό τον στόχο…
Η BofA, λοιπόν, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «θα χρειαστούν 42 χρόνια για να επιτευχθεί ο στόχος του επιπέδου τιμών, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει στο 2,1% σε ετήσια βάση» και  μόλις 2 χρόνια εάν ο πληθωρισμός φτάσει στο 4,0%.
Και ενώ οι αναλυτές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να προβαίνουν σε καθολικές παραδοχές προ AΙΤ, πρέπει να κάνουν το ίδιο και τώρα, απλώς και μόνο επειδή η Fed αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες.
Όπως γράφει η BofA, «η Fed θα επιδιώξει ο πληθωρισμός να κυμαίνεται στο 2%, αλλά οι λεπτομέρειες σχετικά με το χρονικό πλαίσιο επίτευξής του στόχου δεν έχουν αποσαφηνιστεί.
Ωστόσο, μπορεί κανείς να παραμετροποιήσει ορισμένα σενάρια κάνοντας απλές υποθέσεις.
Τα προαναφερθέντα δείχνουν πόσο δύσκολα θα μπορούσε να επιτευχθεί ο νέος στόχος της Fed για τον πληθωρισμό.
Η BofA, κάνοντας μερικές υποθέσςεις για τον μέσο όρο του πληθωρισμού, αναφέρει τα εξής:
Εάν η Fed θέσει ως έτος - βάση του 2017 και ο μέσος μηνιαίος πληθωρισμός ισούται με 2,1% ετησίως, θα χρειαστούν 11 χρόνια για την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό.
Εναλλακτικά, εάν αποτελέσει το 2008, ή ακόμη και το 2000, ως έτος έναρξης για τη «μέση περίοδο» και ο μέσος μηνιαίιος πληθωρισμός είναι 2,1% ετησίως, τότε θα χρειαστούν είτε τρεις γενιές -59 χρόνια- για να επιτευχθεί πληθωρισμός 2% κατά μέσον όρο.

Δυστυχώς, όλα αυτά είναι εξαιρετικά δυσοίωνα.
Σύμφωνα με την BofA, ο πληθωρισμός το 2021 θα κυμανθεί στο 1,6%, κάτι που σημαίνει πως ο στόχος της Fed θα αργήσει να επιτευχθεί.
Φυσικά, ο χρόνος θα μειωθεί εφόσον η Fed αναφέρει πληθωρισμό 3% σε ετήσια βάση.
Σε αυτήν την περίπτωση, η επίτευξη του στόχου θα διαρκέσει περίπου ένα έτος.\
Ωστόσο, ένας τέτοιος πληθωρισμός φαίνεται να απίθανο να υπάρξει στο άμεσο μέλλον.
Όπως δείχνουν οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της FOMC, ο πληθωρισμός το 2023 θα φτάσει -μάξιμουμ- το 2,1%.
Με άλλα λόγια, ακόμη και η Fed παραδέχεται ότι θα περάσουν δεκαετίες για να αυξήσει τα επιτόκια - εκτός αν πάρει το πράσινο φως να μεταφέρει ψηφιακά χρήματα απευθείας στα νοικοκυριά των ΗΠΑ...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης