Τελευταία Νέα
Διεθνή

LSE: Το πλήγμα ενός no-deal Brexit θα είναι 2 με 3 φορές χειρότερο για τη Βρετανία από αυτό της πανδημίας

LSE: Το πλήγμα ενός no-deal Brexit θα είναι 2 με 3 φορές χειρότερο για τη Βρετανία από αυτό της πανδημίας
Ανάλυση του London School of Economics συμπεραίνει ότι το οικονομικό πλήγμα ενός ενός no-deal Brexit θα είναι δύο έως τρεις φορές χειρότερο μακροπρόθεσμα από το χτύπημα της πανδημίας Covid-19
Το οικονομικό κόστος ενός Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να είναι δύο ή τρεις φορές χειρότερο από τον αντίκτυπο του Covid-19, καταλήγει ανάλυση που συνέταξε το London School of Economics (LSE) τα βασικά συμπεράσματα της οποίας φιλοξενεί ο βρετανικός Guardian.
Η ανάλυση του LSE για το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια Ευρώπη που αλλάζει, υποστηρίζει ότι «το Brexit χωρίς συμφωνία θα αποτελούσε ένα ακόμη μεγάλο σοκ για την οικονομία του» καθώς θα βρεθεί ενώπιον ενός «μείζονος συνολου αλλαγών» στην οικονομική σχέση με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας.
«Το μοντέλο που χρησιμοποίησε το LSE για να υπολογίσει τον αντίκτυπο ενός Brexit χωρίς συμφωνία καταλήγει, πως το συνολικό κόστος για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μακροπρόθεσμα θα είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό που υπονοεί η πρόβλεψη της Τράπεζας της Αγγλίας για τον αντίκτυπο του Covid- 19», σύμφωνα με την ανάλυση.
Σύμφωνα με αυτό, το πλήγμα ενός Brexit χωρίς συμφωνία θα επιφέρει μια μείωση της τάξης 8% στο ΑΕΠ , παρόμοιο με αυτό της πρόβλεψης της κυβέρνησης το 2018, για 7,6%, το οποίο μεταφράζεται σε κόστος ύψους 160 δισ. λιρών σήμερα, ή 2.400 λίρες Αγγλίας κατά κεφαλήν.
Η τελευταία πρόβλεψη της Τράπεζας της Αγγλίας για τις επιπτώσεις του Covid-19, κάνει λόγο για μείωση κατά 1,7% του ΑΕΠ στην οικονομία έως το 2022, ή απώλεια 40 δισεκ. λιρών (600 λίρες Αγγλίας κατά κεφαλήν) και επισκιάζεται από το κόστος ενός Brexit χωρίς συμφωνία, το οποίο θα έχει αντίκτυπο στο ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.
«Μακροπρόθεσμα, το Brexit κρίνεται πιο σημαντικό γιατί θα πιέσει την οικονομική παραγωγή της χώρας για πάνω από 20 χρόνια, υποστηρίζει η ανάλυση, που φέρει τον τίτλο «Τι σημαίνει Brexit χωρίς συμφωνία;

UK in a Changing Europe and LSE modelling of Brexit and Covid impact
Μόνο βραχυπρόθεσμα είναι «σχεδόν σίγουρο ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 θα υπερβούν αυτές του Brexit», τονίζει η ανάλυση, καθώς ούτε οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις δεν θα μπορούσαν να δουν ότι η πτώση της παραγωγής που προκλήθηκε από την αλλαγή του καθεστώτος ΕΕ-Βρετανίας στην αρχή του 2020, θα κατέληγε στην ύφεση που παρατηρήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, λόγω της πανδημίας.
Ωστόσο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξει μακροπρόθεσμη βλάβη στη φήμη της χώρας όσον αφορά την διευκόλυνση του επιχειρείν, τις καθυστερήσεις λόγω διοικητικών επιβαρύνσεων στα λιμάνια, περιορισμούς στα ταξίδια και στον τουρισμό, καθώς και περιορισμούς στη μετανάστευση και την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων.
Αυτό είναι επιπλέον των επιπτώσεων της επιβολής δασμών, όπως το 10% στα αυτοκίνητα και το 50% στις εισαγωγές τυριού τσένταρ, τα οποία θα επιβληθούν για τουλάχιστον ένα έτος έως ότου το Ηνωμένο Βασίλειο καταλήξει σε δικούς του δασμολογικούς διακανονισμούς με εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του ΕΕ.
Οι οικονομολόγοι έχουν μιλήσει για ανακτήσεις σε σχήμα V, σε σχήμα W και σε σχήμα K από τον Covid-19, αλλά το Brexit χωρίς συμφωνία θα καταστήσει «δυσκολότερο για το Ηνωμένο Βασίλειο να «ανακάμψει από τα προβλήματα», αναφέρει η έκθεση.
Οι συντάκτες της έκθεσης λένε ότι ο κίνδυνος είναι ότι «οι επιχειρήσεις με έδρα την ΕΕ θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την έκθεση τους σε προμηθευτές από το Ηνωμένο Βασίλειο και ότι οι πολυεθνικές θα επιδιώξουν να ελαχιστοποιήσουν το βαθμό κατά τον οποίο το εμπόριό τους θα είναι υποχρεωμένο να διασχίζει τα νέα σύνορα».
Προσθέτουν δε ότι η συμφωνία που συζητείται δεν ευνοεί τις υψηλές προσδοκίες και πως μόνο μια στιβαρή, πλήρης και αραγής συμφωνία θα είναι βιώσιμη.
Οτιδήποτε άλλο πλην αυτής, ή και ένα no-deal brexit δεν θα είναι βιώσιμο αποτέλεσμα.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης